TRT1 yine önemli ve farklı bir yapıma,  tarihi bir polisiyeye imza atıyor.
1878 yılında gerçekleşen, tarihimize ‘Çırağan Baskını’ olarak geçen, çok yönlü ve çok aktörlü bir darbenin anatomisinin anlatıldığı yapım TRT1 ekranlarında seyircisiyle buluşuyor.
 
 Kahramanlar, hainler, idealistler, aklı karışık olanlar, yabancı güçler tarafından kullanılanlar… İhanet edenlerle milletinin huzuru için ölümü göze alanların mücadelesi ve tutkulu bir aşkın hikâyesi.

Yapım sadece tarihi bir hikayeyi anlatmıyor. Hikâyede yer alan kahramanların zaafları, hırsları ve bu puslu atmosferde sımsıkı sarıldıkları aşkları da hikâyenin paralelinde işleniyor.
 
Yıl 1878. Osmanlı Rus savaşı Rusların zaferiyle sonuçlanmış, Ruslar Yeşilköy’e kadar ilerlemiştir. Tahta yeni geçen padişah Abdülhamit Han bir taraftan savaşın sonuçlarını en az hasarla atlatmaya çalışırken diğer taraftan da kendisini tahtan indirmeye çalışan iç ve dış güçlerle mücadele halindedir.  Abdülhamit Han’ı tahttan indirip yerine sabık padişah V. Murat’ı geçirmek isteyen oluşum harekete geçer. Bu oluşumda İngilizler, Jön Türkler, Masonlar bir aradadır. Organizasyonun merkezi Beyoğlu’nda kurulan İngilizlere ait bir gece kulübüdür. Burası sihirbazlar, şarkıcılar ve oyuncular kullanılarak istihbaratın yapıldığı bir merkezdir aslında.

Tarihe Çırağan Baskını olarak geçen bu tertipte İngiliz ve Masonlar tarafından desteklenen Ali Suavi’nin, toplayabildiği adamlarla Çırağan sarayına bir baskın yapması planlanır. Amaç Çırağan’da göz hapsinde tutulan V. Murat’ı çıkarıp, oradan Yıldız sarayına yürümek ve Abdülhamit’i tahtan indirmektir. Bu başarılamazsa V. Murat’ı yurt dışına kaçırmak ve 500 yıl sonra yeni bir Cem Sultan kozu olarak kullanmaktır. Durum oldukça tehlikelidir.  Çünkü Ruslarda İstanbul’a girmek için fırsat kollamaktadır. 
Sultan Abdülhamit zor durumdadır, birkaç cephede birden savaş vermektedir. Sultan hem Avrupalı devletleri kullanarak Rusların çekilmesini sağlamaya hem İngilizlerin Osmanlının zor durumundan yararlanmak için yaptığı baskılara göğüs germeye hem de Osmanlı tahtına kurulan komploları engellemeye çalışmaktadır. 

Çok yönlü ve çok aktörlü bir mücadele başlar. Bu mücadelede Abdülhamit’in zekası, sakinliği ve kurmaya başladığı haber alma ağı düşmanlarına karşı en büyük silahıdır.

Düşmanları ise paranın gücünü, idealistlerin zaaflarını, çaresizlerin korkularını kullanarak darbe planını yürütmektedirler.
Karşılıklı hamleler ve oyunlar Ali Suavi’nin çevresine topladığı 150 adamla Çırağan Sarayını basmasına kadar sürer.  Baskının sonucu Abdülhamit’in ve İstanbul’un dolayısıyla da bütün imparatorluğun kaderini etkileyecektir.
 
 
 
YAPIM YÖNETİM:
 
Yapımcılığını PİAR DNA Görsel Yapım Hizmetleri'nin üstlendiği, senaryosunu Eda Tezcan ve Fatih Özcan’ın yazdığı ‘Çırağan Baskını’ isimli projenin yönetmenliğini Oğuzhan Tercan yapıyor.
 
OYUNCU KADROSU:  Projede, Engin Altan Düzyatan,  Ceyda Ateş, Ahmet Mümtaz Taylan, Caner Kurtaran, Savaş Özdemir, Kadir Özdal, Yeşim Gül, Burç Kümbetlioğlu, Mert Karabulut, Elif Özel, Toygun Ateş, Aykut Ünal, Mehmet Ali Gümüş, Tunca Aydoğan, Samsa Deniz Tolunay, Ayça Kuru, Özlem Dişisağlam, Aylin Arasıl rol alıyor.
 
“Çırağan Baskını” 3-4-5-6 Ağustos, saat 21.35’de TRT 1 ekranlarında. 
Editör: TE Bilisim