Webrazzi Dijital'12'de Dijital Dünyanın Profesyonelleri Konuştu
Webrazzi tarafından düzenlenen Dijital’12 Konferansı, dijitalleşen dünyada olup biten değişimleri görmek isteyenleri bir araya getirerek bilgi paylaşımına açık bir platform oluşturdu.
İnternet dünyasının yükselen değerleri arasındaki sağlam yerini alan Webrazzi, Türkiye’deki internet pazarını yeniden şekillendirme çalışmalarına son sürat devam ediyor. Dijital dünyanın alanlarında uzmanlıkları ile öne çıkan isimlerini Dijital’12’de buluşturan Webrazzi, bir kez daha Point Otel Barbaros’ta internet sektörünün nabzını tutmayı başardı.
Şimdi müşteri profilinizi kendiniz yaratın!
“Doğru Müşteriye Ulaşmak: Lead Generation” isimli bir sunum yapan Leadbox Kurucu Ortağı Alper Çetinkaya, dijital pazarlamanın “lead generation” kitlesine yeni aday müşteri profili belirlemeye yönelik olarak yapılması gerektiğini vurguladı. “Lead generation” grubunu tanımlamak için genellikle veritabanı oluşturma ve müşteri kazanımı yöntemlerini benimsediklerini aktardı.
“Lead” kavramının, bir markadan satış ve pazarlama teklifleri almak için iletişim bilgilerini paylaşan potansiyel müşteriye işaret ettiğini belirten Çetinkaya, ayrıca, bunun bir ‘izinli pazarlama’ yöntemi olduğunu söyledi. En çok kullanılan kanalların en iyi sonucu vermediğini hatırlatan Çetinkaya, “lead generation” için sıklıkla e-posta ve arama metodlarına başvurduklarından bahsetti ve bu durumun diğer kanalların verimsizliğine gönderme yapmadığını sözlerine ekledi.
“Co-registration” denen ortak kayıt kavramından da bahseden Alper Çetinkaya, bu sistemin kullanıcının bir form sayfasına kayıt olduğu esnada başka bir hizmet için de talep toplaması anlamına geldiğini belirtti. Kullanıcının doldurduğu formda bulunan bilgiler, bir başka reklamverenin potansiyel müşterisinin de ilgisini çekebilecek şekilde doldurulabiliyor. Bu sayede, kayıt ekranının ardından ilgili diğer form için de bir öneri ziyaretçiye görüntülenebiliyor.

Metin Kahraman
Türkiye saniyede 20 tweet atıyor!
Sosyal medya araştırmaları yapan Monitera’nın Kurucu Ortağı Metin Kahraman da, Webrazzi Dijital’12 kapsamında, “Twitter Türkiye İstatistiklerine Derin Bakış” isimli bir sunum yaptı. Türkiye’deki Twitter kullanımı hakkında bugüne kadar elde edilen en kesin bilgileri Webrazzi Dijital’12 katılımcılarıyla paylaşan Kahraman, son üç aydaki 150 milyon tweet’i incelediklerini açıkladı.
Dünyada 465 milyon Twitter hesabı olduğunu belirten ve ülke bazında kullanıcılar listelendiğinde ilk sırada 107 milyon kullanıcıyla ABD’nin bulunduğunu bildiren Kahraman, 33 milyon kullanıcıyla Brezilya’nın ikinci ve 30 milyon kullanıcıyla Japonya’nın da üçüncü sırada yer aldığı bilgisini katılımcılarla paylaştı. Türkiye’deki istatistiklerle sunumuna devam eden Kahraman, ilk olarak 7.2 milyon tekil Twitter kullanıcısı olduğunu açıkladı.
Türkiye’deki kullanıcıların 5.3 milyonunun aktif olarak Twitter kullandığını bulduklarını söyleyen Kahraman, bu rakama 15 Şubat – 13 Mart tarihleri arası en az bir kez tweet atan kullanıcıları hesaba katarak ulaştıklarını belirtti. Kahraman’a göre, aynı dönemde atılan 1.7 milyon Türkçe tweet de hesaba katıldığı takdirde, ülkemizde saniyede 20 tweet atıldığı bilgisi ortaya çıkıyor.
En çok tweet’in 21.00-22.00 saatleri arasında atıldığını dile getiren Kahraman, Türkiye’den gönderilen tweet’lerin özellikle cuma günleri yoğunlaştığına dikkat çekti ve “Hayırlı Cumalar” cümlesinin de bu oranı etkilediğini sözlerine ekledi. Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının yüzde 53'ünün erkek, yüzde 47'sinin ise kadın olduğunu açıklayan Kahraman, illere göre tweet oranlarını da sunumunda açıkladı. Bu istatistiklere göre tweet’lerin yüzde 58'i İstanbul, yüzde 13'ü Ankara, yüzde 11'i ise İzmir’den atılıyor.
Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının yüzde 59'u mobil cihazlardan, yüzde 41'i ise web üzerinden bağlanıyor. Kullanılan platformların başında yüzde 45'lik oranla Blackberry birinci, yüzde 27 ile iPhone ikinci, yüzde 14 ile ise Android üçüncü sırada yer alıyor. Yüzde 52’lik oranla Blackberry kullanıcıları mesai saatlerinde en çok tweet atanlar arasında yer alıyor. Hafta sonlarında ise iPhone kullanıcıları daha önde ve yüzde 26'lık paya sahip.
Dijital reklamcılığın geleceğinde televizyon içeriği olmamalı!
