2 Haziran 2018 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle Acıbadem Maslak Hastanesi’nde takibe alınan işadamı Şarık Tara hayatını kaybetti. Vefatının ardından Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Metin Uzun yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Sayın Şarık Tara, 2 Haziran tarihinden itibaren kalp yetmezliği nedeniyle Acıbadem Maslak Hastanesi’nde takibe alınmıştı. Maalesef bugün saat 19:19’da çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz.”

ŞARIK TARA Kimdir?

22 Nisan 1930 yılında dünyaya gelen Tara Makedonya Üsküp doğumludur. Annesi Mahmure Hanım, babası ise Fevzi Bey’dir. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunu olan Şara’nın Yaşar ve İlhan adında iki erkek kardeşi ile Vildan adında bir de kız kardeşi vardır. Kendisi de Üsküp’lü olan Yahya Kemal’le torun çocukları olması hasebiyle akrabadır. Tara soyadını Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden alan ailenin kökleri üç kuşaktır esnaflık yapan Hacıhamziç ailesine dayanır.

Tahsilli bir aileden gelmektedir.

Çocukluğu mürebbiyeler ve hizmetçilerle geçen Tara’nın babası avukattır. Annesi ise o dönemler yüksek bir tahsil kabul edilen Erenköy Kız Lisesi mezunudur. Şartlar el vermediği için istediği tıp tahsilini yapamamıştır. Üsküp, Beyrut ve Belgrad gibi çeşitli yerlerde tahsil gören Fevzi Bey Manastır’da stajı esnasında annesiyle tanışmıştır. Mahmure ve Fevzi Tara çiftinin 4 evlatları olmuştur. Şarık Tara ise 1956 yılında Leyla Ataman ile dünya evine girmiştir. Şarık ve Leyla Tara’nın ise Leyla, Zeynep ve Sinan adında üç çocukları vardır.

Mürebbiyelerin yanından inşaat vardiyalarına…

İlkokulu Sırp Mektebi’nde başlayan Şara 40’lı yıllarda patlak veren 2. Dünya savaşı’ı sebebiyle 1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla İstanbul’a gelerek, ortaokul ve lise tahsiline burada devam etmiştir. Şişli Terakki Lisesini 1949 yılında bitiren ünlü iş adamı daha sonra İTÜ İnşaat Fakültesi’ne devam etmiştir. 1954 yılında üniversiteden mezun olan Şara okuduğu dönem bir yandan da inşaatlarda çalışmış, gece vardiyalarına kalmıştır. Daha sonra Beşiktaş’taki mensucat fabrikasındaki Yugoslav bir mühendise tercümanlık yapmıştır. Üniversite mezuniyetinden bir sene sonra 1955 yılında Haydarpaşa Soğuk Hava Deposu’na şantiye şefi olmuştur. Şarık Tara şirketini kurarak iş dünyasına adım atan Tara, taşeron olarak çalışarak Yeşilköy sahil yolundaki koruma duvarlarını Veziroğlu için yaptı.  

1957 yılında Enişte ve Kayın: ENKA Kolektif Şirketi

Müteahhitlik faaliyetine adım atan Tara, kız kardeşi Vildan Gülçelik ve eniştesi Sadi Gülçelik ile beraber ENKA Kolektif Şirketini kurmuştur. ENKA’nın açılımı Sadi Gülçelik ve Şarık Tara ikilisinin akrabalık bağı olan enişte ve kayın unvanlarının kısaltmasıdır. ENKA Kolektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüşmüştür. Kurucu başkanlardan Şarık Tara, halen şirketin Fahri (Onursal) Başkanlığını yürütmektedir.

ENKA Kolektif Şirketi’nden ENKA Holding A.Ş.’ye;

ENKA’nın ilk yıllardaki önemli projeleri arasında Türkiye’deki Aksu Kağıt Fabrikası, Chrysler Kamyon Montaj fabrikası ve Haydarpaşa Hububat Siloları’nın inşası vardır.

1960’larda, ENKA ilk yatırımlarını, Pimaş Plastik ve Altaş Çelik El Aletleri fabrikalarının kuruluşu ile iki imalat sanayine yapmıştır.

1990 yılı itibariye ENKA, dünyadaki en iyi müteahhit şirketler arasında anılmakta, tasarım, satın alma, inşaat, montaj, işletme, bakım ve yönetime kadar kapsamlı bir yelpazede hizmetler sunmaktadır.

1990’lardan sonraki yıllarda, ENKA, faaliyetlerini dünyanın farklı bölgelerine kadar genişletmiş ve 1993’ten başlayarak, ortak girişim partneri Bechtel firması ile birlikte, Kazakistan’da, Tengiz Petrol Sahalarının geliştirilmesi için çeşitli projelere dair bir dizi sözleşmeye imza atmıştır.

ENKA’nın Rusya Çıkarması

1990’ların başında ENKA, Rusya’da uzun süreli ilişkiler kurma isteğini doğrulamış ve Mosenka ve Moskva Krasnye Holmy adında, Moskova’daki ofis ve yerleşim binalarını geliştirmek ve yönetmek için iki anonim şirket kurmuştur.

ENKA şu anda Rusya’da, birçok global şirkete yerel merkez ve tesis sunan, 318.500 m2 ofis alanına ve 230.000 m2 alışveriş merkezine sahiptir ve bunların yönetimini de üstlenmiştir. Bugüne kadar ENKA, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nda, binalar, hastaneler, endüstriyel fabrikalarla proje tamamlamıştır.

ENKA A.Ş. Kamu ve özel kuruluşları ile vakıf ve spor kulüplerinde sosyal faaliyetlerde bulunmakta ve bunlara maddi ve manevi destek de sağlamaktadır. Şarık Tara 2014 yılı vergi rekortmenidir.  Ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki iş ve sosyal faaliyetleri nedeniyle çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

Şarık Tara 56 yaşındayken işleri tek oğlu olan Sinan Tara’ya devretmiştir. Sinan Tara 1986 yılından bu yana ENKA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Başarılı iş adamı Şarık Tara’nın “Sınırların Ötesinde” adlı bir kitabı vardır.

Editör: TE Bilisim