YÜREKLERE DOKUNACAK KOMİK BİR AŞK HİKAYESİ

Beyaz Melek’, ‘Güneşi Gördüm’ ve ‘New York’ta Beş Minare’ filmleriyle   sinema dünyasında kendine sağlam bir yer edinen ünlü yönetmen Mahsun Kırmızıgül, dördüncü filmi 1 Ocak 2015’te sinema izleyicisiyle buluşuyor.  Rekor bir sayıda tam 930  salonda birden  vizyona giren Mucize, Türkiye, Avrupa ve Azarbeycan’da  eş zamanlı olarak gösterime giriyor.
 
Mahsun Kırmızıgül 'Mucize' ile şaşırttı!

Bugüne kadar çektiği filmlerde toplumsal olayları konu alan ünlü yönetmen, dördüncü kez yönetmenlik koltuğuna geçerek, yine yönetmen, senaryo, müzik ve oyunculuğuyla imzasını atacak. Mahsun Kırmızıgül,  yapmış olduğu üç filmde toplamda 10 milyon seyirciyi yakaladı. Kırmızıgül’ün  dört yıl aradan sonra yapmış olduğu Mucize’si için  büyük bir sinema kitlesi gün bekliyor.
 
FİLMİN HİKAYESİ, KONUSU
 
Mucize, 1960’lı yıllarında sefalet içinde yaşayan darbenin içinde debelenen Türkiye’nin panormasına ışık tutacak.  Yönetmen Mahsun Kırmızıgül, aslında 1980’li yıllarında yaşanmış gerçek bir hikayeyi, 1960’lı yılların panoromasını fon  seçerek Mucize filmini çekti. Yaşanmış bir hikayeden yola çıkılarak yazılan film,  fakirliğin hüküm sürdüğü yıllarda, okumayı bekleyen yüzbinlerce çocuğun ve öğretmenlerin hikayesini anlatıyor.
 
1960’lı yıllarda memleketin en batısında güzel bir sahil kentinden memleketin en doğusunda insanlarının sıcak ve samimi olduğu ‘’kendi halinde bir dağ köyü ‘’ ne tayini çıkan Egeli bir öğretmenin (Mahir )istemeyerek de olsa köye gelmesiyle başlar film …
 
Öğretmen Mahir;
Korkularıyla önyargılarıyla gelir … Okul binasının olmadığını gören öğretmen, şaşırıp kalır.  Ne yapacağını bilemez.
 
Mert Turak 'Aziz' rolüyle izleyicilerden büyük beğeni topladı.

Aziz;
Konuşmakta  yürümekte ellerini kullanmakta zorlanan Aziz …
Atların dilinden anlayan Aziz …
Tanrının kimi özellikleri verirken, cimri kimi özellikleri verirken bonkör davrandığı ,
 ‘’çocukların eğlencesi deli Aziz… ‘’
 
Köyün delisi Aziz ile Egeli öğretmen Mahir’in sımsıkı dostluğu başlar.
Ne sakatlık ne fakirlik ne de farklı diller
Ne ayrı kültür ne doğal şartlar engel olamaz onların dostluklarına...
‘’kar yağar, yollar kapanır ‘’
Ve köy kendi kaderiyle başbaşa kalır.
 
 
YÖNETMEN MAHSUN KIRMIZIGÜL 'MUCİZE' İLE HARİKALAR YARATTI

Usta yönetmen Mahsun Kırmızıgül "Yapmış olduğum tüm filmler gerçekten çok zor ve yorucu filmlerdi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Mucize en zor olanıydı. Bu film, hayatlarını çocuklara ve eğitime adamış öğretmenlerin sıkıntılar içinde nasıl  fedakarlık yaptıklarını gösteren bir film olacak. Film,  elektiriğin, suyun, yolun, eğitimin, olmadığı bir Anadolu köyünde,  hayvanlarıyla iç içe yaşayan insanların hem komik yanlarını hem de büyük trajedilerini anlatacak.  Yöre koşullarına ve törelerine baskın çıkarak okula, bilgiye koşan kız çocuklarını sinemaseverler  izleyici. Aynı havayı soluyan, aynı gök kubbe altında yaşayan ama hayatı farklı yaşayan, sesleri çıkmayan, güneşi görmeyenlerin hikayesini analatacak Mucize. Başı dik duran  engellilerin ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı bu büyük hikayede, Mucize filmini, kalbinden özürlü olamayan, dünyaya kalp gözü ile bakabilen tüm  insanlara ve tüm öğretmenlere adıyorum." dedi.
 
 
 
FİLMİN MEKANLARI VE ÇEKİM SÜRESİ
Mucize filminin çekimleri üç ayrı mevsimde gerçekleşti. Mucize filminde çalışan  160 kişilik ekip, her gün beş saatlik yol yaparak,  2400m rakımda Kağızman’a bağlı  bir dağ köyünde çekimleri gerçekleştirdiler. Yaz döneminde 40 dereceyi bulan çekimler,   Kışın -38 dereceyi bulan sert soğuklarda tamamlandı. Hazırlıkları altı ay süren filmin çekimleri 11 hatfada tamamlandı. Başta ulaşım olmak üzere, bir çok konuda bunaltıcı zorluklar  yaşayan film ekibi  çekimleri 11 haftada tamamladı. Mucize’de kulanılan mekanlar İzmir Foça, Uşak, Kars, Kağızman’a bağlı bir köyde gerçekleşti.
 
