Türk Sineması'nın Sultan'ı Türkan Şoray İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde doktorların ve hastaların katılımıyla gerçekleştirilen Cushing Hastalığı Farkındalık Günü'ne konuşmacı olarak katıldı. Kendi doktoru olan Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu'nun davetini kırmayan Şoray yapılan konuşmaları büyük bir dikkatle dinledi.

Geçtiğimiz yıl aynı hastalık nedeniyle ameliyat olan Şoray konuşmasında ise hastalığı döneminde yaşadığı süreci anlattı. Türkan Şoray " Cushing hastalığı maalesef toplumumuzda çok bilinmiyor ve bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğine inanıyorum. Bu hastalığı yaşamış biri olarak, doktorumla olan sohbetimde de bunu aramızda konuşmuştuk. Kilolu insanların belki de Cushing hastalığı var ama bilmiyor bunun için farkındalık yaratmak gerekiyor" dedi. Şoray, ameliyatının ardından 12 kilo verdiğini, daha rahat yürüdüğünü ve kendisini çok daha iyi hissettiğini belirterek, doktorlarına da teşekkür etti.

Cushing Hastalığı Farkındalık Günü'ndeki konuşmasında Şoray ile birlikte Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu, Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, Prof. Dr. Süleyman Tevfik, Prof. Dr. Cengiz Kuday, Prof. Dr. Kubilay Ülkinç ve Uzm. Psikolog Gözdem Özden de konuşmacılar olarak yer aldı.


Cushing Hastalığı Nedir?

Cushing hastalığı hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Cushing hastalığı Cushing sendromunun en sık rastlanan nedenidir. Cushing hastalığına hipofiz bezinin fazla büyümesi (hiperplazi) ya da bir tümör neden olur. Cushing hastalığı olan insanlarda çok fazla ACTH bulunur. ACTH bir stres hormonu olan kortizolün üretimini ve salınımını kontrol eder. Yani çok fazla ACTH demek çok fazla kortizol demektir.

Gövde fazla kilolu, kol ve bacaklar ince, yüz yuvarlak ve tombuldur. Akne ya da cilt enfeksiyonları, karında, uyluklarda ve göğüste mor çatlaklar, kolay morarabilen hassas bir cilt, ensede yağ toplanması, zayıf kaslar, sırt ağrısı, kemik ağrısı ve kemiklerde hassasiyet gibi belirtileri vardır.

Editör: TE Bilisim