Kaz Dağları’nda yapılan doğa katliamına sonrasında ilk tepkigösterenlerden olan Şahan Gökbakar, sosyal medya hesabından ‘katliama’ ilişkin yeni bir paylaşımda bulundu.

Kanadalı bir firma tarafından 2010 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar her ne kadar çevrecilerin tepkilerini çekiyor olsa da hiçbiri şimdiye kadar ülke genelinde bir tepki haline gelememişti. Firmanın Kaz Dağları’nda yaptığı ağaç katliamının gün yüzüne çıkmasının ardından ise durum değişti. Ortaya çıkan görüntülerin ardından pek çok ünlü isim sosyal medya hesabından tepkisini gösterdi. Bu isimler arasında ilklerden olan Şahan Gökbakar, ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklama üzerinden tepkisini göstermiş ve yapılan açıklamaların insanları salak yerine koymakla eşdeğer olduğunu söylemişti.

Kaz Dağları’nda yaşananları özetleyen bir metin şeklinde yaptığı paylaşımında benzer bir katliamın Kanada’da yaşanmasının imkansız olduğunu belirten Gökbakar sözlerini ‘Dost acı söyler’ şeklinde bitirdi. İşte Şahan’ın o paylaşımı:

‘HABERİ GELDİ, EVLATLARINI ÖLDÜRMÜŞLER’

Altın madeni planına tepki gösteren Şahan Gökbakar, Instagram hesabından konuyla alakalı paylaşım yaparak sanatçı dostlarından destek beklediğini söyledi. Şahan, paylaşımında şunları söyledi:

“Tabiat ananın gözü yaşlı… Haberi geldi, evlatlarını öldürmüşler… İşte bunlar da Tabiatın Şehitleri… Üstelik kendi vatanı tarafından Kanadalıya satılmış, umursanmamış ve katledilmesine göz yumulmuş… Olayı Kanadalı Alamos Gold şirketi yapıyor… Türkiye’den de iş birlikçileri var… Peki ya şimdi? Ne olacak biliyor musunuz?

‘HERKESİ KANSER EDİP DEFOLUP GİDECEKLER KANADALARINA’

Bu toplu mezar kaldırılınca, bir de siyanürle altını işleyecekler. Yıllarca zehirlerini bu topraklara akıtıp, bütün herkesi kanser edip, bitkileri kurutup, nehirleri kaynak sularını b.k edip, hayvanları öldürüp defolup gidecekler Kanadalarına… Bayrağı ağaç yaprağı olan bir ülke Kanada. Kanada da evinin bahçesindeki ağacı kesemezsin izin almadan… Ama işte sen satarsan kendi ülkenin tabiatını o Kanadalı gelir keser senin ağacını, verir siyanürü asidi zehri toprağına… 2010 yılında başlamış aramaya, ağaç kesmeye ve toplam 100 milyon dolar harcamış Kanadalı. Çok gelmesin 100 milyon size, 3. Köprümüz 3 Milyar dolar onunla kıyaslayın rakamı…

‘DOLARIN YEŞİLİ TUTAR MI ŞU AĞAÇLARIN YEŞİLİNİ’

Toplamda 4,6 Milyar dolarlık altın bulmuş burada.. Bize ne kadarı kalacak peki çıkan altının var mi bilen? %4’ü yani 180 milyon dolar yaklaşık… Değer mi ya… Doların yeşili tutar mı şu ağaçların yeşilini… Yazıklar olsun… Bu bölge onlarca şelale ve akarsuya ev sahipliği yapan bir yer… Ne pahasına olursa olsun, sonuna kadar, bu katliamı yapan ve buna mani olmayan herkesi lanetliyorum… Elimden gelen ne varsa yapacağım… Neden biliyor musunuz? Çocuklarım, çocuklarınız ve doğacak çocuklarımız için… Kaz dağları,Kaz Dağları hepimizin, vatan, aşk. Not: her paylaştığım tatlı fotoğrafın altına yorum yazan ünlü arkadaşlarım bu acı fotoya da bir el atıverin gari… dost acı söyler…”

DESTEK GECİKMEDİ

Şahan Gökbakar’ın paylaşımına Mahsun Kırmızıgül, İntizar, Yeşim Salkım, Raşit Bağzıbağlı ve Avni Yıldırım gibi isimler yorumlarıyla destek oldu.

Fotoğraf: Avukat Güneş Pehlivan

Çanakkale Kirazlı köyü Balaban Mevkii’nde, kentin tek ve alternatifsiz su kaynağı Atikhisar Barajı havzası üzerindeki ağaç katliamı sonrası ceylanlar kaçarken görüntülendi. Evrensel'den Seçkin Sağlam'ın haberine göre dünyanın oksijen kalitesi açısından en önemli habitatlarından biri olan ve bu habitatını da kendine özgü flora ve faunasıyla oluşturan Kazdağları, ekolojik katliam tehdidi altında.

Uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un ve taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik maden çalışmaları sürdürüyor. Bu çalışma sonucunda endemik bitki türleri ile nadir görülen bazı canlı türleri yok olma tehlikesi ile de karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Ağaç katliamı, Çanakkale halkının tüm tepkisine rağmen devam ederken, iktidar milletvekillerinin savunduğu maden çalışması Kazdağları eko sisteminden yararlanan, insanlar, hayvanlar ve bitkiler için ölüm-kalım mücadelesine döndü.

CEYLANLARIN YAŞAMA TELAŞI

Kaz Dağları içinde sayısının giderek azaldığı ifade edilen iki ceylan, kesim alanı civarında, Çanakkale-Çan karayolu üzerinde görüntülendi. 8’inci gününde de devam eden ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ne destek olmak için bölgeye giden Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan görüntüledi. (Cumhuriyet, ABC)

Editör: TE Bilisim