Çağdaş sanat alanının en etkin figürlerinden Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Akbank’ın desteğiyle Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) açıldı. “Ai Weiwei Porselene Dair” başlıklı sergi için sanatçının da katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda sanatçı Ai Weiwei de eser sayısı bakımından dünyada şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı sergisi hakkında bilgi verdi.

SSM’nin üç katına yayılan ve 100’ü aşkın eserin yer aldığı sergi, sanatçının porselen üretimine odaklanıyor. Kariyeri boyunca birçok alanda çalışan Ai Weiwei’in porselenlerinin yanı sıra video, duvar kâğıdı ve fotoğrafları da sergi kapsamında yer alıyor. “Ai Weiwei Porselene Dair”, 1976-1977 imzalı ilk porselen çalışmasından İstanbul için özel olarak ürettiği yeni eserlerine uzanan seçkisiyle, bu sanatçının dünyasının keşfedilebileceği benzersiz bir ortam sunuyor.

“Ai Weiwei Porselene Dair”, sanatçının eserlerinde tekrar tekrar beliren “kendine mal etme”, “yeniden üretme” ve “putları kırma” gibi kavramlara yoğunlaşan bir kurguyla onun sanat pratiğine ayrıntılı bir bakış imkânı sağlıyor. Sergi “sanat hayattır, hayat sanattır” anlayışı doğrultusunda üreten Ai Weiwei’in yaşamöyküsünün izlerini takip ediyor.

Eserlerinde hem Çin el sanatları geleneğine hem de Batı sanat tarihinden referanslara yer veren Ai Weiwei’in SSM’deki seçkisi, bu özelliğini yansıtan örnekleri kapsıyor. Sanatçının bu sergide odaklandığı porselen malzemesi, onun sahicilik, değer sistemlerinin tarihteki dönüşümü ve sanatın toplumsal değişimi etkilemekteki rolü konusunda ortaya attığı temel sorulara bir kapı açma görevini üstleniyor. Çin porselenlerini hem tarihe hem de günümüze dair anlamlar taşıyan bir malzeme olarak ele alan Ai Weiwei, geleneksel form ve dili güncel tartışmaların içinde kullanıyor.“Ai Weiwei Porselene Dair”, sanatçının bu malzemeyle ürettiği eserlerde belirleyici unsur olan tüm metotları içeren bir seçki sunuyor.

Sergi, Ai Weiwei’in porselen üretimine odaklanmanın yanı sıra ikonik eserlerine de yer veriyor. Sanatçıyı çağdaş sanat tartışmalarının ön saflarına çeken, zamanımızın en tanınmış sanatçılarından biri haline getiren Ayçekirdekleri yerleştirmesi, onun hem porselen üretiminin tarihiyle ilişkisinin hem de bu malzemeyi güncel duruma dair yorumlarını nasıl kullandığının örneği olarak yer alıyor. Han Hanedanı Vazosunu Düşürmek başlıklı eseri ise, Ai Weiwei’in put kırıcı eylemlerinden biri olarak, sanatçının var olan değer sistemlerini sorgulamak için farklı dönüştürme yöntemlerini örnekliyor. Sanatçı İstanbul sergisi için özel olarak ürettiği Mavi-Beyaz Porselen Tabaklar ve Sütun gibi Üst Üste İstiflenmiş Porselen Vazolar eserlerinde ise güncel krizleri, Yunan ve Mısır rölyefleri ile seramiklerine gönderme yaparak yansıtıyor, tarihin döngüsel yapısı üzerine düşündürüyor.

Sanatı sadece estetik bir uygulama olarak değil, yeni sorular ortaya atmak için fırsat olarak gören Ai Weiwei, gündelik hayattaki olaylara tepki verirken sık sık Çin’e özgü malzemeye gönderme yapıyor. Sanatçı, sergide yer alan eserlerinde bugüne ulaşmış antik çağ kalıntıları ışığında tarih konusunda düşünüyor ve çağdaş dünyaya dair kapsamlı bir bakış sunuyor.

“Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi süresince düzenlenecek atölye çalışmaları, çocuk eğitim programları, konferans ve panellerle Ai Weiwei’in sanatı derinlemesine işlenecek. Etkinliklerden ilki olan ve 13 Eylül Çarşamba, saat 18.00’de gerçekleştirilecek sanatçı konuşmasında Ai Weiwei, Londra Royal Academy of Arts’ın sergiler eski direktörü Sir Norman Rosenthal’la sanat pratiği üzerine konuşacak.

“Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi kapsamında Sir Norman Rosenthal, Hans Ulrich Obrist ve Stacey Pierson’ın katkılarının yer aldığı bir katalog yayınlanacak. Sanatçının üretiminin yanı sıra beslendiği Çin el sanatları geleneğinin de işleneceği katalog, Ai Weiwei üzerine kapsamlı bir kaynak olma özelliği taşıyacak. “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi 28 Ocak’a kadar SSM’de ziyaret edilebilecek.

“Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi üzerine…

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer: “Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM), dünyaca ünlü sanat eleştirmenleri tarafından çağdaş sanatın en önemli ve etkili isimlerinden biri kabul edilen Ai Weiwei’i ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. “Ai Weiwei Porselene Dair” isimli sergide sanatseverler, sanatçının ilk porselen çalışmasından, İstanbul için özel ürettiği yeni eserlerine kadar kapsamlı bir seçkinin yanı sıra yaşamöyküsünü de tanıma şansı bulacak.

Sanatseverlerle buluşturduğumuz bu serginin arkasında çok ilginç bir hikâye var. Ai Weiwei’in 2016 yılının Mart ayında Türkiye’deki mülteci kamplarını ziyaret etmek için İstanbul’a gelmesi, beni SSM’de ziyaret etmesi ve ardından hemen ertesi gün birlikte benim yıllar önce görev yaptığım Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne gitmemiz; bu serginin doğmasını sağlayan ilk adımdı. Müze ziyaretimiz sırasında Ai Weiwei’in bir Çin porseleninin Osmanlı zanaatı ile buluşmasıyla ortaya çıkan eseri gördüğünde adeta yüzünün aydınlanması ise bu sergiyi bugüne taşıyan kıvılcım oldu.

Ai Weiwei ile sergiye dair ilk görüşmelerimizi yaparken, o anın hepimizde bıraktığı etkiyle Türkiye’deki ilk sergisinde de sanatçının uzun zamandır ilgilendiği porselen üretimine odaklanmasına birlikte karar verdik. Sergiyi ziyaret eden sanatseverler eminim ki birçok süprizle karşılaşacak, sanatçının ifadesiyle de, “Ai Weiwei Porselene Dair” şimdiye kadar kendisinin yaptığı en kapsamlı ve en çok eserinin yer aldığı sergisi olma özelliğini taşıyor.

Ai Weiwei, dünya barışı için çalışan ve üreten bir sanatçı. Bugünün dünyasındaki trajedileri eserlerine yansıtarak barışçıl tavrını göstermek konusundaki başarısı ise eminim sergiyi ziyaret eden herkesi derinden etkileyecek ve belki ilham verecek.

Kuruluşumuzdan itibaren pek çok büyük sergiyi yapmamıza ve Türk sanatseverlerle onları buluşturmamıza fırsat veren Akbank, “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisinde de bizden desteğini esirgemedi. Dünyaca ünlü bir sanatçıyı ağırlamamızı sağlayan Akbank’a, SSM ve tüm sanatseverler adına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer: “Sakıp Sabancı Müzesi’yle olan işbirliğimiz de müzeyle aynı yaşta. 2003 yılında “Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi” sergisini desteklemiştik. Bu, müzedeki ilk sergiydi. Daha sonra Rodin, Dali, Anish Kapoor ve ZERO sergileriyle dünyaca ünlü dev sanatçıları Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturduk. İşte bu yıl da zamanımıza damga vuran, dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarından Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisini destekliyoruz.

Yıllardır işbirliği yaptığımız Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer’e ve ekibine başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Bu sene de kendileri Ai Weiwei’de karar kıldılar, biz de gerçekten çok memnun olduk.

Akbank olarak sanatı desteklerken, önde gelen isimleri, akımları Türk sanatseverlere tanıtmaktan ve bu yolla yenilikçi düşüncenin önünün açılmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Türkiye için hep en iyisini düşünüyor ve ülkemizi ileri taşıyacak fikirleri hayata geçirmek için tüm kalbimizle çalışıyoruz.

Bu sergi vesilesiyle İstanbul'un ve ülkemizin yurtdışında doğru ve iyi tanıtımını yapmaktan da özellikle gurur duyuyoruz ve sergiyi gezecek tüm sanatseverlere iyi seyirler diliyoruz.”

Editör: TE Bilisim