Âşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 40. yıldönümü anma programına başta kızı Hayriye Özer, damadı Hüseyin Özer olmak üzere torunları Çiğdem Özer, Ece Şatıroğlu, Yıldız Şatıroğlu ve Âşık Veysel’in akrabalarının yanı sıra İstanbul İl Müftüsü Doç.Dr. Rahmi Yaran, Nuri Sesigüzel, Zafer Gündoğdu ve çok sayıda davetli katıldı. 
Sunucu Jale Taşcı’nın  ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ dizeleri ile açılış konuşması yaptığı gecede; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Âşık Veysel Şatıroğlu’nun torunu Çiğdem Özer ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet söz aldı.

Abdurrahman Şen’in ‘Âşık Veysel’siz geçen 40. yılımızda geleceğimize de ışık tutacak Âşık Veysel’i bir kez daha anmaya, anlamaya yönelik bu geceye hoş geldiniz.’ sözleriyle başlayan konuşmasında; ‘Büyük toplumlar içinden büyük kıymetler çıkaran toplumlardır. Bu bakımdan Türk milleti, Anadolu kökü asırlara varan birçok değeri yetiştirmiş. Bunlardan istifade ettiği sürece de yolunu aydınlatmış ve rahat ilerlemiş bir millettir. Bugün değişen dünya konjonktürü içinde Türkiye kendisine bir yer edinirken kendisine yol gösterecek önemli ışıklardan, yol göstericilerinden biri olan Âşık Veysel’e ne yapsak azdır.’ sözleriyle son buldu.
Abdurrahman Şen’in ardından söz alan Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, ‘Dedem şairmiş ama hep bir toprak adamı, hep bir üretici olmuş. Bilgi çağı ve evrensel değerlerle bağdaşmayan mezhep kavgalarının yarattığı acı sonuçlara derinden üzülen Âşık Veysel; bu kavgaların son bulması, halkımızın birlik ve beraberlik içinde yaşaması için sazının teline vurmuştur. Din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin insan onurunu, insan olmayı her şeyin üzerinde tutarak bu konulara fevkalade hassasiyet göstermiştir.’ sözlerinden sonra dedesinin keyifli anılarını da konuklarla paylaştı. ‘Dinlerin, mezheplerin, inançların alabildiğince birbirine hoşgörüsüz davrandığı günümüzde Âşık Veysel’in bu kavgaların son bulması, halkımızın birlik ve beraberlik içinde yaşaması için yıllar önce söyledikleri, bugün de bizim yolumuzu aydınlatmalı ve bize rehber olmalıdır. Geleceğimizin garantisi olan gençlere tanıtılması, onun dizelerinde yer alan öğütlerin ve gerçeklerin genç ve gelecek nesillere aktarılması devletimiz ve milletimizin yararına olacaktır.’ diyerek konuşmasını tamamladı. 

İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet ise, ‘Âşık Veysel, beslendiği geleneği aşarak evrensel hakikatlere yelken açmış bir ozandır. Âşık Veysel demek hoşgörü demektir. Birlik ve kardeşlik demektir. O ayıran değil birleştirendir. Geçmişi alarak geleceğe doğrulan bir fenerdir Âşık Veysel.’ dedi. 
Açılış konuşmalarının ardından günümüzün Âşık Veysel’i olarak bilinen Cengiz Özkan ve orkestrası sahne aldı. Cengiz Özkan, Âşık Veysel’in sevilen türkülerini seslendirerek izleyicilere keyifli anlar yaşattı. 

Cengiz Özkan’ı ilk kez dinlemeye gelen ünlü sanatçı Nuri Sesigüzel ise Cengiz Özkan’ın yorumundan etkilenerek  gözyaşlarına tutamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen tarafından da kendisine plaket verilen Cengiz Özkan salonu dolduran seyircilere adete bir müzik ziyafeti verdi. 

Çiğdem Özer’e İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş adına gecenin anısına özel yapım çini bir tablo hediye edildi. 

Editör: TE Bilisim