Hülya Koçyiğit programın başında Aydan Şener’i “Çalıkuşu’nun Feride’si” olarak anons ederek, Şener’in diziye seçilme hikayesini anlattı.

Koçyiğit hikayeyi “1966 yılında Çalıkuşu’nun sinema filminde Türkan Şoray oynamıştı, dizi için de Feride rolü ilk Şoray’a teklif edilmişti. Fakat Türkan teklifi kabul etmemiş sana kapı açılmıştı” diyerek paylaştı.

Aydan Şener de Çalıkuşu olarak anılmaktan mutlu olduğunu belirterek, hayatında hep rastlantıların olduğunu şu şekilde anlattı: “13 yaşındaydım, tiyatroda ilk izlediğim oyun Çalıkuşu’ydu, o gün kendi kendime ben tiyatro oyuncusu olacağım demiştim ve Türkiye beni Çalıkuşu dizisiyle tanıdı”

Aydan Şener programda, bir oyuncunun kariyer yolculuğunda romandan uyarlanan projelerle ilgili de “TRT’de yayınlanan Küçük Ağa, Fatih Harbiye, Çalıkuşu, Samanyolu gibi yer aldığım projelerde eserlere sadık kalındı, romana sadık kalınmazsa o lezzet olmuyor” açıklamasını yaptı.

“Türkiye Güzeli seçildiğimde jürideydiniz”

Aydan Şener, Hülya Koçyiğit’e olan hayranlığını da dile getirdi: “Sizin hayranınız olduğumu bütün çevrem bilir. Büyük hayranınızım, bütün filmlerinizi izledim bugün burada olmak büyük bir mutluluk. 1981 yılında Türkiye Güzeli seçildiğim zaman büyük aşkım Hülya Koçyiğit de jürideydi. Hayatımdaki rastlantılardan biri daha işte.”

İlk projesi 1983 yapımı Küçük Ağa’nın kendisi için büyük bir şans olduğunu belirten Aydan Şener, kadronun zenginliğinden ve yönetmen Yücel Çakmaklı’dan da bahsetti: Sanatçı bu projenin hayatındaki önemini ise “Küçük Ağa’da hiçbir şey bilmiyordum. Öncesinde sadece bir reklam projem vardı, nişanlanmıştım da Ecem’in babasıyla. Yapımcı eve gele gide ikna etti bizi. Çetin Tekindor’la partnerdim, onun da ilk televizyon projesiydi. Bana çok katkısı oldu bu projenin. Rolümün o acemiliği kaldırması da avantajdı” diyerek paylaştı.

Şener, Çalıkuşu projesi için de “Çalıkuşu’nda Osman Seden benim için bir okuldu, çok şey öğrendim. Muhteşem bir kadro vardı sürekli gözlem yaptım, geliştirmeye çalıştım kendimi” dedi.

“Sinema için şanssız bir dönemdi”

Kariyerinde hiç sinema filmi olmadığını belirten Aydan Şener “Sinema filmim olmadı, dizilerin yoğunluğundan ve başladığım dönem sinema için şansız bir dönemdi. Şu an birkaç sinema projesi için görüşüyorum, belki olacak ” dedi.

“Ecem bana çok kızardı”

Aydan Şener kızı Ecem’den bahsederken küçüklüğünde kendisine çok kızdığını belirtti: “Ecem, yer aldığım projelerin sonu kötüyse, hastaysam, ağlıyorsam üzülürdü, kızardı öyle görmek istemezdi beni” derken Hülya Koçyiğit’in ''Gülşah da bana aynı tepkileri veriyordu'' demesi gülümsetti.

Ecem’in de oyunculuğu seçtiğini belirten Şener “ Ecem’le fikir alışverişi yaparken zor olduğunu söyledim, uyardım ama saygı duyuyorum” dedi.

Anne – kız ilişkilerinden de bahseden sanatçı “ Bazen roller değişiyor. Ecem anne, ben kız oluyorum, sonra ben de gülerek ‘Ecem, anne olan benim’ diyorum çok iyi anlaşıyoruz. Ben hep iyi insan ol diyorum o da iyi yürekli, çok doğal bir birey oldu.” dedi.

“Yeni nesil Sek Sek nedir bilmeyecek”

Kendi çocukluğundan da bahseden Aydan Şener sokakta oynamanın, sokakta büyümenin getirdiği avantajlardan bahsetti. “Ne yazık ki yeni nesil sek sek bilmeyecek derken belki de onlar bize diyecek bunları mı oynadılar diye. Dünü de biliyoruz bugünü de biliyoruz bizim için büyük bir şans.”

''Şiddetten kurtulan kadınların hikayesi çekilirse seve seve oynarım''

İlk kez kendisini seslendirdiği Ay Işığında Saklıdır projesini izlerken canlandırdığı güçlü kadın karakterinden yola çıkarak kadına şiddete dikkat çektiler, Aydan Şener “Şiddet gören kadınları izliyoruz televizyon projelerinde isterim ki bu şiddetten sıyrılan, kurtulan, kurtarmayı başaran kadınların hikayesi de çekilsin, seve seve oynamayı kabul ederim bu projede” dedi.

“Gurur duyduğum bir proje”

Kumru projesinde usta isim Tuncel Kurtiz’le rol alan Aydan Şener gurur duyduğu bir proje olduğunu belirterek “Kurtiz’in ilk televizyon projesiydi. Cemal Şan ikna etmişti Tuncel Kurtiz’i, benim için büyük bir mutluluk oldu” derken, Hülya Koçyiğit, Tuncel Kurtiz için “Ne büyük bir oyuncu, ne büyük bir karizma, ne büyük bir dost” dedi.

Belgin Doruk ve Berin Menderes Hayali

Aydan Şener’in tiyatro oyunlarından da bahseden Hülya Koçyiğit “Komediyi filmlerinde oynamadın ama tiyatroda açığı kapatmışsın Aydan” diyerek, kendisini sahnede keyifle izlediğini söyledi. Oyunlarından görüntüler izleyen Şener de “Özlemişim tiyatroyu, geçen sezon yapmamıştım, çok seviyorum” dedi. Hülya Koçyiğit'in ise “Televizyon ekranları, seyirciler de seni çok özledi, hadi artık gelen teklifleri kabul et” sözlerine Aydan Şener de “Sevdiğim bir karakter gelirse neden olmasın” diyerek cevapladı.

Aydan Şener “Belgin Doruk kitabında ‘Bir gün filmim çekilirse Aydan Şener oynasın’ demişti çok istiyorum bu dileği yerine getirmeyi” diyerek hayalinden de bahsetti. Bunun üzerine Hülya Koçyiğit de “Yıllardır söylüyorum 1960 ihtilalinin dizisi, filmi olsun diye. Ben de Berin Menderes’i oynamayı çok isterim” derken, ikili; “Bu istekler hiç bitmesin” dileğinde bulundular.

Birçok konunun konuşulduğu Hülya Koçyiğit’in sunumuyla Aydan Şener’in konuk olduğu “Film Gibi Hayatlar” çok özel bir bölümle 22 Eylül Pazar günü saat 12.00’de TRT2’de.

Editör: TE Bilisim