Türk pop müziğinin efsane ismi Berkant, dün sabah yaşamını yitirdi. Akciğer kanserine yenilen 74 yaşındaki sanatçı, yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek. Sanatçının eşi Engin Akgürgen, Berkant'ın 'Seni seviyorum' dedikten sonra yoğun bakıma girdiğini söyledi.
DÜĞÜNLERDE BAŞLADI  
1938 yılının son günü Ankara'da doğan Berkant Akgürgen, ortaokul yıllarında mızıka ve piyanoya çalmaya başladı. İlk kez 1957 yılında bir düğün salonunda 'Üstün Poyrazoğlu Orkestrası'yla sahneye çıktı. Aynı yıl kurduğu 'Jüpiter Kenteti'yle (Kentet: Beşli) gece kulüplerinde şarkı söyledi; TRT Ankara Radyosu'nda program yaptı. 

SAMANYOLU 100 BİN SATTI
1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'na solist olarak katıldı ve ilk plağı 'Cici Pabucum-Arabamın Atları'nı çıkardı. 1967 yılında seslendirdiği, sözleri Teoman Alpay'a bestesi Metin Bükey'e ait 'Samanyolu' şarkısıyla büyük üne kavuştu. Şarkıyla aynı adı taşıyan plak 100 binin üzerinde sattı; bu başarısıyla Berkant, Türkiye'de ilk 'platin plak' alan sanatçı oldu. 
'Samanyolu' şarkısı, bir yıl sonra Hollandalı popçu David Alexandre Winter ve Fransız şarkıcı Patricia Carli tarafından 'Oh Lady Mary' adıyla seslendirilince, dünya çapında tanındı. Şarkıyı daha sonra Paul Mauriat, Dalida gibi isimler de söyledi.
ELLİ PLAK, BİR KASET
1975 yılına kadar 50'ye yakın plak çıkardı. 'Çileli Bülbüller', 'Kaderin Ağları', 'Sevgilim Mazurka', 'Bir Şarkısın Sen, 'Leylaklar Altında', 'Vuruldum Bir Kıza' ve 'Trafik Belma' gibi filmlerde rol aldı. 80'li yıllarda gazinoların azalması ve taverna çalışmalarının çoğalması nedeniyle Avrupa turneleri ve otellerde programlar yaptı. 1992'de bir kaset çalışması yaptı ve 'Samanyolu 93' adıyla yayınlandı.
ESKİ EŞİ SERPİL ÖRÜMCER
Keşke bu şekilde ayrılmasaydık
BERKANT'la 1971 yılında evlenen Serpil Örümcer, eski eşinin vefatıyla ilgili şunları söyledi: Çok üzüldüm, sonuçta bir geçmişimiz var. Keşke bu şekilde ayrılmasaydık. Ben küs değilim. Kimseye küsmem. O bize küstü. Kızım Fulya da görmedi. Şimdiki hanımı göstermedi. İki oğulları var, onlar da vicdan azabı çeksinler. Ölüm bu ötesi yok. Kızımı ve torunlarını da yanıma alacağım, cenazesine gideceğim. Rabbimden başka kimse buna mani olamaz.
'Samanyolu' daha yüzyıllarca yaşar onu da yaşatır
- Sezen Cumhur Önal: Türkiye'de popüler müziğin tarihsel gelişimi içinde ilk yazdığım şarkılara sesini vermiş gönlünü koymuş yorumculardan biriydi. O kadar güzel şarkılar söyledi ki, ben ona 'Senin sesin bu kadar güzel olmasaydı ben bir şarkı sözü yazarı olmazdım' derdim. Çok özel bir insandı. En büyük başarısını da 'Samanyolu'yla elde etti.
- Seyyal Taner: Değerli bir üstadımızı kaybettik. Çok büyük bir sesti, çok değerli bir büyüğümüzdü. İki defa onunla sahneye çıkma şansını elde ettim. Çok güzel şarkılar miras bıraktı bize.
- Selçuk Ural: Hayatı boyunca şarkı söyledi, şarkılarıyla varoldu. 'Samanyolu' daha yüzyıllarca yaşar, onu da yaşatır.
- Semiha Yankı: Her an bir korkuyla bekliyorduk ama ne kadar beklersek bekleyelim, insan yakıştıramıyor. Nurlar içinde yatsın.
- Gülden Karaböcek: 'Samanyolu'yla Türkiye'ye mal olmuş birisi. Şarkısını unutmadığımız gibi kendisini de unutmayacağız.
- Ahmet Özhan: Hepimizin hayatında sempatik figürler bırakarak gitti. Anılarımız da yaşayacak. Sıra bize gelecek ve biz de anılarda yer alacağız. Bir hoş seda bırakıp gidebilmek çok güzel bir şey. 
- Tülay Özer: Gittikten sonra ne söyleseniz boş. İnsanlar yaşarken kıymetini bilmek lazım. Bakalım acaba hangimizde sıra...
- Armağan Çağlayan: Berkant da sonsuzluğa gidince çocukluğumdan ne kadar az insan kaldığını fark ettim. Üzgünüm hem de çok...
- Reyhan Karaca: Türk pop müziğinin kilometre taşını kaybettik, nur içinde yatsın.
- Parla Şenol: Ah Berkant, ne demeye yaptın şu Samanyolu'nu; şimdi seni tek değil 10'larca şarkıyla hatırlarlardı. Şöhretin kuralları pek kahpe... Berkant ile Samanyolu'nu aynı cümlede gördüğümde şöhret denen şeyden nefret ediyorum; o adam ne güzel şarkılar söylerdi bir bilseniz...

