Efsane söz yazarı ve besteci Mehmet Yüzüak, gazeteci Olcay Ünal Sert'e dobra açıklamalar yaptı.
Mehmet Yüzüak, 2.2.1950 tahininde Kahramanmaraş’ta doğdu. Kalabalık bir ailede mutlu bir  çocukluk dönemi geçirdi. İlkokulu Kahramanmaraş’ta İnönü İlkokulu’nda okudu. Orta öğrenimini Sanat Okulu’nda tamamladıktan sonra, Lise’yi Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1976-77 yıllarında Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde Edebiyat Bölümü’nde okudu. Türkiye 18.’si olarak kazandığı Edebiyat Fakültesi’nde 2 yıl eğitim aldıktan sonra İstanbul’a taşınmaya karar vererek, konservatuara girdi. Piyerloti’de 3 yıl Konservatuar da şan, nota ve solfej eğitimi aldıktan sonra şarkı sözü yazmaya başladı. “Şarkı sözü yazıyorum” dediğinde kimse ona inanmadı.

Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda tüm plakçıları dolaştıktan sonra  birgün merdivenlerden inerken birisi kolunu tuttu ve “Ne arıyorsunuz burada?” dedi.  “Şarkı sözü yazıyorum” diye cevap verdi. O kolunu tutanlardan birisi rahmetli Yaşar Kekeva idi, diğeri de Orhan Gencebay.

Mehmet Yüzüak’ı hemen Norayr Demirci’ye gönderdiler. Yüzüak o anı gazeteci Olcay Ünal Sert’e şöyle anlatıyor: “Norayr Demirci  bana bir müzik dinletti ve o müziğe şarkı sözü yazmamı istedi. Ben de ilk sözümü yazdım: ‘Dert çeke çeke dermansız kaldım, kader çıkmazından dönmek istedim dönemedim…”

İlk yazdığı ‘Kader Çıkmazı’ adlı şarkı Kamuran Akkor’a Altın Plak kazandırdı. Bu başarının ardından İstanbul Plak Mehmet Yüzüak’a ‘Altın Kalem’ hediye etti.

Sonrasında birçok şarkıya imza attı, Kemancı, Sevda Yolu, Şarkıların Kaderi, Yüz Karası, Sevgilim Var İzmirli, Biride Bir Bini de Bir, Bir Mucize Allahım, Hasret Pınarı, Günah Defteri, Sevgilim Var Gurbette, Hasret Ateşi, Dalgın Gözler,  Günahkar Olmadan, önemli şarkılarından bazılarıdır.

Kemancı’yı 1 yıl dolmadan 36 sanatçı seslendirdi…
1976-77 yıllarında Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Altın Kelebek Yarışması’nda ‘Kemancı’ üst üste 2 yıl ‘Yılın Şarkısı’ seçilerek Altın Kelebek Ödülü’nü kazandı.

Çok sayıda şarkıya imza atan Mehmet Yüzüak’ın, ‘Kemancı’ adlı şarkısı adeta kapışıldı. 1 yıl dolmadan 36 sanatçı bu şarkıyı plağına okudu ve Dünya Rekorlar Kitabı’na aday gösterildi.  Şarkıyı seslendirenler arasında Neşe Karaböcek, Emel Sayın,  Gönül Yazar, Zeki Müren ve Tanju Okan gibi isimler dikkat çekti. Kemancı Yunanistan’da Yunanca olarak yayınlandı. Almanca ve İngilizceye çevrildi.  36 sanatçı noter tasdikli olarak Kemancı’yı okudu. Ve şu anda Dünya Rekorlar Kitabına aday gösteriliyor.
Mehmet Yüzüak & Seda Sayan

Yüzüak’ın şarkılarını; Zeki Müren, Bülent Ersoy, Neşe Karaböcek, Gülden Karaböcek, Emel Sayın, Gönül Yazar, Gönül Akkor, Hülya Avşar, Muazzez Abacı, Adnan Şenses, Tanju Okan, Ahmet Özhan, Mediha Şen Sancakoğlu, Seda Sayan, Cenk Eren,  Umut Akyürek gibi  ünlü isimler okudu.

“Damarımı kesseniz kanım Gönül Akkor”

‘Kemancı’ , Şarkıların Kaderi’, 'Hasret Ateşi' adlı şarkılarını Sanat Güneşi Zeki Müren seslendirdi. Yüzüak Zeki Müren ile çalışmasından büyük gurur duysa da Gönül Akkor’u unutamıyor: “Zeki Müren gibi Türkiyenin en büyük dev sanatçısına 3 şarkı yazdım. Bu benim için büyük şereftir. Ama Damarımı kesseniz kanım Gönül Akkor diye akar. Günahkar Olmadın yorumu kusursuzdur.” diyor.

