İlker Ayrık: Doğum dizilerdeki gibi değilmiş


Geçtiğimiz Nisan ayında baba olan ekranların sevilen yüzü İlker Ayrık, eşi Sanem Ayrık’ı hamileliği süresince hiç yalnız bırakmadı. Yoğun iş temposuna rağmen eşiyle İstanbul Doğum Akademisi’nin “Keşkesiz Doğum” eğitimlerine katılan Ayrık, doğum sürecinde babaya düşen görevleri uygulayarak öğrendi ve oğlu Ferit’in doğumunda eşinin en büyük destekçisi oldu. Bu süreçte babalara da önemli görevler düştüğünün farkına varan ünlü oyuncu, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Anne-Bebek-Çocuk Fuarı’nda İstanbul Doğum Akademisi standında bir baba olarak doğum deneyimini anlattı. 

Oğlumun ilk nefesine tanıklık etmek istedim
Oğlunun doğumu sırasında doğuma girerek eşine destek olmaya çalıştığını belirten Ayrık, “Aslında doğumun asıl kahramanı eşim, ben hiçbir şey yapamadım. Sadece tüm doğum süresince orada onun yanındaydım. Ama ben oğlumun ilk nefes alışında orada, yanında olmak istedim. Bu gerçekten inanılmaz bir duygu. Ben her babanın da bunu yaşamasını isterim. Doğuma hazırlanmak demek sadece bebek odası almak, odaya perde seçmekten ibaret değil. Bunlardan çok daha önemlisi doğuma mental, zihinsel olarak hazırlanmak. Bebek büyüdüğünde “benim çok şahane bir bebek odam vardı” demeyecek, ancak doğumdan hemen sonra anne ve babasına kavuşursa burada oluşan güvenli bağlanma tüm hayatına olumlu etki edecek” dedi. Fuar standındaki söyleşiye katılan bir babanın “Ben eşimin doğum sahnesinden çok korkacağımı düşünüyorum. Bu yüzden doğumuna girmemeyi planlıyorum.” diyen bir babaya, “ Doğumla ilgili korkuların sebebi aslında bu konuyla ilgili özellikle biz erkeklerin çok fazla bilgi sahibi olmamasından kaynaklanmaktadır. Oysaki artık doğuma hazırlık kursları var. Bu kurslara katılarak doğumla ilgili yanlışları yenebilir ve eşinizin en büyük destekçisi olabilirsiniz.” diyerek, tüm anne ve baba adaylarının “keşkesiz doğum” eğitimi almalarını ve özellikle de babaların doğum sırasında doğumu bilerek, öğrenerek eşlerinin yanında yer almalarının tavsiye etti.  
Doğum dizilerdeki gibi değilmiş
Doğumların gerçekte film ve dizilerde gösterildiği gibi telaşlı ve korku dolu bir şekilde başlamadığını vurgulayan İlker Ayrık, “bana inanın, ben bu sektörün içindeyim. Doğum böyle gösterildiği gibi değil. Ben de pek çok şeyi eğitimde öğrendim. Doğum sancısı diye bir şey olmadığını, bunların anneyi doğuma yaklaştıran dalgalar olduğunu biliyorum artık. Bunları da olabildiğince sektöre yansıtmaya çalışacağım bundan sonra” diye konuştu. 
Anlatılmaz yaşanır...
Ayrık çocuğunu kucağına aldığında inanılmaz bir duygu hissettiğini belirterek, "Çocuğumun ilk nefesini görmek istiyordum, çok heyecanlıydım, ta ki doğuma girene kadar. Girince heyecan ve paniğimin ne kadar gereksiz olduğunu anladım. Bu anlatılmaz yaşanır." Babalar kahraman mı sorusu üzerine de "Aslında benim eşim kahraman hatta bütün doğumu idare eden çocuğum kahraman." diye yanıt verdi.
3'te değil 11 tane çocuk yapmak istiyorum...
Oğlu Ferit'in 8 aylık olduğunu söyleyen İlker Ayrık, Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk önerisine katılıyor musunuz sorusuna, "Başbakanımızın sözüne katılmak için katılmıyorum. Ben kalabalık bir ailede büyüdüm. O yüzden kalabalık aileyi seviyorum. Dolayısıyla aile olarak çoğalmak istiyorum. Ama ne kadar kalabalıkla başedebilirim onu tespit etmem gerekiyor. Bence bu tavsiyeyle olmaz herkes bakabileceği kadar çocuk yapmalı. 4-5 tane çocuk yaptık diyelim eğitim parayla, sağlık parayla, nasıl olacak bu işler? O çocuklara nasıl bakacağız, o çocuklara nasıl gelecek tesis edeceğiz. Dolayısıyla herkesin bakabileceği kadar şahanedir! Bende bakabileceğim kadar çok yapmak istiyorum; 3'te değil, 5, 7, 9, 11 tane çocuk yapmak istiyorum... Çoğalmak kadar güzel birşey var mı?" dedi... Milli takım mı kuracaksınız sorusu üzerine, Ayrık gülerek "Hiç olmazsa Basketbol takımı kurarız" diye yanıt verdi.

Editör: TE Bilisim