TADI TUZU KIVAMINDA:

MURAT DALKILIÇ

Son albümü “Daha Derine”yi çıkaran Murat Dalkılıç kendini, yeni albümünü, hayallerini ve kolundaki meşhur “Dalkılıç” dövmesini GQ Türkiye’nin Ağustos sayısına anlattı. Sörfüyle Lara Sayılgan’ın objektifi karşısına geçen sanatçı, anlatırken kaşında kirpiğinde tuzla çöktü masaya. Anlattıkça tuz kristalleri çıtır çıtır etrafa dağıldı ve içindeki “tatlı adam” çıktı ortaya.


Yazı: ELİF TÜRKÖLMEZ

 Karşımda oturmuş anlatıyor. Yeni çıkan albümünden bahsediyor, kimlerle çalıştığından, neden iki yıl beklediğinden, “Bu defa hakikaten oldu” hissinden filan... Birden güneş gözlüklerinin camına yansıyanlara takılıyor gözüm. Sağ camda tırtıklanmış bir yeşil salatadan arta kalanlar, sol tarafta yarım bırakılmış bir çizburger ve kızartılıp o kiremit rengi, aşırı tuzlu baharata bulanmış kızarmış patates parçalarıyla dolu bir tabak var.

Ben severim gerçi. Çoban salata suyunu salsın, dilimlenmiş ekmekler biraz kurusun, sofrada kalanlar uzayan sohbetle tatlansın, sonra bir fasıl daha yensin. Ama sevmeyen de sevmez. Daha lokması ağzındayken tabağını garsona uzatır, yenisini ister. Diplerinde az az kalmış tabakları gösterip “Bunları alalım” yapar, “Kardeş şunları toplayabilir misiniz?” çeker. Hiç sevmem.

Ama onu o masaya, bütün gün çok çalışıp çok yorulan, en sonunda da iki lokma atıştırıp evlerine dağılan ekibin dağıttığı o masaya ben oturttum. Gelmem demedi, çalışanlara dönüp “Kardeş bunları alalım” yapmadı, hatta ben fark edip şöyle bir toparlamaya çalıştığımda da “Yok yok, kalsın ne olacak?” dedi. Dağınık masa seven bir insan, sevilmez mi?


“Siz çok seviliyorsunuz değil mi?” diyorum, “Yani bütün o genç kızların sevgilisi Murat Dalkılıç lafları filan. Ama Allah aşkına hiç mi sıkmıyor içinizi bu Muraaaat durumları?” Sevilmek tabii ki, çok hoşuna gidiyormuş. “Kimin gitmez ki?” diyor: “İnsanların beni sevmesi, benimle fotoğraf çektirmek istemesi çok güzel ama bu aslında son zamanlarda olan bir şey. İnsanlar benim yüzümü daha yeni yeni tanıyor. Şarkılarım benden daha ünlüdür mesela. Pek çok insan şarkılarımı bilir, Bir Güzellik Yapsana’yı yolda kimse sorsanız söyler ama benim yüzümü gördüklerinde bu kimdi ya diyebilirler.”

Nedeni de PR çalışmalarından hoşlanmaması, albümü yapıp kenara çekilmesi, seven sever, beğenmeyen kendi bilir diye takılması, televizyona pek çıkmaması, sık röportaj vermemesi, magazine konuşmaması. “Ama bu albümde değiştim” diyor: “Bu albüm için o kadar çok çalıştım ki şimdi onu herkese anlatmak istiyorum. Birlikte çalıştığım, bu albüme emek veren insanlara teşekkür etmek istiyorum.” Yani onun deyişiyle artık “İstiklal Caddesi’ni yürüyerek geçmeye kalkarsa gideceği yere kesinlikle geç kalacak bir adam” olacak.

