Özbeğen’in solunum yetmezliğinden yoğun bakıma kaldırılması sanatçı dostlarını çok üzdü. Eskimeyen Dost, Yok Yok Yalan Deme, Kandil, Hani Büklüm Büklüm gibi sevilen şarkıların yorumcusu Ferdiği Özbeğen başarılı müzik kariyeriyle Türk müzik tarihine damga vuran en önemli seslerden biri.

Gülden Karaböcek’in kült bestesi “Dilek Taşı” ile son olarak Kaybedenler Kulübü’nde dikkatleri üzerine çeken Ferdi Özbeğen, İzzet Çapa’ya verdiği röportajda 12 yıldır kanser olduğunu belirterek; “Kanser psikolojik hastalıktır. Bu konuda ne kadar vurdumduymaz olursam o kadar iyi olduğumu fark ettim.” demişti.


SEVENLERİ ŞOKTA

Ferdi Özbeğen’in yoğun bakıma kaldırılması sanatçı dostlarını şoka soktu. Pek çok ünlü duygularını twitter’dan paylaştı.

Sebahat Akkiraz: Bu Ocak ölümler, üzüntüler ile geçti; Ferdi Özbeğen de yoğun bakıma alınmış; o kibar ve beyfendi Ferdi özbeğen bizi üzmez umarım. Geçmiş olsun.

Ferhat Göçer:
Ferdi Özbeğen Okmeydanı SSK'da yoğun bakımda ardı sıra üstatlarımızdan acı haber almanın üzüntüsü içinde dua ediyorum,acil şifalar diliyorum

Bengü: Ferdi Özbeğen sizi çok seviyorum hep dua ediyorum... Allah'ım acil şifalar versin...

Ergun Babahan: Ferdi Özbeğen yoğun bakımda ama gazete sitelerinde satır yok. Haberleri Özbeğen'i tanımayan bir kuşak hazırlıyor. Twitter'ı izleseler beri

Işın Karaca: Ferdi Özbeğen... Allah acil şifalar versin sana. Dualarımız seninle

Erol Köse: Dayan, dualar seninle ELİMİZDE KANDİL GOZUMUZDE MENDİL”

İzzet çapa: Tüm dualarım Ferdi Özbeğen'e...


Ferdi Özbeğen, kanserle mücadele ettiği dönemde Bodrum'da inzivaya çekilmişti...

Ünlü sanatçının doktorundan açıklama


Solunum yetmezliği sonucu Pazar günü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran sanatçı Ferdi Özbeğen ile ilgili doktorları bir basın açıklaması yaptı.

Doktorları yoğun bakımda tedavisi devam eden sanatçı Özbeğen'in enfeksiyon nedeniyle hayati tehlikesinin olduğunu belirtti.

"TEDAVİSİ SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI OLARAK DEVAM ETMEKTE"

Sanatçının sağlık durumuyla ilgili açıklamayı Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Fetin Rüştü Yıldız ile Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Ülkü Aygen Türkmen yaptı. Doç. Dr. Yıldız, Özbeğen'in Pazar günü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne solunum yetmezliği sonucu başvurduğunu belirterek, " Yapılan ilk müdahalesinin ardından, hastamızın takip ve tedavisine yoğun bakımda hızlı bir şekilde başladık. Şu andaki durumu itibariyle tedavisi solunum yetmezliği nedeniyle mekanik solunum cihazına bağlı olarak devam etmekte. Hayati tehlikesi şu an itibariyle devam ediyor. Ümit ediyoruz ki, yaptğımız tıbbi tedaviler en kısa sürede sonucunu verir ve kısa bir zaman diliminde değerli sanatçımızı misafir ettiğimiz hastanemizden sağlığına kavuşmuş olarak taburcu ederiz " diye konuştu.

" ALTTA YATAN HASTALIĞI HAYATİ RİSKİNİ ARTIRMAKTA "

