İnternet medyasına bilinçsiz yasa hazırlanıyor

Bir süredir basında Sn. Arınç hükümet adına İnternetten medyası yasal düzenleme altına alınacağını söylemekte.
Ancak gerekli yasal düzenlemelerin varlığını da söylemekte (Cumhuriyet.com.tr) Peki o halde neden tekrar yasal düzenleme ihtiyacı duyulmaktadır.
Uzmanlar asıl sorunun başka olduğunu konuşuyor:
Bazı Basın organları Türkiye de tekel pozisyon almış internette, tekelciliğini kaybetmekten endişe duymaktadır.
Bu haber Ajansları ürettikleri haberleri aylık ücret karışlığı internet haber sitelerine, Google gibi arama motorlarına ise ücretsiz servis etmektedir. 
Ücret ödemeden bir haberi yayımlayan site sahiplerine ise Abone servisleri aranarak yasal yaptırımlar tehdit edilmektedir. Oysa iddia ettiklerini destekleyen bir yasa doğal olarak yok.
Ayrıca Haber bir sanat eseri olmadığı Basın Kanunu 36.ve 37 Madde yer almaktadır:
MADDE 36 - Basın Kanununun 15'inci maddesi hükmü mahfuz kalmak üzere basın veya radyo tarafından umuma yayılmış bulunan günlük havadisler ve haberler serbestçe iktibas olunabilir.

Gazete veya dergilerde çıkan içtimaî, siyasî veya iktisadî günlük meselelere müteallik makale ve fıkraların iktibas hakkı sarahaten mahfuz tutulmamışsa aynen veya işlenmiş şekilde diğer gazete ve dergiler tarafından alınması ve radyo vasıtasiyle veya diğer bir suretle yayılması serbesttir. İktibas hakkı mahfuz tutulsa bile sözü geçen makale ve fıkraların kısaltılarak basın özetleri şeklinde alınması, radyo vasıtasiyle veya diğer bir suretle yayılması caizdir.

Bütün bu hallerde, iktibas edilen gazete, dergi ve ajansın ve eğer bunlar da başka bir kaynaktan alınmışlarsa o kaynağın adı, tarih ve sayısından başka makale sahiplerinin adı, müstear adı veya alâmeti zikredilmek icabeder.

7. HABER
MADDE 37.- (Değişik: 4630 - 21.2.2001 / m.19) Haber mahiyetinde olmak ve bilgilendirme kapsamını aşmamak kaydıyla, günlük hadiselere bağlı olarak fikir ve sanat eserlerinden bazı parçaların işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan vasıtalara alınması mümkündür. Bu şekilde alınmış parçaların çoğaltılması, yayılması, temsil edilmesi veya radyo ve televizyon gibi araçlarla yayınlanması serbesttir. Bu serbestlik, hak sahibinin hukuki menfaatlerine zarar verecek şekilde veya eserden normal yararlanmaya aykırı biçimde kullanılamaz.
İşte bu doğal ve olağan yasa tekelci haber ajanslarını rahatsız  etmekte olduğundan, hükûmete yakın olanları bu yasanın kendi maddi menfaatleri doğrultusunda değiştirilmesi için baskı yapmakta.
Emeğe saygı kılıfı altında kendileri dışında hiçbir web sitesinde kendileri ürettiği haber yayınlayamasın arzusu vardır. Ancak aylık para ödeyene bu durum değişmekte.
İnternet ortamına servis edilmiş bir yazı ve belgenin artık tüm dünyaya serbest kullanılmasına açılmış sayıldığını bilmeyen kalmamıştır. Eğer bir belgenin sizin onay vermediğiniz hiçbir site tarafında paylaşılmamasını istemiyorsanız o yazı veya belgeyi internet ortamına koymamanız germektedir.
Ayrıca internet ortamına sunduğunuz haber veya belgelerin dağıtan tarafı Google gibi arama motorları olduğu da unutulmamalıdır.
Örneğin X haber ajansı Bolu’da bir Trafik kazasında 5 kişi yaralanmıştır haberini kendi tekelciliğinde tutarak halkın haber alma hürriyetine de engellemiş olmuyor mu.
 Eğer bu haber kimse duymasın bana ücret ödemeyen duyurmasın diyorsanız haberciğinizin anlamı nerede diye sorulamaz mı ?.
Peki ya haberi dağılması için kullandığınız örneğin Google gibi arama motorları neden engellemiyorsunuz?
Teknik olarak bu mümkün.
Bir Haber ajansı çok rahat bir şekilde yayınladığı haberlerini Google gibi arama motorları tarafından endekse alınmamasını sağlayabilir. Böylece haber kontrolsüzce dağılmasını bir nebze önlemiş olabilirler. 
İnternet ortamı hız yarışıdır. Hangi haber ajansı konu olan haberi ilk yayınlarsa en çok ziyareti o alır. Yeni bir haber çıktığı an yenidir ve çok okunur. Sonrasında yayımlayan her site ikinci el yayını yapar.
Teknik olarak bunun aksi mümkün değildir.
Dünyada hiçbir kurum ve kuruluş internet Paylaşım ortamına taşıdığı yasal düzenlemelere uygun bir bilgiyi haberi tekelleştirmesi, ambargo koyması mümkün değildir. 
Örneğin :
Siz bir kitap yazıyorsunuz o kitabın tamamını Google a gönderip al dağıt diyorsunuz.. Sonra bunu alıp paylaşana hop dur bana para vermeden dağıtamazsın diyorsunuz..

