Hababam Sınıfı’nın Hayta İsmail’i ve Bacaksız’ı yaptıkları özel açıklamalarda günümüz gençlerini uyardı.

 40 yıldır ekranlarda izlemeye doyamadığımız Hababam Sınıfı’nın sevilen karakterleri Hayta İsmail ve Bacaksız rolleriyle gönülleri fetheden Ahmet Arıman ve Tuncay Akça, Kehkeşan Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu. Hababam Sınıfı filminden sonra hayatlarında nelerin değiştiğini, sinema sektörünün gidişini ve günümüz genç oyunculara tavsiyelerini anlatan Arıman ve Akça, telif hakkı konusunda da eleştirilerini dile getirdiler. 

Hababam Sınıfı’ndan sonra ‘Bizim Aile’, ‘Gülen Gözler’ ve ‘Neşeli Günler’ gibi yapımlarda birlikte rol alan ikili sadece sinemaya bağlanarak genç oyuncuların işi gücü bırakmamaları gerektiğini anlattı. Ahmet Arıman, “Sinemaya başlamadan önce müzisyenlik yapıyordum, müzisyenliğe hala devam ediyorum. Sırf sinemaya bağlanıp da işi gücü bırakmayı mantıklı bulmuyorum. Bunun çok sert sonuçları olabilir. Başka işleri olmayınca sadece oyunculuğa bağlanınca böyle ortada kalıyorsunuz. İnsanın mutlaka ikinci bir işinin olması lazım. Benim de müzisyenliğim var oradan yırtıyorum. Bu yüzden genç arkadaşlara tavsiyem çok uçarı olmayın.” açıklamasını yaparken Tuncay Akça ise “Arkasına bakmadan, önünü göremeyen bir takım enteresan insanlar da var. Saygıyı, sevgiyi kaybetmiş, sadece rekabet ve reytingi düşünen, paparazzilerle bir yerlere gelmeye çalışan...  Oyuncu olarak burnun hiçbir zaman Kaf Dağı’nda olmayacak. Arkasına bakıp önünü görebilen insanlar başarılı olur. ‘Ben’deyip ‘biz’ demeyen insanlar ise kaybetmeye hep mahkumdur” şeklinde konuştu. 

Biz sadaka istemiyoruz. Telif hakkının olmaması ülkenin bir ayıbı. 
Telif hakkının olmamasının zamanımızın önemli oyuncularının zor günler geçirmesine neden olduğunu dile getiren Ahmet Arıman, “Bütün o sürünen arkadaşlarımız telif hakkından dolayı sürünüyor, başka bir şeyden değil. Biz sadaka filan istemiyoruz, yanlış anlaşılmasın. Biz telif hakkını yani emeğimizin karşılığını istiyoruz. Dünyada var bu telif hakkı Türkiye’de neden yok?”dedi. 

“Yeşilçam oyuncularına karşı vefasızlık var.” diyen Tuncay Akça ise Kehkeşan Dergisi’ne yaptığı açıklamada sözlerine şöyle devam etti “Yıllardır verdiğimiz telif hakkı mücadelesi hala sonuçlanmadı. Yeni nesil sanat konusunda kendisini çok emin görüyor fakat akıntıya kapılıp gitmemeli ve mutlaka ek bir iş yapıp geleceği düşünmeli. Biz düşünmedik, çok iyi paralar da kazanmadık ama kalıcı eserler bıraktık.” 

‘Susuz Yaz’ bir ‘Hababam Sınıfı’ değil! 

“Türk Sinemasında Yüzyılın Filmi’nin belirlendiği ankette ‘Susuz Yaz’ filminin izlenip oylandığına inanmıyorum.” 
Geçtiğimiz yıl Türk Sinemasında Yüzyılın Filmi’ni belirlemek için yapılan ankette Hababam Sınıfı’nın açık ara önde giderken son bir hafta içinde Susuz Yaz filminin öne geçmesini şaşırtıcı bulan Ahmet Arıman, çarpıcı bir iddiada bulundu. Arıman “İnternette ‘Türk Sinemasında Yüzyılın Filmi’ oylaması oldu. Hababam Sınıfı uzak ara giderken son hafta ‘Susuz Yaz’ filmi birinci seçildi. Biz elbette o filmi de çok beğeniriz, o da siyah- beyaz güzel bir filmdir. Fakat yeni neslin ‘Susuz Yaz’ filmini izleyip oyladığına inanmıyorum. Son bir haftada arada 3-5 bin oy fark varken bizi geçti. Şaşırtıcı bir durum ve bana pek inandırıcı gelmedi. Çünkü genç nesil oy veriyor ve 60’lı yılların siyah beyazlı filmleri televizyonda zaten yok. Ama Hababam Sınıfı her hafta 5-6 defa oynuyor. İnsanlar çok seyrediyorlar. Repliklerine kadar bilinir Hababam Sınıfı. Tek fark, o dönemler yurt dışından ödül almış bir film ‘Susuz Yaz’. Ama bir ‘Hababam Sınıfı’ değil!” dedi. 
Editör: TE Bilisim