Hürriyet Cumartesi ekinde Savaş Özbey yazdı
 
Bir mekân nasıl dönüşür Eelence'den Ablam'a
     
Geçen ay Asmalımescitteki Eeelence başta olmak üzere bütün Türkçe müzik çalan yerlerden nasıl gına geldiğine; hepsinin nasıl birbirine benzediğine dair bir yazı yazmıştım.

Hafta içi Eelencenin sahibi ve PR uzmanı Özgür Aras'tan bir mektup aldım. O yazım üzerine mekanını yenilemeye karar vermiş. Mektupta aynı zamanda  küçük bir yer açma hayali kuran ortalama her Türk vatandaşı için ilginç başlıklar var. Günümüzde bir mekanın adının, logosunun, tarzının belirlenmesinin nasıl ciddi bir iş olduğunu anlatıyor.
Sevgili Savaş,

Bundan bir ay kadar evvel bir yazını okuduğumda kafamda kurduğum her şeyin sağlamasını yapmama neden oldun.

Eelence İstanbul gece hayatına Türkçe müzik ve 90lar konseptiyle yeni bir soluk getirmiş, çok sevilmişti. Ardından benzeri o kadar çok mekan açıldı ve Eelencenin yaptıkları taklit edildi ki ben de yeni bir şeyler yapmaya karar verdim. Yeni konsepti oluştururken senin yazını okuyunca her şey kafamda tam oturdu.
İnsanlar Türkçe müzikten boğulmuştu.
YENİ İSMİN MARKA TESCİLİ
Önce yeni bir isim yaratmam lazımdı. Benden, bizden, günlük hayattan bir şey olmalı; marka algısı ve bilinirliği taşımalıydı. Bunları barındıran bir şey düşünürken aklıma Ablam ismi geldi.
Patent işlemleri yapılırken çok eğlendim. İsmi kimselerle paylaşamadım. Ne zaman marka tescili yapıldı tüm ekiple paylaştım sonra sıra kamuoyu araştırması yaptırmaya geldi.
DEKOR VE LOGO İÇİN ANKET
Hayalimi anlattım ve senin o yazını referans gösterdim Müşteri profiline göre dekor, logonun renkleri, müzik tarzı, ismin algısı ve sosyal medya algısı soruldu. Anketler yapıldı. Ben bunları yaparken kimse ne yaptığımı bile anlamadı.
ÇOĞUNLUĞUN MÜZİK TERCİHİ
Bunların aynısını Eeelence için de yapmıştım. Kimse Eelence'nin başarısının neye dayandığını anlayamamıştı. Düşüncelerimi onaylayan sonuçlar geldi sonucunda kamuoyu araştırmasından.

Müzik tarzı yerli-yabancı karışık olmalıydı. Tam isabet. Çoğunluk bunu istiyordu. Sen de bundan bahsetmiştin yazında herkes bizimle hemfikirdi.

Eelence biraz mekan olarak büyümeli sonucu geldi. Dekor tamamen yenilenmeliydi. Ben de tüm dükkanı yıktırdım sıfırdan inşa ettirdim. Ferahlık hissi için içeride ayna yansımalarıyla ufak hileler yaptık. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda logoya da karar verildi.
AÇILIŞ GECESİ SAĞLAMA
Ablamı lanse etmeye başladığımız an itibariyle çok konuşulmaya başladı. Tam olarak ne olduğunu bilmeseler bile ismini çok sevdiler. Sonra açılış günü geldi içeri giren konukların izlenimleri doğru iş yaptığımın kanıtı oldu.
Bu sezonda yine Ablamda eğlenilecek Bir yazınla bana yol gösterdin. Sana teşekkür ediyorum.

Özgür Aras
 
Editör: TE Bilisim