Bu yıl 19. yılına giren Kral Müzik Ödülleri, müzik sektörünün tüm paydaşlarının desteğiyle Türkiye Müzik Ödülleri adını alarak başladığı bu yılki serüveninde aday belirleme aşamasını tamamladı.  2012 yılı müzik çalışmalarının değerlendirmeye alındığı aday belirleme sürecinde, MÜYAP ve Nielsen verileri, halkın oyları ve uzman jürinin değerlendirmesi ışığında 11 Nisanda gala gecesi düzenlenecek Türkiye Müzik Ödülleri'nde yarışacak adaylar belirlendi. 

Doğuş Yayın Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kral Grubu'nun Ülker Albeni resmi sponsorluğunda düzenlediği ödüller bu yıl 19uncu defa Türkiye müzik sektörünü bir araya getirecek. Adayların açıklandığı toplantı, Kral Grubu Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Akbay, MÜYORBİR Başkanı Ahmet KoçMÜ-YAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan ve MSG Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Kuruş'un katılımıyla yapıldı.
 
YILIN TEMASI MÜZİĞİN KEYFİ
Adayların duyurulduğu törende kısa bir konuşma yapan Kral Grubu Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Akbay şunları söyledi: Geçen 3 yılın sonucunda adaylarımız artık Ödül alacaksam gelirim anlayışından çıkıp aday adayı olmayı bile önemser hale geldiler. Sponsorumuz Ülker Albeninin ödül törenimize katkısı tartışılamayacak derecede büyük... Artık her sene törenin bir teması olacak. Bu seneki temamız Müziğin Keyfi. Meslek birlikleri MESA, MSG, MÜYORBİR ve MÜYAPa çok teşekkür ediyorum. Adayların belirlenmesi sırasında bütün verileri bizimle paylaştılar. Adaylar da hiçbir adaletsizlik yoktur, bütün adaylar belli kriterler temel alınarak seçilmişti... 
 
MÜYORBİR: DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİNDEN EKSİĞİ YOK, FAZLASI VAR
MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç  ise Öncelikle Kral Grubunu böyle güzel bir gece düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Diyerek söze başladı ve Türkiye Müzik Ödüllerini Grammy Ödülleri ile karşılaştırdı ve arada bir fark görmediğini, hatta bazı hususlarda fark yarattıldığını dile getirdi. MÜYAP Türk Müzik Dünyasının en büyük müzik birliğidir. MÜYORBİR olarak biz de MÜYAP ile ortak veri tabanı kullanıyoruz. Açıklanan adayların tamamının MÜYORBİR üyesi olmalarından ötürü mutluyuz... dedi.
 
MÜYAP: ADALETSİZLİĞE YER YOK
MÜYAP Başkan Yardımcısı Bülent Seyhan ise Kral Grubunun her geçen sene çıtayı yukarılara taşıdığını belirtti. Seyhan, Bütün veriler, oranlar en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Her hangi bir adaletsizliğe yer verilmiyor. Konuya olan hassas duruşundan ötürü Mehmet Akbaya teşekkürlerini sunuyorum. Ünlü müzik adamı sponsorların müzik sektörü için önemini vurgulayarak Ülker-Albeniye teşekkür etti.    
 
MSG : DOĞRU SİSTEMLE DOĞRU ADAYLAR SEÇİLDİ
Toplantıda söz alan MSG Yön. Kur. Üyesi Feyyaz Kuruş 19 senedir yarışmayı düzenleyen Kral Grubuna teşekkürlerini iletti. Üç yıldır bütün sektörü de bu törene dâhil ederek doğru adaylar ve doğru sistemin kurulabildiğini belirtti. Müzik ödüllerinin ilk defa bir sponsor ile gerçekleştirildiğini söyleyerek, Ülker Albeniye de müziğe verdikleri destek için teşekkürlerini iletti.
 
TÜRKİYE MÜZİK ÖDÜLLERİ ADAYLARI
Türkiye Müzik Ödüllerinde yarışma kategorisine dahil 14 dalda adaylar açıklandı. Müzik dünyasında tatlı bir heyecana neden olan ve merakla beklenen  adaylar şöyle:
 