Daha Derine, Dalkılıç’ın altıncı albümü. Albüme adını veren şarkının sözleri Gülşen’e ait. Gülşen, çok sevdiği, hep çalışmak istediği bir isimmiş. Albümün aranjörü Ozan Çolakoğlu ise “Ömür boyu yanımda olsun” dediği bir müzisyen. İlk kez çalıştığı Tarkan Gözübüyük, Harun Tekin, Oğuzhan Koç gibi diğer isimler de ona ilham vermiş. Harun Tekin’in, dolayısıyla Mor ve Ötesi’nin bu ülkenin müzik tarihi için çok önemli olduğunu düşünüyor, “Bir MFÖ, bir Mor ve Ötesi” diyor.

İlginçtir, “popçu Murat Dalkılıç” lisedeyken tam bir metalciymiş. “Korn tişörtümü çıkarmazdım üstümden” diyor. Nerede peki? “İzmir’de.”

 Sonra yavaş yavaş Türkçe dinlemeye, Türkçe rock albümleri almaya, Pentagram konserine gitmeye filan başlıyor. Tiyatro okurken, müziği ne kadar çok sevdiğini anlayıp sahneye çıkmaya karar veriyor. “Türkçe pop şarkılarını ilk defa o zamanlar dinledim, ezberledim, ondan önce hiç bilmezdim” diye anlatıyor o günleri...

  O dövme dedesi için

 Kendisinin ne kadar popüler olduğunun, çok ses getiren işler yaptığının farkında. Ama “Onlar olmasaydı olmazdı” dediği müzisyen arkadaşlarının adlarını anarken gözleri parlıyor: “Tabii ki tek başıma da bir şeyler yapabilirim. Oturur yazarım, çalarım, söylerim ama birlikte yapmanın tadı başka.” Kendi çalışma odalarının havasını da Sezen Aksu, Onno Tunç, Aysel Gürel’inkine benzetiyor: Stüdyoya kapanmak, hep beraber çalışmak, bazen birinin şarkısını yazmak, sonra öbürününkini düzenlemek, uykusuz geceler, yorgunluk ama sonunda mutluluk...


Artık sona eren Söyle Söyleyebilirsen adlı yarışma programının çekimleri tam da albüm çalışmalarına denk gelmiş. Üstünde öyle bir yorgunluk da var. Ama şikayetçi değil. Bu sene tatil yapmayı düşünmüyor. Belki arada kaçar, o kadar. Bu arada yarışma bitmiş ama Dalkılıç’ın televizyon macerası devam... Yeni sezonda yeni projeler var fakat henüz netleşmemiş. Bir de sinema filminde oynamaya hazırlanıyor. Avşar Film’in yapımcı olduğu bir filmde doktor rolünde görünecek. “Kısa bir rol” diyor. Ama heyecanlı. “Etrafım hep sinemacılarla dolu, onlar da destek veriyor, bundan sonra bu projelerde daha çok olacağım sanırım, hatta kendi filmimi bile çekebilirim” diyor. Okul yıllarında kısa projeler çekmişliği, beğeni toplamışlığı da var zaten.

Çekmek istediği filmin konusu belli değil. Acaba “Beni büyüttü, hayatta bildiğim her şeyi o öğretti, beni karşısına alır yaşıtıymışım gibi sohbet ederdi, o benim her şeyimdi, kolumdaki Dalkılıç dövmesi de kendime hayran olduğum için değil, onun için” dediği dedesi hakkında olabilir mi?

Onu bilemiyor. Bildiği tek şey, ölene kadar müzik yapmak, şarkı söylemek, dans etmek istediği. Bir de dostlarıyla, sevgilisiyle, ailesiyle, sevdikleriyle çevrili olmak: “Yalnızken mutlu olamıyorum, etrafımda hep sevdiklerim olsun istiyorum, kendimi ancak öyle iyi hissediyorum.”

Dağınık sofrada oturmayı seven, şarkı söylemek ve mutlu olmak isteyen bir adam. Kaşları tuzlu, kendisi tatlı, yolu açık...

Röportajın tamamı GQ Türkiye Ağustos Sayısında...

Editör: TE Bilisim