Ankara’ya gri kent derler ama Türk müzik dünyasının önemli isimleri hep Ankara’dan çıkmıştır. İşte sahnelerin Ankaralı yıldızlarından bazıları.

Demet Akalın
Demet Akalın Türk pop müziğin en sevilen isimlerinden. Akalın, Ankaralı olmasa da yolu bir dönem başkente düşenlerden. Akalın, müziğe yeni başladığı dönemlerde bir süre Ankara’da yaşadı.

Emel Sayın
Emel Sayın Ankaralı olmasa da, kariyerinin başlangıcında Başkentin havasını soluyan ve buradaki tecrübesiyle hayatına yön veren Emel Sayın, henüz 17 yaşındayken Ankara Gençlik Parkı’nda Necdet Yazar’ın gazinosunda ilk defa sahneye çıktı. 1963 yılında Ankara Radyosu’na sınavla solist olarak girdi ve yaklaşık yedi yıl hizmet verdi. Ankara seyircisi karşısında sahne tecrübesi kazanan sanatçı, Egemen Bostancı’nın teklifiyle İstanbul müzik piyasasına transfer oldu ve Lalezâr Gazinosu’nda assolist olarak sahne almaya başladı
Füsun Önal
Öğrencilik yılları Ankara’da geçen Füsun Önal, TED Ankara Koleji’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okurken Erol Pekcan Caz Orkestrasında caz şarkıları söyleyerek şarkıcılık kariyerine başladı.

Muazzez Abacı
Muazzez Abacı Türk sanat müziği denince akla gelen ilk isimlerden ve Ankaralı. 1947 doğumlu sanatçı, türünün en güçlü ve başarılı kadın sanatçılarından biri olarak kendisini kabul ettirdi. Abacı, ilkokula yatılı olarak başladığı Ankara Koleji’nde liseye kadar okudu. 1966’da Ankara Radyosuna girdi. 1973’te ilk plağını (Bir Sen Kaldın İçimde) Kervan Plakçılık adına çıkardı. Klasik ve çok sesli Türk Müziğinin popülerlik kazanmasını sağlayan isimlerden biri oldu ve çok sevildi. Radyo yılları sonrasında İstanbul’daki gazinoların aranılan assolistlerinden biri olmakta gecikmedi, ancak istikrarsız özel hayatı nedeniyle sahne ve plak çalışmaları kesintilere uğradı.
Nil Karaibrahimgil
Ankara’nın müzik dünyasına kazandırdığı isimlerden biri de Nil Karaibrahimgil. 1976 yılında Ankara’da dünyaya gelen Karaibrahimgil, şarkıcılığın yanı sıra yazarlık ve köşe yazarlığı da yapıyor.  

Onur Akay
Onur Akay Türk sanat müziğinin güçlü seslerinden ve Ankaralı. 1977 doğumlu sanatçı, aynı zamanda şair ve bestekar. Akay, liseden mezun olana kadar Ankara'da okudu. TRT repertuarlarında çok sayıda eseri yer alan Onur Akay'ın, Semahat Özdenses, Erol Sayan, Suat Sayın ve Necdet Tokatlıoğlu gibi unutulmayacak bestekarlar tarafından şiirleri bestelendi. Konservatuvarı kazanınca İstanbul'a yerleşen Akay, 1997 yılında ilk albümünü çıkardı. Sanat Güneşimiz Zeki Müren'in doğum günü olan 6 Aralık tarihi ise, Onur Akay'ın önerisi ile "Türk Sanat Müziği Günü" olarak kutlanmaya başlandı.  
Safiye Soyman
Türk sanat müziğinin beğenilen sesi Safiye Soyman, yaşamak için Ankara’yı tercih edenlerden. Soyman, Gölbaşı’ndaki villasında hayatını sürdürüyor.

Zerrin Özer
Güçlü sesiyle büyük bir hayran kitlesine sahip olan Zerrin Özer, 1957 yılında Mehmet Niyazi - Hüsniye Özer çiftinin dördüncü ve son kızı olarak Ankara’da doğdu. 1970’li yılların önde gelen sanatçılarından Tülay Özer’in küçük kardeşidir. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Anne ve babasının ayrılığı çocukluk yıllarının mutsuz geçmesinin en büyük sebebi oldu. Müziğe olan tutkusu Amerikalı şarkıcı Janis Joplin hayranlığı ile büyüdü. Kendi çalışmasıyla 1975’te katıldığı TRT yarışmasında birinci olmasının verdiği heyecan ve cesaretle müziğe yoğunlaştı.
Pamela
ABD’li bir baba ve Türk bir annesi olan şarkıcı Pamela Heidelberg doğumlu. Babası NATO’da görevli olduğu için sürekli Almanya’da ikamet etmiş, annesiyle babasının ayrılmasının ardından Ankara’ya yerleşti. 15 yaşından itibaren Türkçe öğrendikten sonra, başlangıçta çeşitli televizyon dizilerinde roller üstlenen ve vokalistlik yapan Pamela, daha sonra da çıkardığı albümlerle ün kazandı. Pamela, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi mezunu.

İdil Biret
Müziğe olan ilgisi iki yaşında başlayan İdil Biret, 1941 Ankara doğumlu. Biret, dört yaşında Bach’ın prelüdlerini çalmaya başladı. İlk derslerini Mithat Fenmen’den aldı. 1948 yılında, henüz yedi yaşındayken, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret’in yurt dışında eğitiminin gereksinimlerinin karşılanması için TBMM’ye bir teklif sundu. Bu teklif sonucunda İdil Biret için özel olarak çıkartılan kanun, “Harika Çocuklar Yasası” olarak bilinir. Bu kanun çerçevesinde eğitimi için ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı’na gönderilen Biret, burada 20. yüzyılın önemli pedagoglarından Nadia Boulanger ile çalıştı. Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. 16 yaşından itibaren çeşitli Dünya sahnelerinde yer aldı.
Sibel Egemen
Yalnız Adam şarkısıyla hafızalara kazınan Sibel Egemen, 1958 yılında Ankara’da doğdu. Türk müziği bestecilerinden Muzaffer İlkar’ın torunu olan Sibel Egemen, 3 yaşında bale, 5 yaşında keman, 7 yaşında piyano dersleri aldı. Müzik hayatına 1975 yılında başlayan Sibel Egemen’in 1976’da seslendirdiği “Hayret”, bilinen şarkılarından oldu.

Gülden Karaböcek
Müzik dünyasının önemli isimlerinden Gülden Karaböcek, 1953 yılında Ankara’da doğdu. Sanatçı, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra, Ankara Radyosu’nda Yaşar Aydaş’tan şan, nota ve solfej eğitimi aldı. Ankara’dan ailesi ile birlikte İstanbul’a gelerek ilk plağını 14-15 yaşlarında doldurdu. Türkiye’nin ilk yerli CD’si Bir Mucize Allahım’ı 1987’de Düzgit Plak etiketiyle çıkardı. 1978 (Dilek Taşı), 1985 (Duyar mısın Feryadımı, Kenar Mahalle, Hasretinle Yaşanmıyor, Sevsen Ne Olurdu), 1986 (Ağlıyorsam Yaşıyorum) yıllarında çektiği 6 adet de sinema filmi var.
Editör: TE Bilisim