Fatih Akın’ın Çamburnu’nda, çay tarlaları ortasına kurulan dev çöp arıtma ve toplama tesisine karşı köylülerin verdiği mücadeleyi anlatan ve 5 Ekim’de İstanbul Beyoğlu Beyoğlu, Caddebostan Sinemaximum, Levent Kanyon Cinemaximum, Ankara Kızılay Büyülü Fener, Trabzon Atapark Avşar sinemalarında vizyona giren filmi Cennetteki Çöplük’ün Çamburnu’nda kurulan çöp toplama tesisine karşı başlattığı mücadele sürüyor.

Filmin geçen hafta vizyona girişiyle birlikte Çamburnu sakinleri Beyoğlu’nda bir protesto yürüyüşü düzenleyerek verdikleri mücadeleyi sürdürdüklerini gösterdiler. Kendi tasarladıkları tişörtlerle ve taktıkları maskelerle meydana kadar yürüyen topluluk daha sonra Beyoğlu Sineması’nda belgeseli seyretti.

10 yıl önce Karadeniz’in köylerinden biri olan Çamburnu’nda bir çöp depolama alanı kurulmasına karar verilir ve kısa bir süre sonra belirlenen bölgeye belediye başkanı ve köylülerin tüm protestolarına rağmen çöplük kurulum standartları göz ardı edilerek bir çöp imha makinesi kurulur.

Fatih Akın büyükbabasının köyü olan Çamburnu’na gider ve yaşanan bu çevre felaketini öğrendiğinde yapmayı en iyi bildiği şekilde harekete geçmeye karar verir. Beş yıl boyunca köylünün de yardımıyla, bölgede ülkenin güçlü kurumlarıyla yaşanılan savaşı belgeler. Eskiden cennet olan bu köyün, gün be gün kaçınılmaz bir çevre felaketine nasıl maruz kaldığını kaydeder.

Fatih Akın’ın; Çamburnu köylüleri ile birlikte bu tesisin kurulmasına engel olamasa da; 5 yıl boyunca (2007-2012) çöplüğün kurulma aşamasından günümüze kadarki süreci belgelediği filmi 5 Ekim’de vizyona girdi.


CENNETTEKİ ÇÖPLÜK, büyük şehir merkezinden uzakta yaşayan bir topluluğun cesaret ve mücadelesinin çarpıcı bir portresidir.
Editör: TE Bilisim