Bu sene Eurovision Şarkı Yarışması’nda ki şarkıların çoğu güzeldi. 0 puan çektiğimiz günlerden bugünlere Türkiye oldukça yol kat etti. Hiç şüphesiz bunda Sertab Erener’le birlikte kazandığımız 1.’liğin payı büyük! 42 ülke arasında dördüncü olan Hadise’yi de başarısından dolayı tebrik ediyorum. Başarı diyorum zira gerçekten pek çok ülkenin şarkısı önceki yıllara oranla iyiydi.


Ben doğrusunu söylemek gerekirse, Moldova, Norveç ve Almanya’yı favori gösterdim ve Norveç’le de yanılmadım. Brad Pitt’e benzerliğiyle dikkatleri çeken Norveç temsilcisi Alexander Rybak gerçekten başarılı bir yarışma çıkardı. 387 puan toplayan Rbyak’ın kemanı kullanışına da hayran kaldım… Yorumu da gerçekten süperdi!. Almanya kareografi de erotizmi ön plana çıkaran bir ülkeydi fakat birincilik için yeterli olmadı. Moldova’da bize yakın melodiler kullandı. Sanki horon eşliğinde Avrupa müziği gibi bir melodi... Nitekim 7 puanı da Türkiye’den aldılar. Yarışmayı uzunca bir süre son sıralarda göteren Moldova’nın peşi sıra 12 puan alınca yarışmayı orta sıralarda bitirmesi de bu yıl ki katılan ülke eserlerinin Süper lig’de ki bazı takımların performansına benzettim…


Gözler Hadise'ye çevrildi


42 ülkeden 25 ülkenin finale kaldığı gecede gözler doğal olarak Hadise’ye çevrildi… “Düm Tek Tek” şarkısı hoş güzel bir melodiye sahip. Hadise’de oldukça güzel bir bayan fakat maalesef şarkının koreografisi ve kostümde ki uyumsuzluk Hadise’nin aldığı sıralamayı etkiledi. Kostümüyle dansözleri andıran Hadise yine Türkiye’nin oryantalist yüzünü gösterdi Dünya’ya...


Şarkılar bu yıl özellikle slow ağırlıklıydı. İngiltere, Fransa, İspanya, Norveç, İzlanda, Rusya, Bosna Hersek slow şarkılarla dikkat çekerken, Romanya disco vari melodilerin ön planda olduğu şarkıyı tercih etti. Yunanistan’ı ikinci kez temsil eden Sakis Rouvas’ın bu yılki performansı yetersizdi. Ermenistan’ın şarkısı da güzeldi, melodi ve kostümleri çok farklıydı. Hangi ülke olduğunu bilmeyenler Anadolu’dan bir köylü kadını sanabilirlerdi grubu. İspanya Akdeniz müziğini başarıyla şarkısına yansıttı.


Bosna Hersek’de slow şarkıda oldukça başarılıydı. Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna, Finlandiya, Romanya hızlı ritimli şarkılarla yarıştı. Azerbaycan’ın 3. olması kesinlikle sürpriz değildi. Norveç’de favorilerimdendi bunda da yanılmadım. Türkiye’nin dördüncülüğünü başarılı buluyorum. Almanya gibi diline oldukça sadık ülkelerin bile İngilizce eseri tercih ettiği yarışma da bizimde İngilizce şarkıyla katılmamız yadırganmamalı…


Dünden bugüne baktığımızda Eurovision’da kimler yarışmadı ki… Semiha Yankı, Ajda Pekkan, Nilüfer, Kayahan, Ayşegül Aldinç, Sertab Erener, Kenan Doğulu ve daha niceleri… Bunun yanında Türkiye elemelerine katılan ve kazanamayan Sezen Aksu’yu da unutmamak gerekir…


Politik konulara daha önce ki Eurovision’la ilgili yazımda değinmiştim… Orada yazdıklarım aynen geçerli… Hatta bu yıl oylamaya jürünin yanı sıra sms’le oylama da ilave edilmesi, yarışmanın ticari boyutunu da gözler önüne seriyor!


Her şeye rağmen Moskova’da gerçekleştirilen 54. Eurovision Şarkı Yarışması en başarılı yarışmaların başında geliyor… Eskiden sıfır çeken Türkiye, şimdi başa baş mücadele ediyor ve İngiltere, Fransa, İsviçre, Belçika gibi ülkelerden 12 tam puan alıyorsa şaşırmamak gerekir.


OLCAY ÜNAL SERT
Pazar, 17 Mayıs 2009
magazinsortie.com