ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADI

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali büyük bir coşkuyla başladı. Jüri Başkanlığı'nı Türkan Şoray' üstlendiği festivalin açılışında kırmızı halı seromonisi renkli görüntülere sahne oldu. Törene Türkan Şoray, Fatma Girik, Ediz Hun, İzzet Günay, Ahu Tuğba, Oya Aydoğan, Orhan Günşiray, Nebahat Çehre, Sümer Tilmaç, Ekin Türkmen, Ushan Çakır, Coşkun Göğen, Umut Sezgin, Başak Köklükaya, Işık Yenersu, Ahmet Mekin, Cahit Berkay gibi sinemaya emek veren sanatçılar ile Antalya Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Mustafa Akaydın katıldı. Akaydın yaptığı konuşmada, "Bu sene yaprak dökümü yaşandı. Tuncel Kurtiz,Turgut Özakman gibi ustaları kısa bir süre önce kaybettik. Daha önce yitirdiğimiz Adile Naşit, Ayhan Işık, Belgin Doruk, Münir Özkul gibi ustaları saygıyla anıyoruz." dedi. Akaydın'ın gafı üzerine sunucu Mete Horozoğlu, "Münir Özkul ölümsüzdür" diyerek ustayı anıp şifalar diledi.

TUNCEL KURTİZ VE TURGUT ÖZAKMAN İLE USTALAR ANILDI

Cam Piramit'te Mete Horozoğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği gecede ilk olarak kısa bir süre önce yitirdiğimiz efsane sanatçı Tuncal Kurtiz anıldı. Kurtiz'in şiirlerine ve filmlerinden görüntülerine yer verildiği multivazyon görüntüsünün ardından ödül törenine geçildi. 1964 yılında ödül alan Türkan Şoray ve İzzet Günay'a Altın Portakal'ın 50. yılında ödüller yeniden verildi. 

ŞORAY: GÜZEL GÖZLÜ FATMA'M BURADA
Türkan Şoray yaptığı konuşmada, "50 yıl süresince Türk Sinemasının kalbi burada attı. Nice nice 50 yıllar diliyorum. Bu festival Türk Sineması'nın hep yanında oldu. Benim bu festivale ayrı bir gönül bağım var. İlk kez 1. Antalya Film Festivali'nde Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldım. Kariyerim için müthiş birşey bu. Bende bu festivalle birlikte büyüdüm ve bugünlere geldim. Canım arkadaşlarım, sinemaya emek verenler buradayız, güzel gözlü Fatma'm (Girik) da burada. Festivale katıalacak filmleri izlerken, Antalya halkanın ilgisini gördüm. Onları sahip çıktıkları için tebrik ediyorum. Başkanımız Mustafa Akaydın'ı kutluyorum. Bu festival inşallah sonsuza kadar devam etsin." dedi.

SANAT VE KÜLTÜRÜN HOR GÖRÜLDÜĞÜ, ÖTELENDİĞİ BİR ÜLKEDE FESTİVALİN 50. YILINI KUTLAMASI MUCİZE

İzzet Günay ödülünü aldıktan sonra "4-5 yıl önce Onur Ödülü aldığımda, yaşım itibariyle 50. yılında burada olacağıma söz vermiştim, ben buradayım, sizlerde buradasınız. Türkan ile benim için heyecanlı ve mutlu bir gece. Özellikle sanatın ve kültürün hor görüldüğü ötelendiiği bir ülkede bir festivalin 50. Yılını kutlaması bir mucize. Emeği geçen herkesi tek tek kutluyorum. Bugün bizi bu ödüllere layık görenlere AKSAV Başkanı'na teşekkür ediyorum. Ne mutlu bizlere hep birlikteyiz. 50 yıl lafla çok kolay, gelin birde bize sorun. Biz görevimizi yaptık, bu bir veda konuşması değil, her zaman desteğimiz var. Bu tören bayrağı gençlere teslim etme törenidir. Bugün insanlar sanata daha yakın olsalardı daha hoş görülü ve barış içinde yaşanan bir Türkiye de olacaktık. " diye konuştu.

