11. ASAR-I ATİKA MÜZAYEDESİ

Bu Seneki Müzayedemizde Yer Alacak Dikkat Çeken Eserlerden Bazıları;


Tombak Miğfer: Türkiyede bir müzayede de ilk defa bu kondisyonda tombak bir miğfer satışa sunuluyor. 16. yy dan günümüze korunmuş olan bu parçayı antika severlerle buluşturmaktan gurur duyuyoruz.
Tılsımlı Şehzade Gömleği: Tılsımlı gömlek; kişiyi hastalıklara ve düşmandan gelecek tehlikelere karşı koruduğuna, hastalara şifa verdiğine inanılan, okunmuş, birtakım dualarla, efsunlarla zırlanmış ya da üzerine etkili ayetler, dualar, tılsımlar ve benzerleri yazılmış olan bir gömlektir. Benzerleri Topkapı Müzesi koleksiyonunda yer alan bu gömlek müzayedemizin nadide parçalarındandır.
Sultan II. Abdulhamid’in Alman İmparatoru II. Wilhelm’e hediye ettiği Yıldız Servis Takımı: 19. yüzyılın sonlarına doğru, Alman İmparatoru II. Wilhelm, Türk-Alman dostluğu ve işbirliğine, Almanya'nın çıkarları doğrultusunda özellikle önem vermeye başlamıştır. Tahta geçtikten bir yıl sonra, 21 Ekim 1889'da ve sonrasında 18 Ekim 1898 tarihlerinde İstanbul'u iki kez ziyaret etmiştir. Her iki gelişinde de Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit tarafından büyük törenlerle karşılanmıştır. 
Kütahya Askı Topu: Bugüne kadar görülmemiş ebadda ve orijinal makaralı bir adet Kütahya Askı Topu
Kanuni Su Tası: Bu çok değerli su tası, Kanuni Sultan Süleyman tuğrasını taşıyan çok nadir parçalardan biridir. Bilinen diğer parçalar, Topkapı Saray Müzesi koleksiyonunda bulunan bir adet gümüş tabak ve 12 Nisan 1989 tarihinde Sotheby's müzayedesinde 108 lot numarası ile satılan benzer bir adet su tasıdır.  Sotheby's  kataloğunda bulunan bu su tasının tanıtım yazısında, Topkapı Saray Müzesi'ndeki gümüş tabak dışında eserin başka bir benzeri olmadığı ileri sürülmüştür. Bu tarihten günümüze birkaç başka parça daha gün yüzüne çıkmıştır. Bunlardan iki tanesine Garo Kürkman, Osmanlı Gümüş Damgaları, 1996, syf. 124-128'de yer verilmiştir.
Genç Osman Ferman: Çok nadir bulunan, bugüne kadar hiçbir müzayede de yer almamış Genç Osman Fermanı.

Editör: TE Bilisim