·         EN İYİ ALBÜM; Sıla, Mustafa Ceceli, Göksel, Ebru Gündeş ve Demet Akalın.       
·         EN İYİ ŞARKI; Göksel (Uzaktan), Emre Aydın (Soğuk Odalar),Rafet El Roman (Senden Sonra), Demet Akalın (Türkan),Mustafa Ceceli (Es).
·         EN İYİ KADIN SANATÇI; Sıla, Göksel, Hande Yener, Demet Akalın, Funda Arar.
·         EN İYİ ERKEK SANATÇI; Murat Boz, Mustafa Ceceli, Murat Dalkılıç, Emre Aydın, Volkan Konak
·         EN İYİ GRUP; Kolpa, Gripin, Seksendört, Manga, Mor ve Ötesi .                                      
·         EN İYİ KLİP;    Göksel (Yalnız Kuş), Aynur Aydın (Ayrılıklar Mevsimi), Demet Akalın (Türkan), Ziynet Sali (Herşey Gözel Olacak), Ceza (Türk Marşı).                         
·         EN İYİ PROJE; Orhan Gencebay ile Bir Ömür, Ozan Çolakoğlu (01), Erdem Kınay (Proje), Manga (E-Akustik),Badem (Badem ve Konukları).                                         
·         EN İYİ REMIX ŞARKI; Erdem Kınay (Geri Dönüş Olsa-Murat Boz), Mustafa Ceceli (Es), Ozan Çolakoğlu (Hayat Öpücüğü-Murat Boz-), Burak Yeter (Haberin Olsun Bengü-), Hüseyin Karadayı (Ayrılsak Ölürüz Biz).                                        
·         EN İYİ ÇIKIŞ YAPAN SANATÇI; Mehmet Erdem, Gönseli Deniz, İrem Derici, Gülden Mutlu ve Ece Seçkin.            
·         EN İYİ ÖZGÜN DİZİ MÜZİĞİ; İşler Güçler (Star), Kuzey Güney (Kanal D), Muhteşe Yüzyıl (Star), Kayıp Şehir (Kanal D), Seksenler (TRT 1)
·         EN İYİ FİLM MÜZİĞİ; Evim Sensin, Fetih 1453, Çanakkale 1915, Zenne, Çakallarla Dans.           
·         EN İYİ DÜET    ; Emre Aydın&Gülden Mutlu (Soğuk Odalar), Burcu Güneş&Eflatun (Çıkmaz Sokaklar), Hande Yener&Seksendört (Rüya), Manga&Yıldız Tilbe (Hani Biz), Murat Dalkılıç&Z.Bastık (Lüzumsuz Savaş).                       
·         EN İYİ ENSTRÜMENTAL ALBÜM ; 3 Dem (Geç), Bosphorus Lounge (Mercan Dede), Erkan Oğur (Dönmez Yol), Baki Duyarlar (Keman Jazz) ve Omar Faruk Tekbilek (The Meeting).                       
·         EN İYİ SINGLE; Emre Aydın (Beni Biraz Böyle Hatırla), Soner Sarıkabadayı (İnsan Sevmez mi), Ozan Doğulu & Model (Dağılmak İstiyorum), Bora Duran (Sen de Gidersen), Fettah Can (Rüzgar Ektim).      
 
Ayrıca Türkiye Müzik Ödülleri gala gecesinde aşağıdakikategorilerinde de ödüller verilecek:
* NIELSEN RADYOLARDA EN ÇOK ÇALAN ŞARKI   
* NIELSEN RADYOLARDA EN ÇOK ÇALAN ŞARKICI            
* MÜYAP FİZİKİ SATIŞ ÖDÜLÜ                      
* MÜYAP DİGİTALDE EN ÇOK DİNLEME/İNDİRME
* TÜRK HALK MÜZİĞİ ÖZEL ÖDÜLÜ                                  
* TÜRK SANAT MÜZİĞİ ÖZEL ÖDÜLÜ                     
* ONUR ÖDÜLÜ
* ALBENİ ÖZEL ÖDÜLÜ
 
ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR
Türkiye Müzik Ödüllerinin adaylarını zorlu bir ay bekliyor. Adaylar ödüle uzanmak bir değerlendirme sürecinden geçecek. Halkın SMS ile göndereceği oylar (SMS oylamasında her numara 1 oy atabilecek ve ayrı bir ücret alınmayacak), MÜYAP ve Nielsen verileri ve jürinin değerlendirmesi belli oranlara göre birleştirilecek ve kazanan isim ya da şarkı belirlenecek. Adaylar ve SMS numaralarıturkiyemuzikodulleri.com ve Kral TV, Kral POPTV, Kral FMden bir ay boyunca duyurulacak. 
 
ADAYLAR NASIL BELİRLENDİ
Türkiye Müzik Ödüllerinde adaylaraşağıdaki kriterler temel alınarak belirlendi:
·        Müyap 2012 fiziki satış resmi rakamları
·        Müyap internetten dinlenme ve indirilme resmi rakamları
·        Nielsen 2012 yılında radyolarda en çok çalan şarkı verisi
·        Nielsen 2012 yılında radyolarda en çok çalınan şarkıcı verisi
·        Jüri oylaması
·        Halk oylaması
Editör: TE Bilisim