OLCAY ÜNAL SERT

Fotoğraflar: EMRAH TARIM


 1914 yılında Darülbedayi (Güzellikler Evi) adıyla kurulan Şehir Tiyatroları geçmişten bugüne unutulmaz eserlerle seyirciye nostalji yaşatırken, Muhsin Ertuğrul, Hazım Körmükçü, Adile Naşit, Suna Pekuysal gibi yitirdiğimiz ustalar anıldı. Geceye Gencay Gürün, Gülriz Sururi, Kadir İnanır, Halit Kıvanç, Perihan Savaş, Mert Yavuzcan gibi ünlü isimler katıldılar.

CİHAN ÜNAL SAHNEDE DEVLEŞTİ

Cihan Ünal gecede 
‘Damda Ki Kemancı’ adlı oyundan ‘Ben Bir Zengin Olsam’ adlı eseri seslendirirken adeta sahnede devleşirken, yaptığı  konuşma ile büyük alkış aldı. Sanatçı, ‘Sanata gerektiği kadar önem verilseydi günümüzde olan kepazelikler yaşanmazdı’ şeklinde konuşurken, büyük duayenleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anınca sahnede dakikalarca ayakta alkışlandı. İki de tirad söyleyen Cihan Ünal, Turan Oflazoğlu’nun ‘IV. Murat’ tiyatro oyunundan bir bölüm ile William Shakespeare'ın 'Atinalı Timon' oyunundan bölümler sahneledi.

Usta oyuncu Cihan Ünal Olcay Ünal Sert'in sorularını yanıtladı.

Olcay Ünal Sert'e konuşan Cihan Ünal, “Tiyatrocu olduğum için Şehir Tiyatroları’nın 100. Yılında hem gurur duyuyorum, hem heyecanlanıyorum.  Ben Şehir Tiyatroları’nda konuk sanatçı olarak Gencay Gürün hanımefendi döneminde de çalıştım. Aktör Kean’i oynadım, Vanya Dayı’yı oynadım, müzikal Evita’yı burada yaptık. Tiyatronun ölümsüzlüğünü bir kezdaha insanlara duyurmak için güzel bir gece. O yüzden de çok mutluyum” dedi.
ZİNİ GÖKTAY: ŞEHİR TİYATROLARININ 100. YILI BENİM 50. YILIM

Büyük usta Zihni Göktay; “Darülbedayi’nin Şehir Tiyatroları’nın 100. Kuruluş Yıldönümü’nde Türk Tiyatrosu’nun Baş öğretmeni  Muhsin Ertuğrul’a büyük saygı duyuyorum. Bize desteğini esirgemeyen bütün İstanbul halkına, gelmiş geçmiş bütün belediye başkanlarına bize bugünü yaşattıkları için çok teşekkür ediyorum.  Şehir Tiyatroları’nın 100. Yılı benim 50. Yılım. 100 yıldır oyunlar sahneleniyor. Bu gecede Lüküs Hayat’tan bir bölümü sahneleyip rahmetli Suna Pekuysal’ı ve yitirdiğimiz diğer değerleri anıyoruz.” dedi.
AYŞEGÜL İŞSEVER:  TÜRKİYE BU KURUMU MÜCEVHER GİBİ SAKLAMALI

“ÖĞRENCİ OLARAK İZLEMEYE GİTTİĞİM LÜKÜS HAYAT’IN KADROSUNA SEÇİLİNCE, ‘ALLAHIM SANA ŞÜKÜRLER OLSUN BENDE ONLARIN ARASINDAYIM’ DİYEREK ŞÜKRETTİM. BİRŞEYİ İSTERSENİZ MUTLAKA OLUYOR… SONRASINDA 21 SENE LÜKÜS HAYATTA OYNADIM…”

