12 yıldır Prostat kanseriyle mücadele eden Ferdi Özbeğen SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen yoğun bakımdan çıkamayarak solunum yetersizliğinden vefat etti.

Hastaneden yapılan açıklamada; "Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğunbakım ünitesinde tedavi altına alınan ünlü sanatçı Ferdi Özbeğen yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef bu akşam (28.01.2013) saat 21:15’te hayatını kaybetmiştir." denildi.


Eskimeyen Dost, Yok Yok Yalan Deme, Kandil, Hani Büklüm Büklüm gibi sevilen şarkıların yorumcusu Ferdiği Özbeğen başarılı müzik kariyeriyle Türk müzik tarihine damga vuran en önemli seslerden biri.

Son olarak Gülden Karaböcek’in kült bestesi “Dilek Taşı”nı Kaybedenler Kulübü’ adlı sinema filminde yeniden okuyarak dikkatleri üzerine çeken Ferdi Özbeğen, İzzet Çapa’ya verdiği röportajda 12 yıldır kanser olduğunu belirterek; “Kanser psikolojik hastalıktır. Bu konuda ne kadar vurdumduymaz olursam o kadar iyi olduğumu fark ettim.” demişti.
FERDİ ÖZBEĞEN kimdir ?

1941'de doğan sanatçı, anaokulu ve ilkokul birinci sınıfı şişli Terakki Vakfı Özel Işık Koleji'nde okumasına rağmen, İzmir Özel Türk Koleji'nden mezun olur. Çocukluktan beri düşlerini süsleyen Hariciyeye girebilmek adına üniversite eğitimi için ıstanbul'a gelir. İktisat Fakültesinde başlayan üniversite macerası kısa sürer. Babasının 1963 yılındaki vefatına bir takım aile içi sorunlar da eklenince yüksek öğrenim hayatı yarım kalır.

Müziği denemeye karar veren sanatçı, 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği "Altın Mikrofon" yarışmasına katılır. Böylece 1963'te başlayan ve bir ömür sürecek müzik yolculuğuna kesin olarak çıkmış olur. Yarışmadan sonra kendi orkestrasını kurar ve eserler üretmeye başlar. 1974 yılında ıstanbul Çınar otelinde çalıştığı sırada, otelin greve gitmesiyle orkestrası dağılır. Sanatçı bundan sonra müzik yolculuğuna tek başına devam etmek zorunda kalır. 1977 yılında ilk albümünü çıkarır. Ülkü Aker, Osman ışmen ve Yaşar Kekeva ile uzun yıllar beraber çalışacakları bir yola adım atarlar.

Güçlü bir sese sahip olmasının yanında Türkçeyi kusursuz kullanması ve bunu şarkılarına yansıtmasıyla da dikkat çeken Özbeğen, "Sohbet" adlı plağıyla Altın Plak ödülünü, "Mutluluklar" ile de Platin Plak ve Altın Piyano ödüllerini alır.

Müzikal yaşamı boyunca Türkçe Sözlü Hafif Müzik, Fantezi Müzik, Türk Sanat Müziği gibi türlerin tam kesişim noktasında bulunmuş ve bu türlerin tamamını seven insanların gerçekten zevk alarak dinledikleri bir sanatçı olmayı başarmıştır.

Müzik kariyerine 28 albüm sığdıran başarılı sanatçı son olarak eski eserlerinden seçilmiş 18 şarkıdan oluşan "Cansuyum" adını verdiği albümü 2006 yılında çıkarmıştır. Albümlerinin yanı sıra pek çok derleme ve aranjman çalışmalarına da yer veren Özbeğen, "Best Of" albüm çıkarma modasına uyarak, aynı yıl içerisinde 400 eser arasından seçtiği 25 şarkıdan oluşan bir de "Ferdi Özbeğen Best Of" albümü yapmıştır. Sanatçının son çıkan albümü 2009 yılında yayınlanan "Nerelerdeydiniz?" olmuştur.


Editör: TE Bilisim