İstanbul’da ilk kez, Dehliz oyuncuları tarafından sahnelenecek olan “Bay Kolpert”; oldukça farklı kültürel yaklaşımları ortaya koyarken, bazı sosyo-politik hatta sosyo-dini yorumlar da doğuruyor. Oyun, konformizmin uyuşturduğu günümüz toplumunun “insanlığını hissetmek için” şiddete başvurmasını ve insanlıktan çıkmasını komedinin renkli diliyle, hafif alaycı bir yaklaşımla anlatıyor. Oyununyazarı Gieselmann’agöre; insanların yitirdikleri duygularını yeniden bulabilmeleri için, onları uçlara iten ve duygularının ölümüne sebep olan şey, şehir yaşamı...
Sibel Arslan Yeşilay’ın Türkçeleştirdiği, Eraslan Sağlam’ın yönettiği “Bay Kolpert”te; heyecanda son noktayı arayan kaos araştırmacısı Ralf Droht ve sevgilisi Sarah Dreher, yemeğe davet ettikleri Bastian ve Edith Mole’ye işledikleri bir cinayetin hikâyesi anlatarak eziyet etmeye başlarlar.Kurbanları olduğunu iddia ettikleri kişiyse, Sarah ve Edith’in iş yerinde çalışan Bay Kolpert’tir. Droht’un, cesedin odadaki sandıkta olduğunu söylemesi üzerine; Mole çifti, bunun bir şaka olduğunu düşünür ancak, sandıktan gelen sesle bu hikâyeye inanmaya başlarlar. Oyunun hilesi, sürekli hikâyelerin değişmesidir; böylece kimse bir diğerinin doğruyu söyleyip söylemediğini anlayamaz. Zavallı bir pizzacı da bu garip partinin kurbanı olur…
Genç oyuncular Alican Bayhan, Özge O’neill, Müge Koçak, Serhat Yıldız ve Hakan Kocadağ’ın rol aldığı “Bay Kolpert”in yönetmenliğini Eraslan Sağlam yaparken; yardımcı yönetmenliğini Dilek Tora, asistanlığını ise Kübra Ayçiçek üstleniyor. Ramazan Zengin’in teknik sorumlu olduğu oyunun dekoru ise Cihan Aşar tarafından hazırlandı.
Genç sanatçılar Alican Bayhan, Müge Koçak, Serhat Yıldız Meriç Akay ve Hakan Kocadağ tarafından Eylül 2012’de kurulan Dehliz; çağlar öncesinden bugüne, insanlar tarafından sürekli oynanan “oyun”un kutsallığına inanıyor. Tarkovski’nin “Bir sanatçı ancak kendisi açısından hayati bir zorunluluksa yaratma hakkına sahiptir.” sözünü benimseyip soluğu sahnede alan ekip; gerek oyun metinlerine yaklaşımı, gerekse reji üslubu ile kendi seyircisini oluşturmayı ve tiyatronun dehlizinde seyircisiyle birlikte boğulmayı hedefliyor.
Tüketmek ihtiyaçken, tüketilenlerin bittiği ve tüketilme sırasının “insan”a geldiği “Bay Kolpert”; perdelerini 9 Şubat 2013, Cumartesi akşamı saat 20:30’da Beyoğlu’nda Oyuncular’da açacak. 10 Şubat 2013, Pazar günü saat 16:00’da ise Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Sahnesi’nde sergilenecek “Bay Kolpert”e ait biletler, salonların gişelerinden temin edilebilir.
Bilgi için: Oyuncular Tiyatro Kahve
İstiklal Cad. Rumeli Pasajı A Blok No:88 K:2 D:4 Cihangir, Beyoğlu
Tel: 0 212 245 13 14
Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Sahnesi
Ortaklar Cad. Bahçeler Sok. No:20 EFEHAN – Mecidiyeköy
Tel: 0 212 347 44 80
Editör: TE Bilisim