“Sultan’la çalışmak benim için sadece bir iş değil, bir rüyanın gerçek olması gibi birşey”

Arnavutluk’ta 80’li yıllarda komünizm rejiminde yaşananları anlatan ‘Ameneti’ – ‘The last wish’ (Emanet) adlı sinema filminde canlandırdığı ‘Fredi’ rolüyle büyük beğeni toplayan ve ekipçe ‘Seyirci’nin Seçtiği En İyi Film Ödülü’nü kazananan Şüküri Çavuşay’a Türk Sineması’nın Sultanı’ndan teklif geldi!
 
Arnavut asıllı Türk oyuncu Şüküri Çavuşay (Shyqyri Caushaj), Durres International Film Festivali'nde  ‘’Amaneti’ – The last wish” (Emanet)’  adlı sinema filmi ile ‘Seyirci’nin Seçtiği En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Türk Sineması’nın Sultanı Türkan Şoray’ın Onur Ödülü kazandığı festivalde  Şüküri'nin piyanosu eşliğinde Şoray ‘Sevemedim Kara Gözlüm’ adlı şarkıyı seslendirdi.
Türkan Şoray ile festivalde tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Şüküri Çavuşay,“Türkan hanım çok tatlı, sevimli ve güler yüzlü bir kadın. Beni yanındakilere ‘İşte Arnavutluğun jönü’ diye tanıttı. Çocukluğum filmlerini izlemekle geçen bir sanatçının samimiyeti beni çok duygulandırdı. Piyano başında ‘Kara Gözlüm’ü seslendirmek benim için unutulmaz bir anı oldu.” dedi. Şüküri, Türkan Şoray’ın Sonbahar’da çekimlerine başlayacağı sinema filminde kendisine rol vereceğini belirterek iletişim bilgilerini istediğini söyledi. Onunla çalışmak benim için sadece bir iş değil, bir rüyanın gerçek olması gibi bir şey…” dedi.

KOMÜNİZM REJİMİNDE YAŞANLARI ANLATIYOR

Yönetmenliğini Namık Ajazi’nin yaptığı, görüntü yönetmenliğini Federico Fellini ve D. Damiani gibi usta yönetmenlerle çalışan Nino Celeste’in yaptığı filmin konusu 1982 yılında Arnavutluk’ta komünizm rejiminde geçiyor. Enver Hoca’nın yaptığı facialar neticesinde içişleri bakanının vatan haini olduğundan şüphelenilip öldürülmesinin ardından alisinin sürgüne gönderilmesini konu alan filmde başarılı oyuncu Şüküri Çavuşay (Shyqyri Caushaj) dış işleri bakanı’nın oğlu ‘Fredi’yi oyuyor. Sporcu olma hayalleriyle yaşayan Fredi, babasının sebepsiz ölümüyle birlikte annesiyle sürgüne gönderilince maden de çalışmaya zorlanıyor. Bir anda hayatı kabusa dönen Fredi özgürlük mücadelesi veriyor.  Arnavutluk’ta komünizm rejiminde özgürlük mücadeleni anlatan yakın tarihe ışık tutuyor.

BANA TEKNİK OYUNCULUĞU ÖĞRETEN ADAM

F. Fellini, D. Damiani gibi dünya ünlü usta yönetmenlerle çalışan usta görüntü yönetmeni Nino Celeste ile çalışmanın büyük keyif olduğunu söyleyen Şüküri Çavuşay, “Sette ve set öncesinde sahneyi nasıl çekeceğini ve benim kameranın hareketine veya yakınlığına göre teknik oyunculuk yaklaşımlarını öğreten adamdı. Başrolleri Academy of arts of Albania da okuduğum hocalarımla birlikte paylaşmak büyük ayrıcalıktı benim için.” dedi.
Birçok Uluslararası film festivalinin programında yer alan ve Montreal International film festivalinden de başarıyla ayrılan‘Ameneti’ – ‘The last wish’ (Emanet) adlı İtalyan-Arnavutluk ortak yapımı filmin  Türkiye’de 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilmesi planlanıyor. 
Editör: TE Bilisim