OLCAY ÜNAL SERT

Merakla beklenen seçiminin galibi Garo Mafyan oldu. Sanatçıların telif haklarını koruyan Musiki Eser Sahipleri Birliği’nin (MSG) Olağan Genel Kurul seçimi Point Otel’de yapıldı. Mevcut başkan Garo Mafyan, 282 oy alarak koltuğunda kaldı. Listesinde Sezen Aksu, Candan Erçetin, Şebnem Ferah, Metin Özülkü gibi isimlerle Mafyan’ın karşısına çıkan Aykut Gürel ise 214 oy aldı. Sandıktan 2'de boş oy çıktı. Listesinde yıldızlara yer verip seçimi kazanmaya çalıştığı için eleştirilen Aykut Gürel, “Onlar zaten göreve kendileri talip oldular. ‘Gelin de ben kazanayım’ dendiğinde koşacak tipler değiller” diye kendi savundu. Sezen Aksu, 2011'de Müzik Yorumcuları Meslek Birliği seçimlerine katılmış, ancak hüsrana uğramıştı. 

Gayrettepe Point Hotel'de ki MSG. 8. Olağan Genel Kurul Toplantası'nda oy kullanmaya gelen ünlüler arasında Nükhet Duru, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu, Şebnem Ferah, Selçuk Ural, Hakan Peker, Mirkelam, Soner Sarıkabadayı, Fettah Can, Hasan Yıldırım, Yonca Evcimik, Umut Kuzey, Ömür Gedik, Tan, Mor ve Ötesi Grubu'nun solisti Harun Takin, Gece Yolcuları Grubu'nun solisti Ediz İlhan, prodüktör Cengiz - Deniz Erdem gibi ünlü isimler dikkat çekti.

Yeniden Başkan seçilen Garo Mafyan'ın listesinde, Ferhat Göçer, Tuna Kiremitçi, Bora Öztoprak, Cengiz Erdem, Aşkın Tuna, Ömer Üzgür, Gönül Şen, Uğur Arslan, Kerem Görsev gibi ünlü isimler bulunuyor.
Listesinde yıldız isimlere yer verip seçimi kazanmaya çalıştığı için eleştirilen Aykut Gürel, yaptığı konuşmada kendisini savunup  “Bu isimler zaten göreve kendileri talip oldular. Zaten ‘Gelin de ben kazanayım’ dediğinde gelecek tipler değiller. Bu isimlerin genel kurula dahi gelmeyeceği dedikodusu yapıldı” diye konuştu. 

Garo Mafyan: Ben yaptığım şeye yaptım derim yapmadığıma yapmadım derim. Hayatta yalan söylemem. Bütün meslek birliklerinin nasıl çalıştığını çok iyi biliyorum. Ben bu göreve getirildim. Ben 1400 bestesi, 600 aranjmanı olan birisiyim burada canı yanan benim. En çok benim canım yanıyor ama sekiz yıl birşey yapamadım. Ben belden aşağı kimseye vurmam. Beni kimse suçlamasın ben o yazıyı yazdırmadım. Hayatımda hiç polemiklere girmedim. Yazmadığım bir yazı hakkında kimse beni suçlamasın yazdırmış olsaydım bunu söylerdim. Ben yönetim kurulu arkadaşlarıma maillerle nelerin olduğunu yazdım. Eser sahipleri artık birşeyleri uyanmak zorundasınız.

Selçuk Ural: Ben oyumu Garo Mafyan'a veriyorum yıllardır bu işin içinde ve bu işi öğrendi. Bir teknik direktör geliyor takımı tanıyana kadar altı ay geçiyor bu da buna benziyor. Garo yıllardır bu işin içinde ve benim 40 yıllık arkadaşım. Arkadaşım olması önemli değil ne iş yaptığı önemli. Aykut Gürel istemiş. Kavgaya gerek yok biraz eletriklenme oldu. Gerçi Mesam'da neler oluyor. Yumruklar havada uçuşuyor. Sezen ve Candan isim olarak yazılmış ama buraya katkısı olmaz. Sezen Aksu Aykut Gürel'i kıramamıştır. "Yaz" demiştir, o da ismini yazmıştır.

