Kucaklaşma işte böyle olur

Türkiye gündeminde “kucaklaşma krizi” olarak yer alan Hakkari’deki çirkin görüntülere en anlamlı cevap Adana’dan geldi. Atatürk Kültür Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle şehit aileleri için düzenlediği yemekte, askeri ve mülki erkan ile kent yöneticileri, sivil toplum kuruluşları şehit anneleri ile kucaklaşırken duygusal anlar yaşandı. AKDEV Başkanı Gül Karyaldız, “Biz Adana’dan, ‘kurşun künye sormaz, hainlerin vatanı olmaz’diyoruz. ‘Bir Mehmetçik orduya, annesi dünyaya bedel’ diyoruz.’Şehitler analara, analar ve şehit çocukları bize emanet’ diyoruz” sözleri ile kararlılığını gösterirken, “Ata dostları olarak, şehit anaları olarak bu vatan için boynumuza künye takmaya hazırız Paşam!” sözleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine en anlamlı mesajı verdi.

AKDEV’in Adana’daki birçok sivil toplum kuruluşunun katkıları ile gerçekleştirdiği “Şehit anaları ile Cumhuriyet’te kucaklaşma” yemeği, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, 6. Mekanize Tümen Komutanı Tümg. Sezai Bostancı, Çukurova Kaymakamı Abdulhamit Erkovan, Askeri, mülki erkan ve Siyasi Parti temsilcileri Adana’daki şehit ve gazi dernekleri ile şehit ailelerinin katılımı ile oldukça coşkulu bir ortamda gerçekleştirildi. 

Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şubesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi, Emniyet Teşkilatı Şehit ve Malülleri Derneği Adana Şubesi Başkan ve yöneticilerinin de katılımı ile güçbirliği sağlanan yemek, Adana Şehit Aileleri Derneği Başkanı Emine Kunt’un hoş geldiniz konuşması ile başladı. Yemeğin oluşumunda katkı sağlayan Adana Lions Dernekleri adına konuşan AKDEV 2. Başkanı ve Lions Çukurova Sorumlusu Halit Tiltay, sosyal sorumluluk anlayışları çerçevesinde şehit aileleri için düzenlenen yemeğe katkı vermenin onurunu ve gururunu taşıdıklarını, böylesine anlamlı bir organizasyonda yer almanın kendileri açısından önem taşıdığını belirtti.

Şehit aileleri için düzenlenen yemeğin en anlamlı konuşmasını AKDEV Genel Başkanı Gül Karyaldız gerçekleştirdi. “Zamanı gelmiş bir fikrin önünde hiçbir güç duramaz. Biz de şehit aileleriyle kucaklaşmanın zamanı geldiğine inanıyoruz. Ve Güneydoğu’da yaşananların inadına “Kucaklaşma öyle olmaz böyle olur” demek için bu şehitlerin evinde toplanmış bulunuyoruz”diye başladığı konuşmasında öncelikle kendilerinin daima öncüsü olan Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’yi rahmetle andıklarını belirtirken şunları söyledi:
“Ulu Önder Atatürk için Adana’nın ayrı bir önemi vardır. Bu yüzden toplantıyı Adana’da gerçekleştirmek istedik. Atatürk, ‘Bende bu vekaiin ilk hissi teşebbüsü bu güzel memlekette, Adana’da vücut bulmuştur’ diyerek, bu güzel kentimizin kurtuluş savaşındaki önemini vurgulamıştır. Biz de, Benim kahraman Mehmedime kurşun sıkan hainleri kucaklayanlara inat, şehit analarıyla kucaklaşmaya geldik. Adana’dan ‘Kucaklaşma öyle değil böyle olur’ demeye geldik. Sütünü yiğit askerlerimize, gazilerimize ve şehitlerimize veren analara, gecenin ayazında ‘önce vatan’ diyerek sınırlarımızda düşmana korku salan Mehmetçiklerimize helal olsun, demeye geldik.

Hani, Atatürk, Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! diyor ya.. İşte o asil kanın sahibi annelerimiz burada. Ayaklarının altına cennetin serildiği o eli öpülesi şehit ve gazilerimizin anneleri burada. Künyesinde hangi şehir yazarsa yazsın, Hakkari'den Edirne'ye, Samsun'dan Adana'ya Ardahan'a, bir çatışma anında et ile tırnak olan Mehmetçiklerimizin ağzı dualı anneleri burada.

Ardında bıraktığı hamile eşini, oğlunu, kızını, anasını babasını düşünmeden ‘Ya Allah’ deyip vücudunu Türk toprağına siper eden kahraman evlatlarımızın anneleri burada. Türkiye’nin dört bir yanındaki vakıf üyelerimizle birlikte onlarla kucaklaşmaya geldik. Hakkari’den Ardahan’a, Edirne’ye, Samsun’a Adana’ya künyesinde hangi şehir yazarsa yazsın, bir çatışma et ile tırnak olan Mehmetçiklerimizin ağzı dualı anneleri burada. Ardında bıraktığı hamile eşini, oğlunu, kızını anasını babasını düşünmeden ‘Ya Allah’ deyip vücudunu Türk toprağına siper eden kahraman evlatlarımızın anneleri burada. Türkiye’nin dört bir yanınındaki vakıf üyelerimizle, sivil toplum üyelerimizle, siyasi parti liderleri ile askeri ve mülki erkanımızla birlikte onlarla kucaklaşmaya geldik.. Kucaklaşma öyle değil, böyle olur demeye geldik.

Siz şehit anaları… Kalbinde Atatürk olan Cumhuriyetimizin kılcal damarlarısınız. Hepinizin ellerinden tek tek hürmetle öpüyorum. Sizden aldığımız güçle yarının çağdaş Türkiye’si adına sert adımlarla yürüyeceğimizi buradan vurgulamak istiyorum. Çünkü Atatürk de Anadolu’nun dağ başlarını, tekerleklerine çuval doldurduğu kırık-dökük otomobillerle aşarken Gençlik Marşı’nı söylemiş. Mustafa Kemal, daha Samsun yolunda iken Bandırma Vapurunun güvertesinde arkadaşları ile bu marşı söyleyerek, Karadeniz’i büyük umutlarla yara yara Anadolu’ya ulaşmış”

AKDEV Genel Başkanı Gül Karyaldız konuklarla birlikte okuduğu “Dağ başını duman almış” marşından sonra konuşmasını, “Biz de Adana’dan ‘Kurşun künye sormaz, Hainlerin vatanı olmaz’ diyoruz.. ‘Bir Mehmetçik orduya, annesi dünyaya bedel” diyoruz.. ‘Şehitler analara, analar ve şehit çocukları bize emanet’ diyoruz. Ata dostları olarak, şehit anaları olarak Bu vatan için boynumuza künye takmaya hazırız diyoruz Paşam..” sözleri ile tamamlarken alkışlar eşliğinde asker künyesini boynuna taktı.

Toplantıda konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da böylesi anlamlı bir birlikteliğe destek vermekten ve tanıklık etmekten mutluluk duyduğunu, Türkiye’nin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bu ortamda böylesine duygusal bir kucaklaşmanın önemli olduğunu belirterek, “dostluk ve kardeşlik mesajı verdi.

Şehitler aileleri için verilen yemek sonrası, şehitlerin ruhlarına hitaben okunan mevlit ve dualar gözyaşları ile izlendi.

AKDEV’in organizesinde gerçekleştirilen yemek, Adana’nın üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve şehit ailelerinin bir bütün olduklarını ortaya koydukları anlamlı görüntülerle son buldu.
Editör: TE Bilisim