Dünyaca ünlü sanatçıları ve grupları Antalya’da buluşturan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Antalya Piyano Festivali , Fazıl Say konseri ile başladı. Festivalin bu yılki açılış konserinde ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ın “Bugüne kadar yazdığım en iyi eser“ olarak nitelediği ve 2012 yılında bestelediği, “Mezopotamya“ başlıklı ikinci senfonisi seslendirildi.Antalyalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği gecede eser ilk seslendirilişinde büyük beğeni topladı. Konser öncesinde kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise festivalin 13. yılında artan etkinliklerle ve yükselen bir kalitede devam ettiğini belirterek, halk konserlerini sürdürebilir kıldığı için Fazıl Say’a teşekkür etti. Konser sonrasında Hillside Su Otel’de festival açılış partisi düzenlendi.
Mezopotamya Senfonisi’ne büyük ilgi
Konser gecesinin ilk yarısında Say, orkestra eşliğinde P.İ. Çaykovski’nin “1. Piyano Konçertosu Op.23 , si bemol minör” eserini yorumladı. Ardından Say “Mavi Su” adlı yeni eserinin eskizlerini çaldı.İkinci yarı ise Say’ın Mezopotamya Senfonisi anlattığı belgesel görüntüleriyle başladı. Ardından sanatçının 130 kişilik dev bir orkestra için kurguladığı ikinci senfonik eseri Mezopotamya seslendirildi. Sanatseverlerin beğeni ile dinlediği eserde Borusan Filarmoni Orkestrası’nı Şef Gürer Aykal yönetti. Antalya’da ilk kez yorumlanan senfonide, solist Carolina Eyck Theremin isimli elektronik çalgısı ile Mezopotamya’daki bir meleği canlandırdı. Orkestraya ayrıca Çağatay Akyol ( bas blok flüt) ve Bülent Evcil ( bas blüt) eşlik etti. Şaşırtıcı yeniliklerle dolu olan eser “Ovada iki çocuk”, “Dicle”, “Ölüm kültürü üzerine”, “Melodram”, “Ay”, “Güneş”, “Kurşun”, “Fırat”, “Savaş üzerine”, “Mezopotamya Türküsü” başlıklı on farklı bölümden oluşuyor.
Say, Alanya’da ücretsiz halk konseri verecek
13. yılında “ Şehirde Müzik Var “ sloganı ile yola çıkan festival 16 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Sanat yönetmenliğini Fazıl Say’ın yaptığı ve Volkswagen ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan festival bu yılda renkli ve dopdolu içeriği ile dikkat çekiyor. Festivalin açılış konserini gerçekleştiren Say ; 18 Kasım Pazar günü ise Alanya Kültür Merkezi’nde ücretsiz halk konseriyle sanatseverlerle buluşacak. 

Haber: MUHARREM ERDEMİR
Editör: TE Bilisim