İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2012-2013 kültür-sanat sezonunu 8 Ekim 2012 Pazartesi akşamı Ortaköy Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen bir resepsiyonla açtı. Geceye, başta Zihni Göktay, Erhan Yazıcıoğlu, Okan Bayülgen, Metin Yıldız, Erol - Murat Evgin, Gül - Ezo Sunal, Hakan Aysev, Yonca Evcimik, Coşkun Sabah, Hakan Peker, Hüseyin Turan, Özdemir Erdoğan, Bahar Öztan, İzzet Yıldızhan, Süheyl Uygur, Süha Uygur ve daha birçok sanatçı katıldı.

Sunuculuğunu İBB Şehir Tiyatroları sanatçılarından Betül Kızılok’un yaptığı gecede açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen konuşmasında, İstanbul’un adını kültür sanat alanında dünya çapında layık olduğu yerlere taşıma azmi ile yapılan çalışmaların hazırlıkları içerisinde olunduğunu belirtti. 2014 yılında Türk sinemasının ve tiyatrosunun 100.yılını kutlayacağına değinerek, bunun çok az rastlanan onurlu bir tarih olduğuna dikkat çekti.

2013 yılında yine “Tiyatro Senaryosu Yazma Yarışması” nın hedeflendiğine ve Kurumsal Kültür Ödüllerinin eksikliğine de değindi. Bu bağlamda, “İstanbul Kültür Ödülleri” adı altında bazı sanat dallarına ödüller verileceğini vurgulayan Şen, yine 2013 yılı içerisinde İstanbul’da Mehmet Akif Ersoy’un adına yakışan bir mekanın bulunmayışının eksikliğini giderebilmek için İstanbul’un merkezinde Cağaloğlu - Sultanahmet civarında bir binayı “Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi” olarak açabilmek için hazırlıkların devam ettiğini belirtti. 2013 yılının en önemli değişiklerinden biri olan Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi üstünün açılır-kapanır hale getirilerek mekandan daha uzun süreli yararlanılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptığı konuşmasında bugüne kadar birçok sanat dalına destek veren Büyükşehir Belediyesinin yeni sezonda da bu destekleri arttırarak sürdüreceği mesajını verdi ve dünyada kalkınmanın sürdürebilir olmasının en önemli öğelerinden birinin kültür ve sanat olduğunu vurguladı. Topbaş, “Göreve geldiğimiz zaman İstanbul’daki belediyemize ait kültür merkezi sayısı sadece 4 taneydi. Bu 4 kültür merkezi içerisinde 1.420 tane koltuk vardı. Şu anda 28 tane kültür merkezimiz var ve koltuk sayımız 22.200 adete ulaştı. Tiyatro sahnemizi 8 iken 17 ye çıkarttık.” dedi.

Kent Orkestrası Dörtlüsünün icra ettiği müzik eşliğinde karşılanan misafirlere, program kapsamında, Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin'in oyunlaştırdığı, “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı oyundan bir bölüm sergilendi. Can Doğan’ın yönettiği ve Uğur Arda Aydın’ın oynadığı ve İBB Şehir Tiyatroları sahnelerinde sahnelenmekte olan oyundan, yazarın İstanbul özlemini anlattığı bölümün sahnelenmesi izleyenleri İstanbul sevgisiyle buluşturdu.
Editör: TE Bilisim