Yakınlarının yanı sıra sanat, televizyon ve iş dünyasından pek çok isim Müşfik Kenter'i son yolculuğuna uğurlamak üzere Kenter Tiyatrosu'nun önnde toplandılar. Törene katılmak üzere Harbiye'deki tiyatroya akın edenler arasında Müşfik Hoca'nın öğrenciler ve sanatseverler de var.

Müşfik Kenter'n cenazesi az önce Kenter Tiyatrosu'na getirildi ve son kez sahnedeki yerini aldı.
Salon hınca hınç dolu. Herkes Müşfik Kenter'e son görevini yapmak ve son kez alkışlamak üzere geldi.

"MÜŞFİK BAK, SALON FULL"

Sahneye ilk konuşmasını yapmak üzere ablası Yıldız Kenter çıktı ve ilk sözleri "Müşfik bak salon full dolu" oldu. Kardeşine doğduğu andan itibaren hayranlık duyduğunu ve gıptayla baktığını belirten Kenter, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genç yaşlarda benim ilk hocalarımdan biri oldu. Müşfik'ten en çok öğrendim doğallığı. Sahici olabilmeyi, gerçek olabilmeyi ve bunu büyük bir sadelik içinde gösterişsiz yapabilmeyi Müşfik'te gördüm. Hiç belli etmeden onun ortaya koyduğu ustalığını izleyerek büyüdüm. Ona minnettarım. Müşfik olmasaydı Kenterler olmazdı. Kenterler diye bir şey oldu, Müşfik'in sayesinde oldu. Ona hep ihtiyaç duydum. Onu hep gıptayla izledim. İlk öğrencim ve en büyük, en değerli hocam oldu.”

Kısa bir konuşma yapan Yıldız Kenter yerini eşi Kadriye Kenter'e bıraktı. Kadriye Kenter de Müşfik Kenter'in, arkasından kimsenin konuşmamasını vasiyet ettiğini söyledi. Bu nedenle konuşmasını kısa tutacağını ifade eden Kadriye Kenter, “Çok büyük bir acı var içimde, taş gibi... Ancak çok huzurluyum, çünkü ona hayatımın güneşi olduğunu ömür boyu söyledim. O da bana söyledi. Son anımıza kadar... Sizler için teşekkür ettim” diye konuştu.

Şimdi ise sahneye öğrencileri çıkıp hocalarına son kez teşekkür etti.

Oyuncu Ragıp Savaş, Kenter'in Türk tiyatrosunda yapay oyunculuktan doğal oyunculuğa geçişin en büyük mimarı olduğunu ve çok sayıda öğrencisi sayesinde bu ekolün devam edeceğini söyledi.

Oyuncu ve yönetmen Hakan Gerçek, hocası Kenter'in 30 yıl boyunca kendisine sadece tiyatrosunun değil, yüreğinin de kapısını açtığını ifade etti

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'de kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sahneye Müşfik Kenter'in yer aldığı oyunlardan fotoğraflar yerleştirildi ve Kenter'in sesinden Orhan Veli'nin şiirleri dinletildi.

Daha sonra salondakiler, sahneye çıkarak saygı geçişi yaptı.

Törenin ardından Müşfik Kenter'in naaşı omuzlara alınarak cenaze namazının kılınacağı Teşvikiye Camisi'ne götürülmek üzere cenaze aracına konuldu.

Tiyatronun dışında bekleyen sanatçının sevenleri Kenter'i alkışlarla uğurlarken, tiyatro binasının üst katında bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin penceresinden tabut üzerine karanfiller atıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra çeşitli sanat kuruluşları tarafından çelenk gönderildi.

Bu arada tiyatronun girişine de Kenter'in sevenleri duygu ve düşüncelerini yazabileceği anı defteri açıldı.



TEŞVİKİYE CAMİ'SİNE GETİRİLDİ

Usta oyuncu Müşfik Kenter'in sahnedeki naaşı alkışlar eşliğinde dışarıya çıkarıldı ve Teşvikiye Camisi'ne götürülmek üzere yola çıktı.

Kenter Tiyatrosu'ndaki anma törenine katılan herkes bir geçit töreni halinde yürüyerek Teşvikiye'ye geldiler. Son görevlerini yerine getirmek isteyen kalabalık ise giderek artıyor.

Kendisi gibi tiyatronun büyük ismi, ablası Yıldız Kenter ve eşi Kadriye Kenter taziyeleri kabul ediyorlar.

Cenaze Teşvikiye Cami'sinde kılınacak öğle namazınına ardından Kenter'in naaşı Kilyos Aile Mezarlığı'nda toprağa verilecek.


(Hürriyet)

Editör: TE Bilisim