Kısacası Haberlerinizin yayınlanmasına böle kısıtlama koyacaksanız eğer internet ortamına da kısıtlamalı koymalısınız. Örneğin şifresi olmayan okumasın şeklinde. 

Basın Kart şartı
Haberlerin bağımsız siteler tarafından sunulmasını eğelemek için Basın Kartı şartı getirilmeye çalışılıyor. 
O halde yasaları düzenleyenlere şunlar sorulması gerekiyor:
Google arama motoruna basın kart şartı getirecek misiniz.? 
İnternet de Türkiye dışında Dünyanın herhangi bir yerinde haberi sunun bire site hakkında ne gibi işlem yapacaksınız.?

Dünyanın her hangi bir Web sitesinde yayınlanmasını nasıl ve neden önleyeceksiniz ?
Sadece Türkiye de uygulanacak ise haberi dünyaya yayan arama motoruna servis edip Türkiye dışında kimseye gösterme diyebilecekmişsiniz ? Basın kartı habercilere, muhabirlere , teviziyonculara ve ekiplere verilen bir belgedir. Google arama motoruna servis edilmiş bir haberi yine aynı vasıta ile internet ortamına sunmak habercilik değildir dolaysıyla basın adı verilmemelidir. Bu tür yayın sitelere bağımsız ve ücretsiz yayın yapan kaynakları belirterek internet yolu ile haber duyuran platformlardır. Bu platformlar Milyonlarca insan tarafında tercih edilen sitelerdir çünkü: birçok basın kuruluşundan gelen haberleri barındırmakta. Böylece okurun karşılaştırma fırsatı bulduğu gibi okumak istediği kaynağı seçebilmektedir ve değerlendirebilmektedir. Buna da özgürlük denir. 
Çelişki üzerine çelişki yaratan yandaşlık, tekelciliği teşvik ve sansürden öte geçmeyen bu yasa çalışmasının çok ciddi ve çağdaş değerlendirilmeden bugünkü haliyle  hayalden öte geçmeyen düşünceler ile çıkartılması hem Türk Halkına sansür Medyasına ve devlet itibarına zarar vereceği aşikârdır. 

İnternet tüm dünyada ücretsiz Özgür Basın, özgür haber alma özgürce haber verme hakkı .. doğal haklardan olmalıdır. 

Bundan rahatsız olan kesimler maddi çıkarlarında internetten dolayı  zarar görmüş olanlardır.
Tahammül etmek zorundayız: ücret vermeden haber almayı ve vermeyi sağlayan interneti beğenme sekte kabul etmek zorundayız. Eski kazanç sağlama kapılarımızı internet in sağladığı yeni çağdaş kazanç kaynaklarında kullanmaya alışmalıyız.


Murat Bertan


Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/66381/internet_medyasi_yasasina_kavusuyor.html



Editör: TE Bilisim