SİHİRLİ OBJEKTİF CELAL ERDEMİR


 1980’li yıllarda şöhret  olmanın yolu önce İstanbul Unkapanı'ndaki Plakçılar Çarşısı'ndan, sonra da Stüdyo Celal'den geçiyordu. O yıllarda Anadolu'dan, İstanbul'a gelen sesi yanık delikanlıların hemen hepsi Celal Erdemir'in objektifine poz veriyordu. Mahsun Kırmızgül'den Küçük Emrah'a, Ceylan'dan , Özcan Deniz’e kadar bugünün birçok 'star' isminin, tıfıl hallerini çeken CelalErdemir'in Unkapanı Plakçılar Çarşısı içinde açtığı 30 metrekarelik dükkân, bir anda ülkenin en popüler stüdyolarından biri haline gelmişti. Fakat  aradan geçen yıllar ve Celal Erdemir'in deyimiyle mertliği bozan dijital makine furyası, onu bir anda kulvar dışına taşımıştı. Yıllar önce fotoğraflarının nasıl göründüğünü sormak için yarım saatte bir stüdyosuna giden şarkıcılar, artık kapısını çalmaz olmuştu. Vefasızlıklarına içerlese de kimseye kırgın olmadığını söyleyen  Erdemir, "Yıkılmadım, ayaktayım. Ölene kadar da bu işi yapmaya devam edeceğim," şeklinde konuşuyor.  Şu anda Nişantaşı’ndaki stüdyosunda faaliyet gösteren başarılı fotoğraf ustası Celal Erdemir yıllar önce stüdyosundan geçen ünlülerin hikâyelerini bakın nasıl anlatıyor.
 
- İlk olarak fotoğrafçılığa nasıl başladığınızı öğrenmek istiyoruz?
- 1977 yılında Plakçılar Çarşısı'nda 30 metrekarelik ufak bir stüdyo açtım. Selami Şahin, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gibi isimlere komşu oldum. Plakçılar çarşısında inanılmaz bir birlik beraberlik vardı. 100’ü aşkın firma vardı ve  hepsinin en az beş-altı sanatçısı vardı. Ve bunlardan en az üç-dört tanesinin albüm fotoğrafını ben çekerdim.
- Başka kimler vardı size poz veren ünlüler arasında?
- Neşe Karaböcek,Mustafa Topaloğlu, Burhan Çaçan, Mahsun Kırmızıgül, Cengiz Kurtoğlu, Ceylan, Arif Susam ve daha birçok isim ilk pozunu bana verdi.
- İlk hallerini hatırlıyor musunuz adından söz ettiğiniz sanatçıların?
- Mesala Mahsun Kırmızıgül çok titiz bir çocuktu.  Özcan Deniz ise son derece hırslıydı. Bana, "Ağabey sence bu piyasa beni kabullenir mi, ünlü olmak için ne yapmalıyım?" diye sorardı  Almanya'dan sadece üzerinde bir pantolon ve gömlekle gelmişti. Hilmi Topaloğlu getirmişti onu. "Aman şımarma sakın," diye nasihatte bulundum. Biraz da Emrah'a benzetmiştim onu. Zaten Emrah furyası patlayınca, herkes Emrah'ı örnek almaya başlamıştı.  
- Emrah sizi arayıp soruyor mu?
- Emrah vefalı bir çocuk beni her gördüğünde saygısını gösteriyor.  Emrah küçükken de çok atak bir çocuktu. Çok da bakımlıydı. Her gün kuaföre gider, saçlarını yaptırırdı. İlk kez smokin ve papyonla fotoğraflarını çektiğimde çok heyecanlandı. Yarım saatte bir dükkâna gelip, "Ağabey, resimler ne zaman hazır olacak?" diye sorardı.
-Mahsun Kırmızıgül ve Özcan Deniz çok vefasız
 Mahsun Kırmızıgül ve Özcan Deniz’ e çok kırgınım. Şöhret olduktan sonra birgün olsun hatırımı bile sormadılar. İkisi de vefasız çıktı.
Editör: TE Bilisim