Çekimleri 90 günde tamamlanan film için 12 farklı yerde büyük çaplı setler kuruldu; filmde oyuncular, figürasyon ve teknik ekipten oluşan 2000’e yakın kişi görev aldı. 1915 yılında yaşanmış olaylardan beyazperdeye uyarlanan yapım, Osmanlı Devleti’nin savaş bölgelerinde erkekleri düşman saflarına katılma ihtimali olduğu için; lojistik destek sağlayan, sağlama ihtimali olan sivil Ermenileri, harp sonuçlanıncaya kadar tehcir (zorunlu göç ve iskân) kararının uygulamasından bir kesitin anlatıldığı yol hikâyesi.

Tehcir kararının uygulanması sırasında kadın ve çocuklardan oluşan bir grup Ermeni’nin savaş sona erinceye kadar zorunlu olarak ikamet ettirilecekleri Suriye’ye taşınmasını bir iş olarak üstlenen Katırcı Salim ve adamlarının, vicdanın emrettiği “emanete ihanet etmeme” ahlakını dirayetle hayata geçirmelerinin örnek öyküsü... Bu çerçevede Türk’ler ve Ermeni’ler arasında Birinci Dünya Savaşı sırasında tamamen bozulan itimat duygusunun nelere mal olduğuna film yoluyla bir ayna tutma çabası...

Filmde Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu, Meriç Başaran, Fatih Ayhan, Haldûn Boysan, Mehmet Emin Eren, Reshad Strik, Mehmet Usta, Zekeriya Karakaş, Aylin Lusin, Roza Shake Hovenisyan, Vugar Ali Alisoy, Semra Güzel, Tuba Görgün, Alara Duran, Cem Çelebi, Aliye Kaya Çelebi ve Ali Kemâl Yılmaz’ın da yer aldığı kalabalık bir ana oyuncu kadrosu rol alıyor.

"Kervan 1915"in bir diğer ağır topu da filmin özgün müziklerini besteleyen Suren Asatryan. Günümüzde Ermenistan’ın dünya çapında en çok tanınan bestecileri arasında yer alan Asatryan, özellikle bu ülkenin “duduk” adı verilen nefesli çalgısını yorumlamada rakipsiz bir isim olarak kabul ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş ve oyuncuların da katılacağı 'Kervan 1915'in galası 4 Eylül'de İstanbul Beyoğlu'nda gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim