Mısır'da Mursi'nin göreve gelişinin birinci yıldönümüyle birlikte yoğunlaşan sokak gösterilerini izleyen ordu müdahalesi kapsamında alınan kararları, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi açıkladı. İşte El Sisi'nin açıklamasından satır başları:

- Bu mesajın özünün anlaşılması gerekmektedir. Politik ortamda hızlı eylemlerin gerçekleşltirilmesi, güvenin ve sorumluluğunun olması gerekmektir.

- Başkan'ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır.

- Planın içinde anayasanın geçici olarak askıya alınması bulunuyor. Geçici teknokrat hükümeti kurulacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mensur, geçici cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek.

- Bizim amacımız güven ve istikrar sağlamaktır. Başkan’ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır. Yaptığımız uzlaşma çağrıları başkanlık tarafından reddedildi.

- Mısır askeri kuvvetleri tüm kesimlere hitap etmelidir. Mısır askeri kuvvetleri ayakta duracaktır. İçişleri bakanlığı ve güvenlik bakanlığı ile iletişim içinde olacaktır.

KARARLAR KRİTİK TOPLANTININ ARDINDAN AÇIKLANDI

El Sisi ile kuvvet komutanlarının, muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği toplantı TSİ 21.00 suların sona ermişti. Toplantıya muhalif liderlerden Muhammed el Baradey, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katılmıştı.

İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermemişti.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Tahrir Meydanı'nda sevinç gösterileri yapılırken, Muhammed Mursi'nin destekçilerinde tepki ve hüzün hakim.

Nasır City ve Kahire Üniversitesi önünde gösterilerine göz yaşları içinde devam eden göstericiler, bu saatten sonra bulundukları gösteri alanlarını terk etmeyeceklerini ve Cumhurbaşkanı Mursi'yi desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

DEVLET TELEVİZYONU ORDU KONTROLÜNDE

Mısır'da ordunun verdiği 48 saatlik mühletin tamamlanmasına kısa bir süre kala askerler, başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.




Editör: TE Bilisim