Lüküs Hayat’tan ‘Elmas ile Atifet’in şarkısı ‘İhtiras’ı seslendiren Ayşegül İşsever; “24 Sene emek verdiğim, evim diye baktığım kurumumun 100. Yılı’na girmesi beni çok heyecanlandırıyor. Bu aileye mensup olmak beni çok onurlandırıyor. Dünya da 100 senelik çok az kurum var. Türkiye bu kurumu mücevher gibi saklamalı.” dedi. Bir de anısını paylaşan Ayşegül İşsever; “Cihan Ünal, Zihni Göktay ve Suna Pekuysal ile çok güzel anılarım geçti. Cihan Ünal ile de Evita müzikalinde birlikte idim. Zihni Göktay ve Suna Pekuysal ile de ‘Lüküs Hayat’ta idim. 21 sene onlarla birlikte ‘Lüküs Hayat’ta oynadım. O günlerin kıymetini bildiğimi düşünüyorum. Çokta güzel anılarım var. Yıllar evvel öğrenci iken Lüküs Hayat’ı  seyirci olarak izledim. Konservatuarı bitirip bu oyuna seçildiğimde Allahım ne mutlu bana bende onların arasındayım dedim. Bilge Zobu, Fatoş Balkır, Suna Pekuysal, Zihni Göktay gibi ustaların arasında olmak çok güzeldi. İlk olarak Zihni Göktay’ın peşinde dolaşan fifi  fifi kızlardan birini oynadım… Birşeyi çok isterseniz oluyor. Sonra 21 sene hiç ara vermeden Şehir Tiyatroları’na devam ettim” dedi.
EROL EVGİN: O BİR DÖNEMDİ… ŞİMDİ İNSANLAR DİZİKOLİK OLDU...

Usta sanatçı Erol Evgin, “Şehir Tiyatroları’nın 40 yıldır seyircisi ve izleyicisiyim. Çok büyük bir hayranlıkla izlerim. Dünyanın her yerinde entelektüel sanatlar devletçe korunur. Bizde de İstanbul Belediyesi’nin bir organizasyonu Şehir Tiyatroları biliyorsunuz. Çok önemli sanatçılar yetişti bu kurumdan. Çok değerli eserler sergilendi. Bu akşam bende Hisseli Harikalar Kumpanyası’ndan bir bölümü sahneledim. Hisseli Harikalar Kumpanyası ve Şen Sazın Bülbülleri 80’li yıllarda 1 Milyon izleyiciye ulaştı. 3 yıl oynamıştık. Dolayısıyla benimde bu tiyatroya bir vefa borcum var. Davet edildiğim zaman hiç düşünmeden kabul ettim. Bu çok özel gecede, Muhsin Ertuğrul, Bedia Muvahhit, Vasfi Rıza Zobu, Adile Naşit, Erol Günaydın gibi büyük ustaları da anıyoruz..” dedi.

EVGİN: ŞOV PROGRAMLARININ EKSİKLİĞİ HİSSEDİLİYOR

Eskisi gibi müzikallerin yapılmaması ile ilgili Erol Evgin, “O bir dönemdi. Şimdi o zaman ki gibi yürekli bir Egemen Bostancı çıkamıyor. Fiziki ortamlar da çok uygun değil. TV de çok dominant artık günümüzde, baskın. İnsanlar dizikolik oldu diyebiliriz tv seyircisi için. Dolayısıyla tiyatrolar da çok iyi durumda değil. Müzikaller çok daha pahallı prodüksiyonlar. TV kanallarına baktığınız zaman şov ve müzik programları dahi yok. İnsanlar bu aralar dizi izliyor, müzik programlarının eksikliği hissediliyor ama kimse de oralı değil gibi.” dedi.
ASLI OMAĞ: USTALARLA AYNI SAHNEYİ PAYLAŞMAK BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR!

1995 senesinden sonra tekrar Şehir Tiyatroları’nda sahneye çıkan Aslı Omağ ‘Evita’ müzikalinde ki ‘Metres’ adlı şarkıyı seslendirdi.  Şehir Tiyatroları’nda yıllarca hizmet veren Zihni Göktay, Cihan Ünal, Nükhet Duru, Erol Evgin, Engin Ataman, Ayşegül İşsever gibi ustalarla aynı sahneyi paylaştığı için çok mutlu olduğunu söyleyen Omağ, “Kocaman, geniş bir aile bir araya gelir ya böyle bir gece bu gece” diye konuştu.
Gecenin mimarı Yönetmen Arda Aydın’ı yere göğe sığdıramayan Omağ, “Arda Aydın, Türkiye’nin en önemli sanatçılarından Sezai Aydın’ın oğlu. Kendisi geleceğin de en önemli yönetmenlerinden ve oyuncularından biri. Şehir Tiyatroları’nda “Ölü Adamın Cep Telefonu’ diye kara mizah bir oyunu var onun da mutlaka seyredilmesi gerektiğini düşünüyorum. Geleceği çok parlak bir oyuncu Arda ve bu gece ki organizasyon ile büyük bir imza attı.” dedi.
Olcay Ünal Sert Aslı Omağ ile Evita'yı Erol Evgin ile 'Hisseli Harikalar Kumpanyası' müzikalini konuştu. Evgin ve Omağ çarpıcı açıklamalar yaptılar.


