Doğum sürecinde annenin, bebeğin ve doktorların ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılamak, doğal doğumu desteklemek ve yaygınlaştırmak için dikey doğum yönteminden esinlenen Dr. Ayşe Duman, Tübitak’ın da desteğini alarak Türk mühendislerle birlikte ‘Dikey Doğum Koltuğu’nu geliştirdi.

17. Yüzyılda yaygın olarak kullanılan dikey doğum yönteminden yola çıkılarak geliştirilen Vertical ‘Dikey Doğum Koltuğu’, MESPA Sağlık fabrikalarında Türkiye’de üretildi ve ilk kez expoMED fuarından görücüye çıktı. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman’ın girişimi ve MESPA Sağlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat’ın desteği ile hayata geçirilen proje, sanayici ve sağlık sektörü işbirliği ile 2 yıllık bir çalışma sonucunda geliştirildi ve Türkiye’de ve dünyada bir ilk niteliğinde.

Dikey doğumun anne, bebek ve doktorlar için birçok avantajı olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman; “Annenin dikey duruş ve squat (çömelme) pozisyonuna imkan veren “Dikey Doğum Koltuğu”, pelvisi kolaylıkla esneteceğinden kesi riskini de azaltıyor. Dikey doğum koltuğu ile “çatala bağlanma korkusu” kalmayan annenin tüm konforu da düşünülmüş olduğundan bedeni gevşeyerek ağrıları da en az seviyeye düşüyor, doğum süreci hızlanıyor ve doğal doğum şansı artıyor. Doğum sürecinde uygulanan tüm tetkikler, oturduğunuz yerden rahatlıkla takip edilebiliyor” dedi.

Isıtıcı modüllerle vücut sıcaklığının korunması ve masaj yapma özelliği sayesinde rahatlama sağlandığını belirten Dr. Ayşe Duman, “Oturma yüzeyindeki oturak çıkıntıları bükülebilir bir yapıda olduğu için doğum kanalını da daha açık hale getiriyor. Bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşarak gereksiz doğum kesilerinin ve ağrılarının önüne de geçilmiş olunuyor” dedi.
Editör: TE Bilisim