twitter yorumları:
Suna Yıldızoğlu: Berkant artik bizimle değil...Nur içinde yatsın..
Bilgen Bengü: Çok üzgünüm Berkant'ı kaybettik..
Ece Erken:
Başımız sağolsun, sanatçı Berkant abimizi kaybetmişiz...
Seda Önder:
Samanyolu öksüz kaldı. Nur içinde yat.
Demet Akalın:
Berkant Baba ruhun şad olsun. Nurlar icinde yat....
Itır Esen:
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek BERKANT... Güzel sesinle hiç unutulmayacaksın... Nur içinde yat...
Özge Ulusoy:
Allah Berkant'a rahmet eylesin...
Esra Erol:
Bir yıldız daha kaydı... Berkant hayatını kaybetti...
Berna Laçin:
Berkant'ı da kaybettik...

Tülay Özer NTV'de konuk olduğu bir programda şunları söyledi:
"Bu insanlar aramızda misafir. İnsanlar öldükten sonra altından mezara koysanız ne olur. Yaşarken değerini bilmek lazım.
Sezen Cumhur Önal: Türk dilini Batı müziğine uygulamaya başladığımızda o kadar güzel şarkılar söyledi ki..’Senin sesin o kadar güzel olmasaydı ben şarkı yazamazdım’ derdim. Çok üzgünüm çok.

Bakan Günay'dan Başsağlığı
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Berkant'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı: Türk sanat camiası son bir hafta içerisinde Neşet Ertaş'tan sonra ikinci kez büyük bir kayıp yaşıyor. Müzik dünyamızın güzide değerlerinden sevgili Berkant'ı ebediyete uğurlayacağız. Dillerden düşmeyen efsanevi şarkısı 'Samanyolu'nda da dediği gibi Berkant, sanatçılığıyla, besteleriyle ve de kişiliğiyle Türk halkının kalbinde 'Ömür boyu sürecek' bir şarkı olmuştur. Sevgili Berkant'a Allah'tan rahmet, ailesine ve Türk milletine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. 

Berkant 3 Ekim Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazdan sonra toprağa verilecek.
Editör: TE Bilisim