7 asırdır İspir pazar panayırı olarak bilinen etkinlik yıllar sonra Eşref Kolçak Onur ödülleri ile birleştirilerek yeniden İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun tarafından hayata geçirildi. Haftasonu İspir Festival alanında düzenlenen İspir Panayırı’na Hülya Koçyiğit damga vurdu. Eşref Kolçak onuruna düzenlenen gecede “Eşref Kolçak Özel Ödülü” ile onurlandırılan Hülya Koçyiğit; “Bu anlamlı ödül için başta belediye başkanımız Sayın Ahmet Coşkun olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Eşref Kolçak benim için hep çok özel olmuştur. Son röportajı da bana nasip oldu, ışıklar içinde uyusun. Bu özel ödülü Türk sinemasının kaybettiği çınarlar adına alıyorum” dedi.
Ödül töreni öncesi festival için özel olarak hazırlanan yörük çadırında İspirli kadınlarla buluşan Koçyiğit fasulye ve yerel ürünler satarak kooparatif kuran ve ticaret yapan İspirli kadınları takdir etti. Koçyiğit “Anne olmak çok zor çok da önemli. Kız ya da erkek hiç farketmez, bir can dünyaya getirerek onu en iyi şekilde yetiştirmek vatana millete hayırlı bir birey olmasını sağlamak biz annelerin elinde. Ülkemizin geleceği biz annelerin yetiştirdiği evlatlara emanet” dedi.

Bağlama virtüözü Yudum’dan Diyarbakır anneleri için türkü

Bağlama virtüözü Yudum, evlatları PKK terör örgütü tarafından kaçırılan anneler için bestelediği “Analar Ağlamasın” türküsünü Erzurumlu anneler ile birlikte söyledi. Yudum “Cumhuriyetin kuruluşunda ve milli mücadelenin başarısında Nene Hatun, Gördesli Makbule, Kara Fatma ve Halime Çavuş nasıl etkili olduysa, PKK terör örgütünün çökertilmesinde etken olacağını düşündüğüm bu annelerin feryatlarına ses olmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bir annenin feryadına sessiz kalmak, onu görmezlikten gelmek bırakın sanatçılığı, insanlığa sığmazdı. Onların feryadı beni bu türküyü yazmaya itti” dedi.
Ömür Gedik şarkılarıyla renk kattı
Geceye katılanlar Ömür Gedik’in hareketli şarkıları ile eğlenceli anlar yaşadı. Konser öncesi fasulye tarlasına gidip kadınlardan özel İspir kuru fasulyesi yemeğinin püf noktalarını öğrenen Gedik, “ En kısa zamanda evde deneyeceğim” dedi.
Okan Karacan Erzurum’u çok beğendi

2 gün boyunca festivalin sunuculuğunu üstlenen Okan Karacan Erzurum’a ilk kez geldiğini ve hayran kaldığını ifade etti. Karacan “Ülkemizin her köşesi cennet. Özellikle Erzurumlu kadınların çalışkanlığından çok etkilendim. Erzurum’u marka şehir haline getirmek için biz sanatçılar da elimizden gelen desteği vermeliyiz” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim