1964 yılında gerçekleştirilen Altın Portakal’ın ilk festivalinde Metin Erksan’ın yönettiği “Acı Hayat” filmiyle “en iyi kadın oyuncu” seçilen Türkan Şoray’ın ‘kadın oyuncu’ dalında 4 Altın Portakalı bulunuyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı&AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal’ın Türkan Şoray’la 50 yıl öncesine dayanan bir gönül bağı olduğunu; 50. Festivalin jüri başkanlığını Türk sinemasının sultanının yapacak olmasından büyük onur ve mutluluk duyduğunu bildirdi.

49. Festivalin açılışını yapmak için uzun bir aradan sonra geçtiğimiz yıl Antalya’ya gelen Türkan Şoray’ın yer aldığı festival korteji, 250 bin kişinin üzerinde katılımla festival tarihinin en görkemli korteji olmuştu.
Birbirinden değerli ödüllerin sahibi Türkan Şoray yurtiçi ve yurtdışında birbirinden değerli ödüllerin sahibi oldu. Şoray’ın değer görüldüğü ödüller şu şekilde sıralanıyor:

1964: Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Acı Hayat
1968: Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu, Vesikalı Yarim
1973: Altın Koza Film Festivali - En Başarılı Kadın Oyuncu , Mahpus
1973: Moskova Film Festivali - Özel Ödül, Dönüş
1978: Taşkent Film Festivali - Uluslararası Aytmatov Kulübü Geleneksel Ödülü, Selvi Boylum Al Yazmalım
1987: Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Hayallerim Aşkım ve Sen
1990: İzmir Film Festivali - Altın Artemis Onur Ödülü
1991: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı
1992: Bastia Akdeniz Sinemaları Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu
1994: Ankara Uluslararası Film Festivali - Emek Ödülü
1994: Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Bir Aşk Uğruna
1996: Uluslararası İstanbul Film Festivali - Sinema Onur Ödülü
1999: Roma Film Festivali - Büyük Ödül
1999: Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali - Kadın Yönetmen Ödülü
2000: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi - Zirvedekiler 2000 Ödülü
2001: Akademi İstanbul - Yılın En Başarılı Sanatçısı Ödülü
2013 :Engelsiz Yaşam Vakfı -Türk Sineması Üstün Başarı Ödülü

Altın Portakal’la yaşıt sinema kariyeri
Sinema oyuncusu - yönetmen Türkan Şoray’ın sinema kariyeri ünlü yönetmen Türker İnanoğlu'nun teşviki ile 1960 yılında başladı. Başrolünde yer aldığı "Köyde Bir Kız Sevdim", Şoray’ın sinemaya adım attığı ilk film. Altın Portakal ödülü getiren, yönetmenliğini Metin Erksan'nın yaptığı Acı Hayat (1964) filmindeki rolü, Şoray'ın kariyerindeki en önemli basamaklardan biri kabul ediliyor.

200’ün üzerinde filmde rol alarak Türk sinemasında olduğu kadar dünya sinemasında da bir rekora imza atan Türkan Şoray’ın yönetmen olarak imza attığı filmler arasında. “Dönüş” (1972), “Bodrum Hakimi” (1973), “Azap” (1973) ve “Yılanı Öldürseler (1981) yer alıyor.

Türkan Sultan 90'lı yıllarda televizyon dizilerinde de yer almaya başladı. Bu çalışmalar arasında en çok ses getiren ve uzun ömürlü olanları, başrollerini Şener Şen'le paylaştığı İkinci Bahar ve Haluk Bilginer’le paylaştığı Tatlı Hayat oldu. Türkân Şoray NTV'de yayınlanan Sinema Benim Aşkım programının sunumuna da imza attı.

Editör: TE Bilisim