Kenan Doğulu: Burak gel deyince destek olmaya geldim. Amacımız telif hakları yasasının Türkiye de daha iyi düzeye gelmesi. Bu konular yavaş yavaşta olsa, madde madde de olsa daha iyi düzeye gelmesi sevindirici. Burada ilginin olmasıda da bir uyanış, bir direniş, bir ayağa kalkış. İki grup varmış gibi gözükse de bu gruplar yıllardır aynı sahneyi birlikte paylaşıyorlar. İki taraf içinde hayırlısı olsun." dedi. Kenan Doğulu'ya başka sıkıntınız varmı diye sorulması üzerine, "Var sıkıntım, arabanın lastiklerini değiştireceğim. Sabah sıkıntıyla uyanıyoruz memleketin hali felaket, hatta felaket ötesi. Zamanı geliyor bizde elimizde kartla bankamatiğin önünde bekliyoruz!" diyerek espri yaptı. Besteci ve söz yazarlarının artık ek iş yapmak zorunda kalmayacağı bir pozisyona gelinmesi lazım. Elin İtalyanı, Fransızı bir şarkıyla ömür geçiriyor. Yapılan hizmetin karşılığının verilmesi gerekiyor. Bizden kötü durumda olan ülkelerde var, onada şükretmek lazım.

Burak Kut: Demokratik bir ortam var. Güzel bir yarış olacak. Müzisyenlerin dertleri çok. Müzisyen arkadaşlarımız atm önünde kartlarıyla paranın gelmesini bekliyorlar. Buradan onun için iyi bir sonuç çıkarsa iyi olur. Sonuçta bu bizim geleceğimiz, çoluğumuzun çocuğumuzun rıskı.

Ferhat Göçer: Müzikte olması gereken şey oluyor bugün çok kalabalık. Bütün eser sahipleri gelecekleri için oy atıyor. Renkli bir seçim oluyor, eser sahipleri ve tanınmış simalar buradalar. Benimde Yönetim Kurulu Adaylığım var. Hangi grup yönetime geçerse bize hizmet için çalışacak. Türk müziği adına, müzik üretenler adına birşey yapabilirsek ne mutlu bize." dedi. Ömür Gedik'in MSG'ye üye olmadığının hatırlatılması üzerine Ferhat Göçer, "O da eser üretirse üye olur, neden olmasın" dadi.

Şebnem Ferah: Birşey söylemek için erken, ben bir müzisyen olarak daha fazla sorumluluk almaya karar verdiğim için buradayım. Yönetim Kurulu'na girmek gibi bir neyitim var. Dünya standartlarına erişebilmek için bizim kuşağın taşın altına elini daha çok koyması gerekir." dedi. Mağdur insanların sorunları giderilecek mi sorusuna Şebnem Ferah "Herkesin mağduriyetini bilmeden konuşmam yanlış olur ama bu çok profesyonellerin yürütmesi gereken bir iş. İnşallah ülkemiz için herşey daha iyi olacak. Herşey müzik için. " dedi.

Şebnem Ferah'tan usta besteciye destek
Yağdır Mevlam Su, Biz Ayrılamayız, O Çeşme Kurumuş Akmıyor Artık, Yüreğime Gömdüm Seni, Ayrıldık İşte, İstanbul'u Dinliyorum Gözlerim Kapalı gibi 200'ün üzerinde bestesi bulunan Bestekar Mahmut Oğul'un servis şoförlüğü yaptığının hatırlatılması üzerine Şebnem Ferah, " Bu gibi bestekar büyüğümüzün ve beste yapan herkesin hayatlarını idame ettirmeleri açısından teliflerin düzenli ödenmesi çok önemli. Söylediğiniz bestakarın durumununu düşününce telif hakları konusunda bir yerlerde sorun olduğu görülüyor. İnşallah düzeltilir…" dedi. OLCAY ÜNAL SERT, AKŞAM 


Editör: TE Bilisim