“Dijital Reklamcılıkta Bizi Neler Bekliyor?” isimli sunum, MedyaNet Satış Grup Direktörü Banu Barbarosoğlu ve CoAdvertise Satış Direktörü Frank Colmsee tarafından yapıldı. Dijital reklamcılığın geleceği ile ilgili sorulara yanıt aranan sunumda, sözü ilk olarak Banu Barbarosoğlu aldı ve geleceğe ilişkin tahminlerini anlattı. Barbarosoğlu, “Display” yani tanıtım modelinin web reklamcılığında mutlaka olması gereken unsurlar arasında bulunduğunu söyledi.
Daha çok eğlendirici ve interaktif bir reklam modeli olmaya başlayan “Display”in yanı sıra, Barbarosoğlu, “SideKick” ismi verilen ve banner’a göre yüzde 60 daha fazla reklam etkileşimi sağlayan alternatif bir modeli de katılımcılarla paylaştı. Gelecekte daha çok değerlenecek bir diğer model olan “TakeOver”a da değinen Barbarosoğlu, bu modelle yüzde 32 daha fazla etkileşim sağlandığını söyledi.
Online video’ların vazgeçilmez bir model olduğunu söyleyen Barbarosoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’deki insanlar hiçbir zaman TV ve video izlemekten vazgeçmeyecek. Bu alanda Avrupa’da ikinciyiz. Birinci olan Almanya’nın da ilk sırayı almasının, yine oraya Türkiye’den göç eden nüfustan kaynaklandığını düşünüyorum. Online video’larda yapılacak daha çok iş var. Etkinleşmek adına özel prodüksiyonlar gerçekleştirilmeli.”
Televizyon içeriğinin hiçbir zaman online alana taşınmaması gerektiğini vurgulayan Barbarosoğlu, kullanıcıların beklentilerinin farklı olduğunu söyleyerek, online bir içeriğe uygun online video’ların üretilmesi gerektiğine değindi. Barbarosoğlu son olarak Facebook ve Twitter’ın marka sayfalarına geçiş yaptığını hatırlattı ve gelecekte bu alanın önem kazanacağını sözlerine ekledi.
Barbarosoğlu, ayrıca, Pinterest’in Türkiye’deki kullanıcılar için önemli bir platform olacağını belirtti ve şu anda Garanti Bankası, DayBuyDay ile Markafoni’nin Pinterest marka sayfalarını kullanmaya başladığını ifade etti. Barbarosoğlu, ayrıca, HTML5 ile beraber mobilde yer almanın da önemli hale geldiğini paylaştı.
Sunumun ikinci bölümünde konuşan Frank Colmsee, dijital reklamcılıkta “Gerçek Zamanlı Teklif” verme modelinin gelecekte daha da önem kazanacağını ifade etti. Colmsee, bu modelin hem reklamveren hem de reklam alan şirketlerin performanslarını yüzde 77 oranında artıracağını ifade ederek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sözkonusu model yayıncıların ilişklerini geliştirip, gelirlerini artıyor. Daha iyi performans, yeni reklamcılara daha fazla bütçe sağlıyor.”
Google gerçek hayatı internete taşıyor
Google Türkiye Müdürü Bülent Hiçsönmez de Webrazzi Dijital’12'nin konukları arasındaydı. Web dünyasındaki sosyal değişimi anlatan Hiçsönmez, sunumunda, teknolojinin nasıl tüketildiğini açıklamak için kaset-kurşun kalem ilişkisinin bilinirliğini kullandı ve Paul Saffo tarafından ortaya atılan “Macro Myopia” (Makro Miyop) kavramından bahsetti.
Paul Saffo’ya göre, teknoloji sektöründe ilk başta coşkuyla karşılanan yeni bir teknoloji beklentiyi artırabiliyor. Ancak, zaman içerisinde, sözkonusu beklenti karşılanmayınca hayal kırıklığı yaratabiliyor. Hiçsönmez bu şekildeki davranış şeklinin zincirleme olarak birbirini takip edeceğinden ve bakış açısının genişletilmesi gerektiğinden bahsetti.
Hiçsönmez’e göre arama motorları ve bulut servisleri bilgiye erişimdeki en önemli yapıtaşları. Her saniye 2.000 yeni tweet iletisinin gönderildiği ve Youtube’a her dakika 60 saatlik yeni videonun eklendiği bir dünyada, mobil cihazların hayatımızı değiştirmeye başlaması kaçınılmaz. Türkiye’deki sitelerin yüzde 95'inin 2011 sürümlü mobil cihazlara uygun olmadığını söyleyen Google Türkiye Müdürü, bulut bilişimin bilgiye erişimdeki en önemli araçlardan biri olacağını sözlerine ekledi.
Akıllı mobil cihazların web’de gerçek bir sosyal ortam yaratılması için önemli aygıtlar olduğuna vurgu yapan Hiçsönmez, dünyada 300 milyonu Android olmak üzere 835 milyon akıllı telefon olduğunu açıkladı. Mobil ile bulut teknolojilerinin birleşmesi ile birlikte akıllı telefonların “cebimizdeki süper bilgisayar”lara dönüşeceğini düşündüğünü ifade etti. Hiçsönmez, ayrıca, güncel mobil cihazların bulut teknolojisinin gücü anlamında geçmişin ilk bilgisayarlarına denk düştüğünü göstererek hızlı teknoloji değişimini örneklendirdi. (haberindex)
Editör: TE Bilisim