İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk Halk Müziği'nin sevilen ismi Kamil Sönmez Ordu Perşembe'de son yolculuğuna uğurlandı. 

Törene İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, FB Başkanı Aziz Yıldırım ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sönmez'in kardeşi Emine Arslan ve sanatçının tabutunu öperek gözyaşı döktü. Perşembeli balıkçılar saygı duruşunda bulundu. Cenaze Kozağzı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sanatçıların görüşleri:

Ersen :
O kadar iyi, o kadar güler yüzlü ve sempatik biriydi ki hep öyle hatırlayacağım. Canımız gibiydi koca yüreği kaybettik ama kurtuldu çocuk, 4-5 senedir böbrekler tamamen bittiği için diyalize giriyordu. Osman Yağmurdereli, Erşan Başbuğ ile o dönemin kankalarıydı. Sen ne yalansın be Dünya. Gerçi Yaradanımıza isyanımız yok. O verdiği gibi zaten alıyor canını yanına. Ama o kadar insanları yitirdik ki; neler gitmiş, Cem Babalar, Barış’lar, Neşet Ertaş’lar, Berkant’lar dün en son Leman ablamız en güzel çağlarında gittiler. Leman Çıdamlı ile Ankara da tanışmıştım çok severdim, Kamil Sönmez’in de evinde bir kere kaldım. En son geçen yıl TRT için bir çekimde görüşmüştük. Mekanı Cennet olsun, nurlar içerisinde yatsın. Çok iyi bir adamdı.

Süreyya Davulcuoğlu: Acımı tarif etmem imkansız. 35 yıldır tanıyorum Kamil’i. Dünyanın en iyi insanlarından bir tanesiydi. Müziği dolu dolu yaşadı. Sahnede samimi duygularıyla, yüreklerde taht kurdu. Halk adamıydı. Bütün insanları seven bir insandı. Benim de kendisine sonsuz sevgim ve saygım vardı.Çok iyi bir dost ve arkadaştı. Toplumumuzun bir daha bulamayacağı ustalardan bir tanesiydi. Ülkemiz çok yüce bir insanı kaybetti. Ailesine, bütün Ordulu hemşehrilerimize baş sağlığı diliyorum. Özellikle Perşembe derdi, Perşembe’ye sonsuzluğa uğurladık artık türkülerde yaşayacak.

Belkıs Akkale: Göz yaşlarımı içime akıtıyorum. Kamil Sönmez, mükemmel bir insandı. Onun mesleki yönü tartışılmaz Karadeniz müziğinin ilk yorumcularındandır. Onun o sempatikliğinin yanı sıra otantik yorumuyla da Karadeniz müziğine çok büyük emek vermiş bir usta. Kamil Sönmez’in mesleki başarısının önüne geçen bir durum varsa o da insanlığıdır. Ölenlerimizin arkasından hep böyle konuşuruz ama Kamil ağabey bunu kat be kat hak eden birisi. Çok temiz bir yüreği var diyorum, hâlâ öldüğünü kabullenemiyorum. Dış görünüşünde ki güzelliği yüzüne yansımıştı. O bizim moral kaynağımızdı. Bir sanatçı duruşunu belli etmeli, durumlara göre kendini ayarlamamalı, eğilip bükülmemeli, sözünün arkasında her zaman durabilmeli, şerefli ve ilkeli olabilmeli. İşte bütün bu vasıflar, Kamil Sönmez de vardı. Acımız çok büyük, çok üzüntülüyüz ama sanatçılar ölmez, bıraktıklarıyla yaşar. Sanatçılar unutuldukları zaman ölürler, Kamil Sönmez de çok değerli kadim dostum, benim gençlik arkadaşımdı. 16 sen birlikte Kültür Bakanlığında hizmet ettik. Unutulmayacak ender sanatçılardan biri. Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah o da bizi hakkını helâl etmiştir, bizden yana da hak varsa helâl olsun. Nurlar içinde yatsın.

Twitter’dan yorumlar:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: 
Kamil Sönmez’e rahmet, ailesine, yakınlarına ve sanat dünyasına başsağlığı diliyorum. Karadeniz’den dalga dalga Türkiye’ye yayılan ve herkese seslenen sesiyle hep belleklerimizde kalacak.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Sanatçı Kamil Sönmez'in vefat haberi bizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesive sevenlerine başsağlığı diliyorum
Egemen Bağış: Ordu'nun dereleri bugun hüzünlü. Değerli sanatçımız Kamil Sönmez'in yüreğinin sevgiyle süslediği sesi, milletimize hep kardeşliği fısıldadı. Nur içinde yat büyük usta Kamil Sönmez Ağabey. Mekanın cennet olsun. Allah rahmet eylesin. 
Suat Kılıç: "Yaylanın soğuk suyu, deldi bağrımı deldi..." Kâmil Sönmez, ebedi aleme göçtü. Allah rahmet eylesin..
Muharrem İnce: Bu toprakların gülen yüzü, Karadeniz türkülerinin sesiydi KamilSönmez. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Veysel Eroğlu: Türk Halk Müziğinin önemli değerlerinden Kamil Sönmez'e Allah'tan rahmet; sevenlerine sabır ve baş sağlığı dilerim.
İbrahim Tatlıses: Allah'ım seninle olsun. Yaş 65'ti ama biz doyamadık sana Kamil Abi. Mekanın Cennet olsun. Allah'ım kısmet etmedi, helalleşemedik. İnşallah bana hakkını helal etmişsindir.
Suat Suna: Nur içinde yat büyük usta Kamil Sönmez Ağabey. Mekanın cennet olsun. Allah rahmet eylesin.
Ferhat Göçer: Müzik dünyamızın sıcakkanlı dost ağabeyi üstad Kamil Sönmez aramızdan ayrıldı... Mekanı cennet olsun...
Ebru Gündeş: Büyük usta Kamil Sönmez , seni ve o yüzünden hiç eksik olmayan gülümsemeni hiç unutmayacağız :( Mekanın cennet olsun :(
Ayşegül Aldinç: Kamil Sönmez'i de kaybetmişiz. O kadar tatlı, iyi, etrafını güzelleştiren bi adamdı ki... Gerçekten çok üzüldüm.
Hamdi Alkan: Kamil Sönmez Ağabey... Mekanın cennet olsun....Sıcak tebessümlerinle süsledigin Karadeniz türkülerinde, daima yaşayacaksın..
Armağan Çağlayan: Çocukluğum teker teker kayboluyor, kayıyor ellerimden. Nurlar içinde uyu Kamil Sönmez, gözlerinin içi gülen adam.
Şahin Irmak: Güzel Adam Kamil Sönmez...Nur İçinde Yat...
Esra Erol: 2012 sanat dunyasın dan yıldızları aldı :( LEMAN ÇIDAMLI VE KAMİLSÖNMEZ basımız sağolsun.
Seda Üren: Allah rahmet eylesin Kamil Sönmez.. Nur içinde yatsın...
Gökhan Tepe: Güzel yürekli, büyük sanatçı..örnek insan Kamil SÖNMEZ ..Mekanın cennet olsun seni her daim anacağız..
Aylin Aslım: Kâmil Sönmez hep gülen tatlı türkücü amcaydı bize. Kendi şivemizden habersiz, "Anane bu adam niye böyle konuşuyo?" "Mari Karadenız'lidır o!"
Editör: TE Bilisim