İlk albümünü Brezilya’da çıkaran ve geçtiğimiz yıl Eurovision İsviçre Ulusal Finali’nde yarışan Bilen, önceki yıllarda da çeşitli sosyal duyarlılık projeleri yaparak adından sıkça söz ettirmişti.
2011 yılında Van Erciş depreminde hayatını kaybedenler ve yakınları için yazdığı “Ağlama Van” isimli parça internette dinlenme rekorları kırmıştı. Ayrıca Van’la ilgili yapılan birçok belgeselde fon müziği olarak kullanılmıştı.
 
Yine 2011 yılında Japonya’nın en büyük felaketi olarak adlandırılan Fukushima Deprem-Tsunamisi mağdurlarına ithafen yazdığı “The Ruined Castle” (Yıkılmış Kale) isimli parçası Japonlar tarafından büyük ilgi görmüştü. Bilen, Japon Başkonsolosluğu’nun anma töreninde de onur konuğu olmuştu.
 
Geçmiş yıllarda Sabancı Üniversitesi Çevreye Duyarlılık Yarışması’nda “Yararlılık Ödülü” alan Melis Bilen, ayrıca savaşları ve doğa katliamını anlatan “Karanlık” isimli cover parçasını da ilk kez TRT Haber Kanalı‘nda seslendirmişti.
 
Sanatçının toplumsal olaylara duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Bilen, “İçim yandı. Tarihe not düşmek istedim. Ve bu şarkıyı yaptım. Umarım en kısa sürede oradaki yaralar sarılır. Ve umarım bir daha bu acı olayların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınır” dedi.
Kömür Karası şarkısı: http://www.youtube.com/watch?v=EJvQ10GNlWk
 
“Kömür Karası” şarkısının sözleri:
Yüz karası değil, kömür karası
Kalp yarası oldu, ekmek parası
 
Selam olsun bu şarkı tüm vicdanlara
Sen de bir evlat; sen de bir baba...
Selam olsun, gocunmam toprağa karışmaya
İbret olsun alın terim, zordan kaçanlara...
 
Yüz karası değil, kömür karası
Ekmek parası uğruna, gönül yarası.
 
Selam olsun bu şarkı tüm vicdanlara
Sen de bir evlat; sen de bir baba...
Selam olsun, gocunmam toprağa karışmaya
İbret olsun alın terim, zordan kaçanlara.
Editör: TE Bilisim