Hastanenin Yoğun Bakım Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Ülkü Aygen Türkmen ise, " Şu anda Ferdi Bey solunum yetmezliği tanısıyla solunum cihazına bağlı olarak tedavi altında. Solunum cihazına uyum sağlayabilsin diye ilaçla uyutulmakta. Tansiyonu ve nabzı şu anda normal. Eğer ki yaptığımız tedaviye yanıt verirse, yavaş yavaş uyandırılacak " dedi. Özbeğen'in hastalığı prostat kanserinden de bahseden Doç. Dr. Türkmen, " İçinde bulunduğu hastalığı nedeniyle üzerine eklenen bir enfeksiyon durumu var. Altta yatan hastalığı da onu olumsuz etkilemekte ve hayati riskini artırmakta. Elimizden geldiğince onu tekrar hayata bağlayabilmek için tedavisine devam ediyoruz " dedi. Türkmen, kanserin Özbeğen'in vücudunun çeşitli bölümlerine yayıldığını ancak şu anki rahatsızlığının bununla ilgisi olmadığını kaydederek," Öyle sanıyoruz ki araya giren enfeksiyon nedeniyle genel durumu kötüleşti. Bütün temennimiz enfeksiyonu toparlayınca, tekrar eski haline kavuşabilmesidir " dedi. Doç. Dr. Türkmen uzun bir süre Özbeğen'in temel yaşam destek ünitesine bağlı olarak tedavisinin devam etmesinin mümkün olduğunu da kaydetti. Özbeğen'in şuurunun açık olduğunu ancak kendisiyle iletişim kurulamadığını aktaran Doç Dr. Türkmen, " O yüzden de solunum cihazına uyum sağlayabilsin diye biz ona sedasyon uyguluyoruz yani onu uyutuyoruz. Solunumsal parametreleri normale dönünceye kadar uyutulması devam edecek " şeklinde konuştu.

" ONU ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ "

Bu arada Özbeğen'in tedavi gördüğü hastaneye sanatçı dostu Selami Şahin geldi. Şahin, " Şimdi yoğun bakımda ama iyiye doğru gidiyor. Önemli olan böyle bir günde dostları yalnız bırakmamak. Piyanist modelini Türkiye'de ilk gerçekleştiren Ferdi Özbeğen'dir " dedi. En son telefonda görüştüğünü belirten Şahin, " Görüşmelerimiz az oldu. Doğal olarak hepimiz bir hayat kavgası içindeyiz. Ama her zaman gönlümdedir. Benim çok eski dostum ve hakikaten ruhu da kalbi de çok güzel. İnşallah netice iyi olacaktır. Onu aramızda görmek istiyoruz " dedi.

FERDİ ÖZBEĞEN kimdir ?


1941'de doğan sanatçı, anaokulu ve ilkokul birinci sınıfı şişli Terakki Vakfı Özel Işık Koleji'nde okumasına rağmen, İzmir Özel Türk Koleji'nden mezun olur. Çocukluktan beri düşlerini süsleyen Hariciyeye girebilmek adına üniversite eğitimi için ıstanbul'a gelir. İktisat Fakültesinde başlayan üniversite macerası kısa sürer. Babasının 1963 yılındaki vefatına bir takım aile içi sorunlar da eklenince yüksek öğrenim hayatı yarım kalır.

Müziği denemeye karar veren sanatçı, 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği "Altın Mikrofon" yarışmasına katılır. Böylece 1963'te başlayan ve bir ömür sürecek müzik yolculuğuna kesin olarak çıkmış olur. Yarışmadan sonra kendi orkestrasını kurar ve eserler üretmeye başlar. 1974 yılında ıstanbul Çınar otelinde çalıştığı sırada, otelin greve gitmesiyle orkestrası dağılır. Sanatçı bundan sonra müzik yolculuğuna tek başına devam etmek zorunda kalır. 1977 yılında ilk albümünü çıkarır. Ülkü Aker, Osman ışmen ve Yaşar Kekeva ile uzun yıllar beraber çalışacakları bir yola adım atarlar.

Güçlü bir sese sahip olmasının yanında Türkçeyi kusursuz kullanması ve bunu şarkılarına yansıtmasıyla da dikkat çeken Özbeğen, "Sohbet" adlı plağıyla Altın Plak ödülünü, "Mutluluklar" ile de Platin Plak ve Altın Piyano ödüllerini alır.

Müzikal yaşamı boyunca Türkçe Sözlü Hafif Müzik, Fantezi Müzik, Türk Sanat Müziği gibi türlerin tam kesişim noktasında bulunmuş ve bu türlerin tamamını seven insanların gerçekten zevk alarak dinledikleri bir sanatçı olmayı başarmıştır.

Müzik kariyerine 28 albüm sığdıran başarılı sanatçı son olarak eski eserlerinden seçilmiş 18 şarkıdan oluşan "Cansuyum" adını verdiği albümü 2006 yılında çıkarmıştır. Albümlerinin yanı sıra pek çok derleme ve aranjman çalışmalarına da yer veren Özbeğen, "Best Of" albüm çıkarma modasına uyarak, aynı yıl içerisinde 400 eser arasından seçtiği 25 şarkıdan oluşan bir de "Ferdi Özbeğen Best Of" albümü yapmıştır. Sanatçının son çıkan albümü 2009 yılında yayınlanan "Nerelerdeydiniz?" olmuştur. (Olcay Ünal SERT / AKŞAM)


Editör: TE Bilisim