ENGİN ALKAN: BURASI DARÜLBEDAYİ EKOLÜ

Shakespeare’ın ‘Mezarcı’nın Türküsü’nü seslendiren usta oyuncu Engin Alkan Şehir Tiyatroları’nın 100. Yılı ile ilgili olarak; “Çok gururluyuz, aslında bu İstanbul’un ve Türkiye’nin gururu. Dünya da 100 yılı deviren kurum çok az. Burası bir ekol, Darülbedayi ekolü. Cumhuriyet Tarihi boyunca kılavuz gemisi kaptanlığını yapmış bir kurum.  Hedefimiz bu yüz yılı kutlarken, bir daha ki yüz yıla da olanak tanıyacak işler yapmak. Bizden sonra gelecekler 200. Yılı hatta 300. Yılı kutlarlar” dedi.

Aslı Omağ Şehir Tiyatroları'nın 100. Yıl Galasında 'Evita' müzikalinden 'Metres'i seslendirdi.

ARDA AYDIN: ÇOK RENKLİ VE NOSTALJİK, GELECEĞE DAİR UMUTLU BİR GECE OLDU

Şehir Tiyatroları’nın 100. Yıl kutlama programını yöneten  Arda  Aydın “Çok renkli ve nostaljik, geleceğe dair Şehir Tiyatrosu’na bir sürü umudun olduğu bir gece oldu. Cihan Ünal, Önder Bali, Zihni Göktay, Nükhet Duru, Erol Evgin, Engin Alkan, Ayşegül İşsever, Aslı Omağ  gibi çok değerli sanatçılar ile Gencay Gürün, Gülriz Sururi gibi ustalar burada. Güzel bir gece oldu.”  Şeklinde konuştu.

KADİR İNANIR SÜRPRİZİ
Gecede Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ve Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu Üyesi Perihan Savaş’a katkılarından dolayı plaket verilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Arda Aydın, Erhan Yazıcıoğlu, Kadir İnanır, Gülriz Sururi ve Gencay Gürün birer konuşma yaptılar. Erhan Yazıcıoğlu Kadir İnanır’ı sahneye davet ederken, “Sinemacılar 100. Yıl kutlamlarına pek bizi davet etmezler ama biz sinemacıları da davet ettik” şeklinde konuştu

Finalde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve sanatçılar toplu halde 

GENCAY GÜRÜN BEDRETTİN DALAN’I ANMADAN GEÇMEDİ
Gencay Gürün, emeği geçenler adına organizasyonu gerçekleştirenlere duygularını paylaşırken, “10 yıl Şehir Tiyatroları’nda birlikte görev yaptığım Bedrettin Dalan’ın adını anmadan geçemeyeceğim” diyerek teşükkür etti. Gürün ayrıca kutuplaştırıcı davranılmaması gerektiğin söyledi. Gencay Gürün’ün Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın adını anmaması dikkat çekti.
 
NÜKHET DURU AYAKTA ALKIŞLANDI
Nükhet Duru gecede muhteşem sahne performansıyla ayakta alkışlanırken, Yedi Kocalı Hürmüz oyununda seslendirdiği  Sadık Şendil ve Atilla Özdemiroğlu’nun unutulmaz eseri “Ey Tanrım” adlı şarkı ile büyük beğeni topladı.
İstanbul Büyük şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Erhan Yazıcıoğlu Zihni Göktay’ın da katılımıyla CRR’de ki etkinlik öncesi, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin bulunduğu Gümüş Sokağa ‘Darülbedayi Caddesi’ tabelasını astı.
Editör: TE Bilisim