DUAYENLERE YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ
Altın Portakal Film Festivali'nde, Türkan Şoray, İzzet Günay, Temel Gürsu, Memduh Ün, Göksel Arsoy, Nebahat Çehre, Ediz Hun, Suna Selen, Işık Yenersu, Şerif Gören, Süleyman Turan, Ahmet Mekin, Eşref Kolçak, Sefa Önal gibi ustalar Altın Portakal'ın 50. yıl dönümünde Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldüler… Ödülünü alan Göksel Arsoy, "Sizlere en büyük desteği veren Yeşilçam'ı bugünlere kadar taşıdığınız için minnetarız. Herşey gönlünüzce olsun" dedi. Ediz Hun 'Ses dergisiin yarışmasına güzel kızlar vardır' diyerek girdiini belirterek, hiçbir tecrübesi olmadan film çektiğini söyledi. İlk filminin "Genç Kızlar" olduğunu söyleyen Ediz Hun ödülünü aldıktan sonra anılarını paylaştı.

NEBAHAT ÇEHRE: ÇOK ZOR ŞARTLARDA FİLMLER ÇEKTİK, İYİ Kİ O FİLMLERİ YAPMIŞIZ

Ödül alan sanatçı Nebahat Çehre, "Zamanında çok cefa çektik. Acı Hayat'ta oynarken bizi miniübüs toplardı, Türkan gelirken iki elma getirirdi, gazete kağıdı üzerinde yemek yerdik. Ama iyi ki yapmışız, gençlerde lüften yüreklerini versinler… Altın Portakal'ın 50. yılında olmak çok güzel" dedi.


FATMA GİRİK: KADER UTANSIN!
Keşanlı Ali Destanı ve Sürtüğün Kızı filmleriyle daha önce ödüller alan Fatma Girik ödülünü aldıktan sonra "Nebahat'in anlattığı gibi ben hepsinden daha eskiyim. Yaşım çıkacak meydana ama 70 yaşındayım. Şimdi ki çalışma koşulları başka, bizimki başka ne kadar anlatsak onu yaşamadığınız zaman anlatmamızın imkanı yok. Bizim zamanımızda jimijipler yoktu, kendi kıyafetlerimizle filmler çekerdik. yakaya gül takarak değişiklikler yapardık. Bugünleri yaşadık." dedi. Yönetmen Memduh Ün, multivazyon ile yaptığı konuşmada "50 yaşına geldiği zaman Antalya Altın Portakal Film Festivali tam tekamül etmiş oldu. Uluslararası oldu artık, bundan daha ötesi yok" dedi. Şevval Sam'ın elinden ödülünü alan Fatma Girik, "Kendi ödülünü almaya gelse tabi ki daha iyiydi ama sağlık durumu iyi değil. Kader utansın" dedi.

EŞREF KOLÇAK: 70 YILLIK HAKKIMI İSTİYORUM
Ödülünü yönetmen Reis Çelik'in elinden alan Eşref Kolçak "Benim 70'inci, Altın Portakal'ın 50'inci, birkaç ay sonra sinemamızın 100'üncü yılı. Ne yazık ki hala telif haklarımı alamıyorum. Sinemamız dünya sinemasından 100-150 yıl geri. Hala sesli sinema çekemiyoruz. Gerçekleri söylediğim için bana 30 yıldır iş vermiyrolar. Sayın Cumhurbaşkanım Atatürk'ün bize büyük şevkle bıraktığımı sinemamızı daha iyi yerlerde istiyorum. Bana ödenmeyen haklarımı istiyorum. Ben Fatih'e ki evimden atıldığım zaman bir çuval vergi ödedim ve onu ödenmemiş gibi gösterdiler yine ödüyorum. Ben devletten 70 yıllık hakkımı istiyorum." dedi. Reis Çelik, övgü dolu sözler sarf edince Eşref Kolçak'ta "Benimle niye çalışmadın" diyerek sitemine devam etti.

FESTİVALDE 'HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ' SLOGANI ATILDI

ŞERİF GÖREN: SANSÜRE KARŞIYIM

Ödülünü alan Işık Yenersu, "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" sloganı attı. Çarşı tişörtünü giyerek ödülüne alan yönetmen Şerif Gören "Sansüre karşıyım, Amerikan tröstüne karşıyım, darbeye karşıyım, işkenceye de karşıyım. Onun için Çarşılıyım" dedi.

CAHİT BERKAY KONSER VERDİ
Antalya Valisi Sabahattin Öztürk'ün elinden Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alan Cahit Berkay, "Nice 50 yıllar diliyorum. Antalya her zaman sanata önem veren il oldu. Hep sanat dedi, inadına sanat dedi" diye konuştu. Gecenin sonunda Cahit Berkay, Selvi Boylum Al Yazmalım müziğini çaldıktan sonra, Antalya Altın Portakal Film Festivali için hazırladığı müzikle sona erdi. 
Editör: TE Bilisim