Oyuncu, yönetmen, senarist ve seslendirme sanatçısı Ferdi Merter, bugün Ankara Karşıyaka Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, bir yazı kaleme alarak Ferdi Merter’in son yolculuğuna uğurlandığını yazdı. Akay, ayrıca yazısında Ferdi Merter’in annesi ‘Altın Portakal’ ödüllü sinema sanatçısı Muazzez Arçay’ın, acılarla dolu bilinmeyen dramatik yaşamını anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in eşi Nazmiye Demirel’in, Ferdi Merter’in annesine yardım ettiğini de dile getiren Onur Akay, Muazzez Arçay’ın ise Yeşilçam'ın arka sokaklarında bir bekâr odasında hayatını kaybettiğini söyledi.

79 yaşında vefat eden Merter için, sabah 10.00’da Ankara Küçük Tiyatro’da da bir tören düzenlendi. Törene Merter’in ailesi, sevenleri, oyuncu arkadaşları ve öğrencileri katıldı ve taziyeleri oyuncu kızı Almula Merter Churm kabul etti. Törende bir konuşma yapan ve Merter’le ilgili bir anısını anlatan ünlü oyuncu Okan Karacan ise gözyaşlarını tutamadı. Karacan, “Bir gün sabah toplantı yapıyoruz. Dedim ki abi biraz yorgun gözüküyorsun. ‘Evet biraz uzak yerden Bayramoğlu’ndan geliyorum, senin gibi evim yakın değil’ dedi. Abi seni buraya taşıyalım dedim. ‘Olmaz’ dedi. ‘Benim eşimin her sabah kalkıp yüzmesi gerekiyor.’ dedi. Ben karıma nasıl sevgiyle davranılacağını bile ondan öğrendim.” dedi.

Onur Akay’ın Ferdi Merter’in annesi ile ilgili yazdığı yazı ise şöyle:

“1960 yıllarında geçirdiği bir kaza sonucu koltuk değneklerine mahkûm kalan Muazzez Arçay, bundan sonra acılarla dolu dramatik bir yaşam sürdürdü. Filmciler maalesef iş vermiyordu ve bu zor günlerinde Fikret Hakan yardımcı oluyordu. Ancak Hakan’ın da sinemada işleri bozulunca, ünlü oyuncu kaderiyle baş başa kalmıştı. Sanatçı, 1969 yılında yapılan 6. Antalya Film Şenliğinde ''Bin Yıllık Yol'' filminde gösterdiği oyunculuk performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Ödülü almıştı ama "Rolümün karşılığı parayı alamadım." demişti. Muazzez Arçay'ın filmden alacağı 2 bin liraydı. O dönemde herkes şaşırmış ve “Ünlü bir oyuncu için 2 bin liranın ne önemi var?” demişti.

Kimsenin bilmediği bir diğer olay ise şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in eşi Nazmiye Demirel Ferdi Merter’in annesine yardım etmişti ve bu yardımın gizli kalmasını istemişti. Kendisine 5 bin lira para göndermişti. Muazzez Arçay ise, Yeşilçam'ın arka sokaklarında bir bekâr odasında hayatını kaybetmişti. Maalesef bu değerli oyuncularımızın yaşarken değerini bilemedik! Nur içinde yatsınlar inşallah.”

Editör: TE Bilisim