29 Ağustos Çarşamba akşamı Turkcell Kuruçeşme Arena'da sahne alan Ümit Besen, Olcay Ünal Sert'e çok özel açıklamalar yaptı.

Bende duygusallık had safhada... Benim bütün şarkılarım yaşanmıştır...


Günümüzün müziklerini çok fazla dinlemediğini belirten Ümit Besen “Emek verilen herşey güzeldir. Ben daha çok nostalji dinliyorum” dedi. Şarkılarının kalıcı olmasıyla ilgili olarak sanatçı, “İnsanların ortak noktalarda buluştukları sözler, ortak duygular ve o duyguları yansıtan şarkılar her zaman daha kalıcı oluyor. Gerçek yaşanmışlıklar çok önemli. O şarkıların kalıcılığı tabi ki tartışılmaz. Bazıları eğlence olsun diye, sözlerin çok hafif kaldığı, çok kalbi, tüyleri diken diken etmeyen sözlerle donatılmış, bir beste düşündüğün zaman tabi ki bazı kesimler tarafından yadırganır. Ve kalıcılığı söz konusu olmaz. ” dedi.

Aşkların çabuk tüketilip tüketilmemesiyle ilgili...

Daha mı duygusaldı sizin döneminiz sorusuna Ümit Besen “Ben bunu şuna bağlıyorum; aşkların çabuk tüketilmemesi, tüketilmesiyle ilgili. Eğer birşeye hasret duymuyorsanız, o hasret şarkısı sizlerin için pek önemli olmaz. O an ne yaşanıyorsa onun üzerine şarkı yapılıyor. Bu yaşanmışlıkla ilgili. Eğer siz sevdiğinizi bir ay boyunca sadece uzaktan görmeye razı olup ve onların gözlerini düşünerek bir şeyler yazıp çiziyorsanız, onun sonucu hüzünlü ve çok daha kalıcı bir şarkı olur” dedi.

Çok mutlu olursan zaten şarkı yazamazsın ki... Ya güldüreceksin, ya ağlatacaksın... O yüzden ortası yok bu işin!

Şarkılarında ortak duygulara hitap eden 'terk edilmek', 'hasret' ve 'aşk' temalarına sıkça yer veren Ümit Besen; “Nikah Masası” hiçbir zaman ölmedi, İzmir'de Güzelyalı'da nikah salonuna ismim verildi; Ümit Besen Evlendirme Dairesi diye. Ölmeyen eserler arasında Nikah Masası' da yerini aldı. Çünkü gerçek biryaşanmışlığı yansıtan bir şarkı o. İnsanların ortak duygularını yansıtan bir eser olduğu için kalıcı oldu. 15 yaşında ki çocukta söylüyor, 70 yaşında ki çocukta söylüyor. Bunun sorumlusu ben değilim kardeşim, sadece şarkıyı besteledim.... (gülüyor) Benim bütün şarkılarım yaşanmıştır! Yaşamadığım hiçbir şeyi ben boşuna yazmam. Yaşamadığım çoğu şeyde arkadaşımın yaşadığı, ondan etkilenmiş olduğum hikayelerdir. Bende duygusallık had safhada; bir arkadaşıma aşık olduğu kız 'abi' demiş, bende gittim ona “Abi deme bana” şarkısını yazdım... Terkidilmekte, hasret kalmakta var. Çok mutlu olursan zaten şarkı yazamazsın ki... Ya güldüreceksin, ya ağlatacaksın... O yüzden ortası yok bu işin!

OLCAY ÜNAL SERT / AKŞAM Gazetesi
Editör: TE Bilisim