Erbil'den PKK'ya çağrı: Artık silah dönemi bitti

Başbakan Vekili Bülent Arınç, program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arınç, TRT 6’nın Kuzey Irak’a yönelik Soranice haber bülteni yayınına başlaması ile ilgili olarak "TRT 6’nin 3 yıl sonra geldiği çok başarılı bir noktadır. Bu konuda öncelikle TRT’yi kutlamak istiyorum. Yayına ilk başlaması vesilesiyle de Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir konuşmamız oldu. Ben bu yayınların özellikle Türkiye ile bölgedeki halk arasında bir kardeşlik oluşturmasını ve yararlı olmasını diliyorum" dedi.

Barzani ve yönetiminin son yıllarda Türkiye ile güvenlik anlamında ilişkilerin iyi bir noktada olduğunu söyleyen Arınç şunları söyledi:

"Şüphesiz daha iyi olabilir. Bizim amaçladığımız son noktaya varma konusunda da olabilir. Ancak onlarında bizi söyledikleri ve izah ettikleri bazı konular var. Yapacaklarının ancak bu kadar yapabileceklerini söylüyorlar. Biz daha fazlasını istiyoruz. Daha etkili olmalarını talep ediyoruz. Ben Barzani’nin terör örgütü ile mücadelede Türkiye’nin zarar gördüğünü, zarar görmemesi gerektiğini bu yapılan eylemlerin yanlış olduğunu, lanetli bir işi olduğunu söylediğini biliyorum ve buna yürekten inanıyorum. Elbette biz ’şunları - şunları yapmalısınız’ diyoruz. Onlar da yapabileceklerini söylüyorlar. İlişkiler kırılma noktasında değil, ilişkiler güçlenme noktasındadır."

Öcalan’ın ev hapsi tartışmalarına değinen Arınç, "Bugün ev hapsine çıkması hukuken mümkün değil. Çünkü yargı kararıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse hükümlü olan bir insanın denetimli serbestlikten istifade etmesi mümkün görülmüyor" dedi. Arınç, PKK terör örgütünün silah bırakması ile ilgili olarak ise "Her halükarda silahlarını bırakacaklar. Başka hiçbir çaresi yok. Bu olmadan söyledikleri her söz örgütün siyasi talebidir. Biz örgütü kesinlikle muhatap alarak bunları kesinlikle ağzımıza bile almayız" diye konuştu.

Başbakan Vekili Bülent Arınç ile birlikte canlı yayın konuğu olan Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, "Dün yaşadığımız acı olayı hep beraber katip ettik. Dünkü toplantıdan olayın nasıl cereyan ettiğini gösteriyor. Çok üzüldük, silah kullanmanın devri geçti" dedi.

Kürtçe’nin seçmeli ders olması dolasıyla Türkiye’yi tebrik eden Barzani, "Türkiye’de Kürt sorununu çözümü için barışçıl bir çözüm arama arayışını doğru buluyorum. Barışı tesis için attığı adımlar sebebiyle sayın Başbakan’a teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu. (DHA, Ankara - Hürriyet)
Editör: TE Bilisim