ES Film’in yapımcılığını üstlendiği, TRT ekranlarının sevilen dizisi Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ nın dün gece yayınlanan 28. bölümünde, dizinin sevilen karakterlerinden Kadı Gıyaseddin’in (Mehmet Özgür) ölüm sahnesiyle gözyaşları sel oldu. Ve geçtiğimiz sezondan bu yana dizinin baş rollerinden Kadı Gıyaseddin karakteriyle ekrana gelen usta sanatçı Mehmet Özgür, diziye veda etti. 

Geçtiğimiz hafta muhteşem bir başlangıçla yeni sezona bomba gibi bir bölümle ‘Merhaba’ diyen Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ dizisinde,  dün akşam heyecan,  yüksek temponun yer aldığı aksiyon sahneleri ile aşk ve hüzün bir aradaydı.

Dizinin dün gece yayınlanan bölümünde Padişah’ın ve Osmanlı’nın düşmanı Yüce Meclis ve Kardeşlik Teşkilatı’nın, Padişah’ın hocası Kadı Gıyaseddin’i öldürmesi,  bir devrin başlangıcının da kapılarını ilerleyen bölümler için araladı.

Bu elim saldırı, Osmanlı Bankasına ve İstihbarat Teşkilatına önemli bir darbe vururken, Padişah’ın kızının da bu Teşkilat tarafından kaçırılması onun kolunun kanadının kırılması için bir teşebbüstü. Bundan sonra Osmanlı’nın gücünü Filinta Mustafa’nın çelik bileğinden alacakları büyük bir darbeyle görecekler mi? sorusunu da beraberinde getiren dizinin dün geceki bölümlerinde yaşananlara bakacak olursak:

Bir casus olarak Osmanlı Topraklarına sızan,  Manastır  savaşçılarından Farah (Berrak Tüzünataç)  ve Celal’in (Rıza Kocaoğlu) olduğu grup, Süreyya (Nur Fettahoğlu) ve  Bıçak Ali’nin (Cem Uçan)  kına gecesini, yaptıkları baskınla kana buladı. Ve bu çatışma sırasında Kadı Gıyaseddin (Mehmet Özgür) hayatını kaybetti, karısı Ayşe Hatun (Burcu Çoban) vuruldu, Padişah'ın kızı Neslihan Sultan (Duru Alkış) ve Kadı Gıyaseddin’in çocukları kaçırıldı. Ve ortalık bir anda düğün heyecanından cenaze merasimine döndü. 

Padişah’ın (Bülent Alkış) emriyle kurulan ve başında Davut Paşa’nın (Mustafa Avkıran) olduğu Gizli Teşkilatın mihenk taşlarından olan Filinta Mustafa (Onur Tuna), Kadı Gıyaseddin (Mehmet Özgür), Bıçak Ali (Cem Uçan) ve Abdullah (Kamil Güler), Osmanlı’yı ve Padişah’ı yok etmeye çalışan Yüce Meclis ve Manastırın adresinin peşindeydiler.  Ancak onların bu planları Manastır Savaşçılarının, Süreyya ve Bıçak Ali’nin  evlilik öncesi tertiplediği kına gecesindeki baskınıyla alt üst oldu.  Filinta Mustafa ve Bıçak Ali’yi bir baba şefkatiyle büyüten, Osmanlı Adaletine görevli iki genç olarak yetiştiren Kadı Gıyaseddin, Manastır savaşçılarından Celal’in oklarıyla hayata gözlerini yumdu. Gecenin final sahnesi, hem kahramanlarımız Filinta Mustafa (Onur Tuna) ve Bıçak Ali’yi (Cem Uçan) hem de Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ izleyenlerini ve sosyal medyadaki fanlarını gözyaşlarına boğdu.  

Başrollerini  Onur Tuna , Berrak Tüzünataç, Serhat Tutumluer, Rıza Kocaoğlu, Nur Fettahoğlu, Cem Uçan, Mustafa Avkıran , Suavi Eren, Hakan Yufkacıgil, Bülent Alkış, Kamil Güler, Asena Tuğal, Mürşit Ağa Bağ, Yosi Mizrahi, Wilma Elles, Ercan Demirel, Serhan Ernak, Kemal Zeydan, Ebubekir Öztürk, Ceyhun Ergin, Emre Canpolat, Alican Bayhan, Engin Yüksel, Selin Deveci, Sencer Serta Çakal, Uğur Yıldıran, Burcu Çoban, Yiğit Uçan, Mustafa Yıldıran, Gurur Çiçekoğlu, Batın Deniz Uçan, Şahin Karakuş, Özgür Onan, Yavuz Sepetçi,  Duru Alkış, Bartuğ Bedirhan Yayla ve Muhammed Kerem Şahin’in paylaştığı, her bölümü sinema kalitesinde çekilen Es Film’in yapımcılığını üstlendiği Filinta ‘Bin Yılın Şafağında’ 29. Bölümüyle 2 Ekim Cuma akşamı ve her Cuma TRT 1 ekranlarında… 
Editör: TE Bilisim