Arabesk müziğin 'Baba'sından veda... 4 aydır yoğun bakımda olan Müslüm Gürses, yaşam savaşını kaybetti. 'Mağlup' başladığı hayata karşı 3.5 oktavlık sesiyle haykırdığı isyanı tüm Türkiye duydu. Sevenleri kendini jiletledi, öldü, dirildi, doktora tezlerine konu oldu... 12 yaşında çıktığı sahneden 60'ında efsane olarak indi

İLK TÖREN CEMAL REŞİT REY'DE

Ünlü sanatçının ölüm haberi üzerine sevenleri ve dostları hastane önüne akın etti. Gürses'in hayat arkadaşı Muhterem Nur ise ayakta durmakta güçlük çekti. Sanatçı için ilk olarak bugün saat 10.00'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir anma programı düzenlenecek. Ardından Gürses'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

- Müslüm Akbaş... 1953'te Şanlıurfa'da doğdu. Heniz üç yaşındaydı, ailesi Adana'ya göçtü. İlkokulu bitirdi...
- Damda yatarken uzun hava okudu. Komşunun oğlu Mustafa, Halkevi'ne gidiyordu. O da gitti.
- Adana Aile Çay Bahçesi'nde bir yarışma düzenlediler, katıldı, okudu, birinci seçildi.
- Bİr yıl boyunca her cumartesi TRT Çukurova Radyo'sunda canlı türkü söyledi. Soyadını değiştirdiler, Gürses oldu.

İMÇ'DE DEPREM!

- İlk plağı 'Emmioğlu/Ovada Taşa Basma' adıyla çıktı. Adana'da dört 45'lik çıkardı.
- 1969'da İstanbul'a geldi. Üçüncü plağı 'Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma' 300 bin satınca, kasetçiler çarşısı İMÇ'yi salladı.
- İlk filmi İsyankâr'da (1979) Oya Aydoğan'la kamera karşısına geçti.
- ÜNÜ gittikçe artıyor; 'Esrarlı Gözler', 'Ayyaş', 'Tanrı İstemezse', 'Mutlu Ol Yeter' şarkılarıyla milyonları ağlatıyordu. Gülhane Parkı konserlerinde izdiham çıkıyordu. 'Gariplerin babası Müslüm', 'Alemciler kralı Müslüm' sloganlarıyla inleyen bir konserde yüzlerce kişi gömleğini çıkarıp sahneye koşunca, polis izleyicileri coplayıp, sanatçıyı ezilmekten kurtarmıştı.

PLAYBACK CİNNETİ
- 1994 yılında ise Yedikule'de on binlerin karşısına çıktı. Konser, TV kanalında da yayınlanacağı için ilk 8 şarkıyı playback okuması gerekiyordu. Müslümcüler, durumu fark edince çıldırdı. Sahneye çıkmaya çalıştılar, konser iptal oldu.
- Yaşamı, 1995 yılında 'Bir Sessiz Adam' adlı 6 bölümlük TV dizisine çekildi.
- Ertesİ yıl Urfa'nın Siverek ilçesinde verdiği konserde, 30 Müslümcü kendini jiletle doğradı. Erzurum konserinde ise polis, 4 bin kişiyi tek tek aradı; üzerinde jilet var mı diye!
- 2 gün geç çıktığı Sivas konserinde bir hayranı çiçek verirken, yumruğunu da esirgemedi.
- İzmİr Fuarı'nda alanı dolduran dişi Müslümcüler, hep bir ağızdan şöyle bağırıyordu: Müslüm Baba sana tapıyoruz...


KASAPTA İMZA GÜNÜ
- 1998 yılında Hakan Taşıyan adlı bir genç çıktı piyasaya... 'Yeni Müslüm' dediler. Baba, kısa ve öz konuştu: Ne yerime kimse geçebilir, ne de beni kimse yerimden oynatabilir...
- BAĞCILAR'da bir kasapta imza günü düzenledi. 'Neden?' dediler. Yanıtı şu oldu: Adam halka ucuz et ve kıyma satıyordu. Halkı sevindiren bir adamı böyle ödüllendirdim...
- Bazı akrabaları tarafından tehdit edildiği iddia ediliyordu. Kahramanmaraş konserine giderken silahlı saldırıya uğradı. Otomobiline iki mermi isabet etti.
- Biz Babadan Böyle Gördük adlı albümünde yer alan 'O Gitti Dönmeyecek' şarkısını senfoni orkestrasıyla seslendirdi.


'ESRAR'LI EFSANE
- TURNE için gittiği İsviçre'nin Zürih kentinde kalp krizi geçirdi.
- O ve Orhan Gencebay hakkındaki bir şehir efsanesi gazete sayfalarını süsledi: Devlet, Müslüm Gürses ve Orhan Gencebay'a 'esrar içme izin belgesi' vermiş. Polis yakalarsa, sorun çıkmasın diye! Babalar içemezse, beste yapamaz, şarkı söylemezlermiş!
- 2004 yılında Rockistanbul Festivali'nin son gününde sahneye çıktı.
- Teoman'In 'Paramparça', Tarkan'ın 'İkimizin Yerine' adlı şarkılarını kendine has üslubuyla yorumladı.
- Murathan Mungan'la ortak projesi 'Aşk Tesadüfleri Sever' müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Mungan'ın sözlerini yazdığı; David Bowie'den Garbage'a, Leonard Cohen'den Jane Birkin'e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları söyledi.

ACILARLA DOLU BİR HAYAT

Ben 'mi' okurum taa nerelere çıkar
Japonya'daki bir ses laboratuvarında 1995'te yapılan testte, Müslüm Gürses'in sesini yüzde yüz kusursuz kullandığı bilimsel olarak kanıtlandı. Gürses, şunları söyledi: Sesim 3.5 oktav... Bu ses genişliği operacılarda var. Tizde de yumuşak anlatımı olan biriyim. Mi tonunda okuyorum, şarkı ta nerelere çıkıyor.


'MUHTEREM' KARŞILAŞMA
- 1981 yılında Malatya'da bir turne düzenlendi. Kadroda, eski yıldızlardan Muhterem Nur'la plakları kapış kapış satılan Müslüm Gürses vardı. Nur, üç kuruşa şarkı söylüyor; Gürses, 'kral'lık yolunda ilerliyordu. Konser günü 'sahneye önce kim çıkacak?' tartışmasına girdi. Mikrofon Muhterem Nur'a verildi. Kavgayla başlayan dostluk aşka dönüştü.
Editör: TE Bilisim