KAYSERİ’nin Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne dün düzenlenen bombalı saldırıda, 1 polis şehit oldu, 7’si polis, 18 kişi yaralandı. 1’i kadın, 3 terörist parçalandı. Teröristlerden 1’i dışarıda, 2’si havaya uçan otomobilin içindeydi. İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının yüzeyinde çatlaklara neden olan patlamada enerji nakil hatları zarar gördüğü için bir süre ilçeye elektrik verilemedi. Görgü tanıkları, jandarmanın takip ettiği bomba yüklü aracın, Emniyet Müdürlüğü’nün yanıbaşındaki benzin istasyonuna ulaşmasının son anda önlendiğini bildirdiler. Aracın, Emniyet Müdürlüğü’ne yaklaşık 15 metre mesafede bulunan benzin istasyonuna girmesi durumunda meydana gelebilecek patlamada ölü ve yaralı sayısının daha da artacağından büyük bir facia önlendi. Patlamanın ardından emniyet güçleri saldırının yapıldığı Emniyet Müdürlüğü ve benzin istasyonunun etrafında geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.

Göksun’daydılar


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve diğer yetkililerin verdiği bilgiye göre, içinde teröristler bulunan, bomba yüklü, 06 E 1819 plakalı otomobil Kahramanmaraş-Göksun karayolunda, jandarma karakolu önünde trafik uygulaması yapan ekipler tarafından durdurulmak istendi. Sürücü, Uzman Çavuş Altan Çamkara’ya çarptıktan sonra hızla olay yerinden uzaklaştı. Başında ve sırtında sıyrıklar bulunan Çamkara, ilk müdahalenin ardından Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Teröristler, takipte olduklarını ve yakalanacaklarını anlayınca Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü’ne intihar saldırısı için yöneldi.

Arkadaşlarını kurtardı

Emniyet Müdürlüğü’ne gelen otomobilden şüphelenen 11 yıllık polis memuru Ahmet Geben (38), teröristlere “dur” ihtarında bulundu. Teröristler, ateş açtı. Koşarak binaya yaklaşan terörist de elindeki bombayı fırlattı. Bu bombanın patlaması sırasında, Göksun nüfusuna kayıtlı Geben şehit olurken, binadaki arkadaşlarını kurtardı. Kulakları sağır eden patlamayla ortalık kan gölüne döndü.

Öldü sandılar

Yaralılardan teknisyen İsmail Sakın’ın öldüğü sanıldı. Ancak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nde, doktorlar hayat belirtisi gördü ve Sakın’ı yaşama döndürdü. Sakın, makineye bağlı yaşıyor. Yaralılardan durumu ağır olan trafik polisi Mehmet Yaşar Koyuncu ameliyata alındı. Polis eşi Emine Işık ve 5 yaşındaki kızı Yağmur’un da tedavilerine başlandı. Yaralılardan 5’i ayakta tedavinin ardından taburcu edildi. 8 yaralı çeşitli hastanelerde tedavi edildi.

Tanık: 2 patlama oldu

Olay sırasında, bir olayın şüphelisi olarak Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında olan ve yaralanarak hastaneye kaldırılan Hacı Uçan, yaşadıklarını şöyle anlattı: “2 kez patlama oldu. Beton parçaları üstüme sıçradı. Çok korktum. Polis memurlarıyla birlikte yere yattık. Yukarıdan ‘Bomba atıldı’ diye sesler yükseldi. Bayıldığım için sonrasını hatırlamıyorum.”
Hedefleri Ankara’ydı

PINARBAŞI Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bombalı saldırının asıl hedefinin Ankara olduğu, teröristlerin, Kumrular’daki saldırının benzeri için yola çıktıkları belirlendi. PKK’nın şifreli telsiz konuşmalarını dinlemeye alan emniyet ve jandarma istihbarat, 18 Mayıs’ta PKK’nın Kandil Dağı’ndaki elebaşı Murat Karayılan’ın 2 yıl aradan sonra yaptığı telsiz konuşmasında hücre yapılanmasında yer alan canlı bombaların harekete geçerek sansasyonel eylem yapmasını istediğini belirledi. Karayılan konuşmasında örgütün aylardır etkili eylemler yapmadığını ve eylemlerin artırılmasını da söyledi. Ertesi gün telsiz konuşmasına Fehman Hüseyin de katıldı. Eylem talimatını yineleyen Bahoz kod adlı terörist, özellikle Ankara Kumrular’da meydana gelen saldırıya benzer bir eylem yapılmasını istediklerini aktardı. PKK’nın 2 üst düzey yöneticisinin eylem talimatları üzerine jandarma ve polis tüm Türkiye’de alarma geçti. Özellikle Ankara’ya giden tüm yollarda önlemler artırıldı. Güvenlik güçlerine şüpheli araçlar üzerinde uygulama yapılması talimatı verilirken, 30-40 kilometre arasında uygulamalar yapılması istendi. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen, teröristler yine Kumrular saldırısında olduğu gibi Ankara plakalı bir otomobil satın aldı. Bombalı aracın Ankara’da saldırı yapılacağı önceden belirlenen yere getirilmek üzere yola çıktığı, bu nedenle plakanın özellikle 06 olarak seçildiğini tespit edildi.

Kaynak:
 Hürriyet - Arda AKIN / İSTANBUL

Editör: TE Bilisim