Türel, uzun süredir birlikte olduğu arkadaşı Tilbe Saran’la İstanbul Tiyatro Festivali’nde ‘Elin Elimde’ oyunuyla sahneye çıkacak ve ‘Onur Ödülü’ alacaktı.


TİYATRO dünyası son günlerde protesto gösterileriyle gündemdeyken büyük bir ustanın kaybıyla bir kez daha yıkıldı. Oyuncu, yönetmen, seslendirme sanatçısı Cüneyt Türel (70), bir süredir kanser tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde dün sabah saatlerinde hayata veda etti. Türel için ilk tören yarın saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılacak. Buradaki törenin ardından cenaze, Teşvikiye Camisi’ne getirilecek. Türel’in cenazesi, öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

İstanbul’da 1942 yılında dünyaya gelen Türel, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Tiyatroya Yeşil Sahne ve Gençlik Tiyatrosu’nda başlayan Türel, aynı dönemde İstanbul Üniversitesi Türk Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’na katıldı. Sanatçı 1962 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda profesyonel oldu.

‘Onur Ödülü’ alacaktı

Türel, 1965 yılında ‘Cimri’ oyunu ile 30 yıl boyunca çalışacağı Şehir Tiyatroları’na geçti. 1995 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ayrılan ve Tiyatro İstanbul bünyesinde bir sezon ‘Sanat’ adlı oyunu oynayan sanatçı, 1975 yılında Ajda Pekkan’ın ‘Palavra palavra’ şarkısına yaptığı düetle de müzikseverlerin hafızalarında yer etmişti. 1995 yılında Işıl Kasapoğlu ve Tilbe Saran ile birlikte Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nu kuran Türel, 2007 yılına kadar bu tiyatronun tüm oyunlarında oynadı.

Türel, bu yıl 10 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan 18. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için Tilbe Saran ile birlikte ‘Elin Elimde’ adlı bir gösteri hazırlıyordu. Sanatçı, festivalde Başar Sabuncu ve Metin Deniz ile birlikte ‘Onur Ödülü’ de alacaktı.


SÖZÜNÜ DİNLETEN BİR SANATÇIYDI


Prof. Dr. Dikmen Gürün (İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü):
Ne diyebilirim ki? Üzüldüm. Çok üzüldüm. Çok güçlü bir oyuncuydu. Lafını anlatan, sözünü dinleten bir sanatçıydı... İnsan adamdı. Onu 1960’lı yıllarda, Gençlik Festivalleri’nde tanıdım ve o günden bu güne oynadığı hiç bir oyunu kaçırmadım sanki... Bu yıl, 18 İstanbul Tiyatro Festivali için Tilbe Saran’la oynayacağı ‘Elin Elimde’ adlı oyun onu çok heyecanlandırıyordu. Tilbe’nin yanısıra, Başar Sabuncu, Metin Deniz gibi eski dostlar bir kez daha Küçük Sahne’yi paylaşacaklardı bu oyunla... Sanki ‘Elin Elimde’ itici bir güçtü son günlerinde soluk alıp vermesini sağlayan. Olmadı, olamadı...

GÜNAY’DAN MESAJ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatrocu Cüneyt Türel’in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Günay mesajında, Cüneyt Türel’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Bakan Günay şunları kaydetti: “Yaşamını sahnelere adayan büyük usta, emektar sanatçımızı ne acı ki emeğin ve emekçinin bu özel gününde kaybetmiş bulunuyoruz. Değerli çalışmalarıyla sanat dünyamızda devleşerek bir çok ödüle layık görülen sevgili üstadımıza Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, tüm sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.” (A.A.-Hürriyet)
Editör: TE Bilisim