Türkiye’nin ilk CD’sine söz yazdı
Mehmet Yüzüak Karaböcek Kardeşler'i çok seviyor. Usta sanatçı; “Neşe ve Gülden Karaböcek’in sesini çok severim. Neşe Karaböcek ‘Kemancı’yı müthiş okudu. Aynı şekilde Gülden Karaböcek’in sesi beni çok duygulandırır. 'Hasret Pınarı' ve 'Bir Mucize Allahım' yorumunu çok severim. Çok gurur duyarım Türkiye de ilk kez CD’ye benim sözüm yazıldı. Gülden Karaböcek’in okuduğu “Bir Mucize Allahım” Türkiye’de yayınlanan ilk CD’dir. Çıktığında bir hayli şaşırdım. Plak kaset beklerken elime küçük plastik bir cd verdiler, meğer bu günümüzün en büyük dijital devrimiymiş.” diyor.

“Dalgın Gözler” adlı bestesini Hülya Avşar seslendirmiştir. ‘Günahkar Olmadan’ adlı şarkıyı Seda Sayan seslendirirken, ‘Kemancı’yı son olarak Umut Akyürek okudu.


Mehmet Yüzüak, Türk Sineması'nın Sultanı Türkan Şoray ile birlikte.
 
Kaz Dağları aşığı…
Mütevazi bir hayat süren Mehmet Yüzüak yazları Kaz Dağları’nda, kışları ise İstanbul Fenerbahçe de oturuyor.

Bir Kazdağları aşığı olarak komşusu Tuncel Kurtiz’in mezarını çok sık ziyaret ettiğini söyleyen Mehmet Yüzüak “İnsanları çok severim. Hep ölçülü olmaya çalıştım. Kimsenin hakkında konuşmayı sevmedim. Medyatik olmayı tercih etmedim. Sanatçı olarak hep kendi evimde, kendi dünyamda yaşamayı seçtim. Sahne çalışmalarım da oldu. Ben gizli kahramanım esasında, öyle çok öne çıkmak istemiyorum.” diyor.
 
Ajda Pekkan ve Mehmet Yüzüak birlikte görülüyor.

“Türkiye de ki bütün starların arkadaşıyım.”
“66 yaşındayım, dünyanın en zengin adamıyım, şu ana kadar aspirin bile içmedim, yazın Kaz Dağlarındayım, kışın İstanbul da oturmaktayım, emekliyim.

Yenilerin önleri de açık olsun. Son yıllarda Türkiye ye gelen en büyük ses Tarkan ve Sibel Can’dır…


Mehmet Yüzüak, Bülent Ersoy'un karagün dostu olduğunu belirterek 12 yıl aynı evi paylaştıklarını söyledi. Bülent Ersoy'un 'Yüz Karası' adlı sinema filminde, Yüzüak'ın sözlerini yazdığı 'Yüz Karası', 'Sevgilim Var İzmirli' ve 'Biride Bir Binide Bir' adlı şarkılara da yer verilir.

"Bülent Ersoy ile gençlik dönemlerimiz aynı evde geçti. 12 yıl biz aynı evde oturduk. Onun oturduğu evde koltuk çökü, benim oturduğum koltuk çöktü biz sabrettik. Ben gerçekten onun en kara gün dostuyum. Bütün sanatçılarla onu ben tanıştırdım. Rahmetli Oya Aydoğan ile, Nur Yerlitaş ile Seda Sayan ile onu ben tanıştırdım.  Türkiye’de ki bütün starların arkadaşıyım.."

"Oya Aydoğan çok zamansız gitti. Onun o güzel gözleri, o güzel yanakları nasıl toprak oldu… Hala şaşkınlık içindeyim, Allah’tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun. Oya Aydoğan’ı kaybettim içim sızlıyor.

"Maneviyata büyük önem verir, beni arayanlar ya Pazar da, ya mezarlıkta, yatırlarda bulur…”

Bülent Ersoy’un Deniz Baykal ile mahkemelik olduğunda Mehmet Yüzüak’ı şahit göstermesi kamuoyunda büyük gündem oldu.  

‘Kemancı’ şarkısını izinsiz okuması nedeniyle Bendeniz ile mahkemelik olmuştur. 

Mehmet Yüzüak günümüzde sanat camiasından uzak, doğa ile başbaşa mütevazi bir hayat sürmektedir. Olcay Ünal Sert

Editör: TE Bilisim