Milyonların büyük ilgisini kazanmış ünlü isimler, sahip oldukları ünleri üzerinden yararlanmak isteyen fırsatçılara şans vermek istemiyorlar.

Ünlüler kendilerine ait isimlerinin üzerinden haksız kazanç elde edenler hakkında yasal süreç başlatsalar da, kalıcı çözüm olarak isimlerini tescil ettirme yoluna gidiyorlar. Doruk Patent Genel Müdürü İrem Çinel Özer, "Bir mal veya hizmeti diğer mal veya hizmetlerden ayırmanın en kolay yolu olarak da tanımlayabileceğimiz markalar sadece firmalar için değil aynı zamanda şahıslar için de hayati önem taşımaktadır. Özellikle ünlülerin son dönemdeki en büyük kabusu aynı zamanda markaları da olan ve gerek yurt içinde gerek de yurt dışında milyonlarca insan tarafından tanınmalarını sağlayan isimlerinin başkaları tarafından tescil edilmesidir. Kötü niyetli kişiler ünlülerin isimlerini (markalarını) kendi adlarına tescil ettirmekte ve oldukça fahiş fiyatlarla satmaya çalışmaktadırlar. Taklit konusunda maalesef oldukça kötü bir şöhrete sahip olan ülkemizde ünlülerin de bu durumdan canı yanmaktadır.’’ dedi

ÇOĞU SANATÇI BİLİNÇLİ

Birçok ünlü sanatçının küçük rakamlarla tescil ettirdikleri adlarıyla milyon dolarlar kazandıklarını belirten Özer ünlü isimlerin marka durumunu yorumladı.

Acun Ilıcalı 

Birbirinden başarılı işlere imza atan Acun Ilıcalı, ilk olarak 2008 yılında ‘Acun Ilıcalı Production’ ile hem şirketinin hem de kendi isim hakkını sinema ve televizyon yapımlarında tescil ettirmiş. Yükselen başarı grafiğiyle büyük bir kazanca kavuşan Ilıcalı, marka başvurularında da sektör genişletme kararı almış. Kara, deniz, hava ulaştırmacığı, sigortacılık, internet hizmetleri, inşaat hizmetleri, deri ile mamul üretimi, oyunlar ve oyuncaklar gibi birçok sektör de kendi ismini tescil ettirmiş.

Kıvanç Tatlıtuğ son dönemin en gözde oyuncularından


Ajda Pekkan
 

Güzelliği ve sesiyle yıllara meydan okuyan süperstar Ajda Pekkan, 2005 yılından itibaren birçok iş sektöründe ismini tescil ettirmiş. Kendi adını taşıyan markasıyla kendisinin tasarladığı kıyafetleri de yasal olarak satışını yapan Pekkan, bu marka altında kendisinin onayı olmadan kaçak olarak kıyafetlerinin satılmasını da engellemiş. Ünlü şarkıcı aynı zamanda yiyecek içecek hizmetleri, casino hizmetleri, hayvan terbiye hizmetleri, puro ve sigara ağızlıkları üretimi gibi birçok iş sektöründe isim hakkını tescil ettirmiş.

Ajda Pekkan 


Cem Yılmaz 
 
Ünlü komedyen Cem Yılmaz diğer ünlü isimlere göre ismini daha önce tescil ettirmiş. 2000 yılında ‘Cem Yılmaz’ olarak kahve ve kakaodan, et, balık ve kümes hayvanlarına, otomobil sektöründen, perde kornişine kadar birçok iş alanında kendi isminin kullanılmasını engellemek için başvuruda bulunmuş. Başvurusundan geçen 10 yıldan sonra biten tescil hakkını da gerekli ücreti ödeyerek yenilemiş.


Hülya Avşar
İsmini tescil ettiren bir diğer ünlü isim ise ünlü şarkıcı Hülya Avşar. Yaptığı her işin kusursuz olmasını isteyen Avşar kızı, fırsatçılara engel olmak için parfümeriden diş macununa, spor yaparken giyilen kıyafetlerden banyo havlularına kadar birçok sektörde ismini tescil ettirmiş.
Kenan Doğulu  

Şarkılarıyla milyonlarca kişiyi peşinden koşturan Kenan Doğulu, aynı süperstar Ajda Pekkan gibi kendi adını tescilleyip, bu ad üzerinden kendi tasarımı olan kıyafetleri satıyor. Deterjanlardan kuyumculuk eşyalarına, çocuk bezlerinden ayakkabılara kadar birçok alanda kendi adını tescil ettirip fırsatçılara engel olmuş.
Bülent Ersoy  

Sadece Bülent Ersoy’un isim tescili başka birinde gözüküyor. Diğer tüm sanatçıların çoğu marka tescili yaptırmış durumda.’’ dedi’’



Editör: TE Bilisim