 
TÜRK SİNEMASINDA SES SİSTEMİNDE DEVRİM

Mucize filmi  sinemalarda ses sisteminde bir ilki gerçekleştirdi. Böylesine çok mekâna, oyuncuya ve teknik personele ev sahipliği yapan Mucize ilkleri içinde barındırıyor. Özellikle ses ve görüntü dalında Türk sinemasında önemli bir kilometre taşı.   Kırmızıgül yine çıtayı yükselterek son filmi Mucize’de Dolby laboratuarlarının sinema salonları için geliştirdiği yeni nesil ses teknolojisi olan Dolby Atmos’u kullanarak Türk sinemasında ses konusunda yine öncü oldu. Alışılageldik sistemlerin haricinde tavanda da surroundlar ve subbasslar bulunan bu yeni sistem için Londra’ya giden ünlü yönetmen filmin final mix’ini orada  gerçekleştirdi. Hollywood  ve dünya sinemasında  önemli filmlerinin mixini yapan Adam Daniel – Grahan Daniel ve  Burak Toparlakçı final mixini yaptılar. Dolby laboratuarlarının geliştirilmiş olduğu bu yeni ses sistemi Mucize ile Türk sinemasında bir ilki gerçekleştirdi.


ŞAŞI MAHSUN
Beyaz Melek’, ‘Güneşi Gördüm’ ve ‘New York’ta Beş Minare’ filmleriyle  sinema dünyasının en çok merak edilen ismi olan ünlü yönetmen Mahsun Kırmızıgül, dördüncü filminde görenleri şaşırtacak kadar değişti.  Beyaz Melek filminde Melek Ali’yi. Güneşi Gördüm fiminde altı çocuk babası çilekeş Ramo’yu New York’ta Beş Minarede ise polis Fırat’ı oynayan Mahsun Kırmızıgül bin bir surat olmaya devam ediyor.  Yakışıklılığıyla tanınan Mahsun Kırmızıgül, yeni filmi Mucize için uzun bıyık bırakarak, saçlarını keserek şaşı oldu.   Filmin çekimleri sırasında arkadaşları ve  öz annesin bile tanımadığı Kırmızıgül yeni filmi için inanılmaz bir karakteri canlandırdı.  Şaşı bir karakteri oynayan Mahsun Kırmızıgül’ü en yakınları dahil kimse tanıyamadı.

SANAT, KOSTÜM ,SAÇ MAKYAJ
Mucize filmi için  Kars, Kağızman, Foça ve Uşak’ta caddeler, sokaklar, dükkanlar ve evler döneme uygun olarak yeniden tasarlanıp dekore edildi. 
Döneme ait dekor ve kostüm çalışmalarına referans olması için 5000’in üzerinde fotoğraf ve doküman tarandı. ‘Mucize’ filminin ön hazırlıkları iki yılda tamamladı. Boyut Film, iki yıl süren prodüksiyon çalışması (tarih araştırmaları, dekor ve kostüm tasarımları, döneme ait dokümanların taranması vs) gerçekleştirdi.

 
60’lı yıllar için 7000 parça özel kostümler dikildi. Filmde oynayan tüm karakterlerin giydiği kıyafetler 60’lı yıllara uygun olarak tasarlanıp özel yapıldı. Bu projedeki kostüm tasarımcısı karakterlerin giyeceği kostümlerin nasıl olması gerektiği konusunda beş aylık bir ön çalışma yaptı. Kostümler fakirliği ve günlük hayatta yoğun olarak kullanılmışlık duygusunu yansıtmak adına büyük emeklerle yapıldı.
 
Mucize’de yer alan oyuncular,  film çekimlerine başlamadan önce altı aylık bir sürede saç sakal uzattılar. Filmdeki karakterlerin saç ,sakal, bıyık tasarımları için titiz bir inceleme yapılarak,  filme konu olan Zaza’ların 1960 lı yıllarda ki binlerce resimleri tarandı.   Bu gözlemler ışığında, kadın oyuncular için yöreye özel başörtüleri hazırlanırken, bütün oyuncularımız yoğun saç ve makyaj uygulamaları eşliğinde günlük hayatta olduklarından uzaklaştırılarak filmeki karakterlere büründüler.
GÖRÜNTÜ
Resim kalitesinin ön plan çıktığı geniş perde filmlerinde  2:35.1 formatı kullanıldı. Kırmızıgül, ilk kez 35 mm negatif  kullanmayarak  Mucize filmini dijital kamerayla çekti.
MÜZİK
100 yıllık Türk sinema tarihimizde ilk kez Beyaz Melek filminde 160 kişilik senfoni  okestarası kullanarak sektöre film müziği konusunda yol gösteren yönetmen  Kırmızıgül,  Türk film müzik tarihinde adeta devrim yapmıştı. “Mucize”, yalnızca gerçek bir hikayeyi beyazperdeye yansıtmakla kalmadı, Türk sinemasında ilk kez “Beyaz Melek, Güneşi Gördüm , New York’ta Beş Minare  ile müzik yapımını çok daha ileri noktalara taşıdı. Filmin hem kreatif bakış, hem harcanan zaman, hem de bütçe olarak bütünüyle dünya standartlarında hazırlanmış olan müzikleri Çek Cumhuriyeti’ndeki Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Opera Korosu tarafından seslendirildi.
 
FİLM HAKKINDA ÖNEMLİ NOTLAR: 
 
Filminin çekimleri üç ayrı mevsimde gerçekleşti.
 
160 kişilik ekip, her gün beş saatlik yol yaparak 2400 m rakımda Kağızman’a bağlı  bir dağ köyünde çekimleri gerçekleştirdiler.
 
Yaz döneminde 40 dereceyi bulan çekimler,  Kışın -38 derece soğuklarda tamamlandı.
 
Filmin hazırlıkları altı ay sürdü.
 
Başta ulaşım olmak üzere, bir çok konuda bunaltıcı zorluklar  yaşayan film ekibi  çekimleri 11 haftada tamamladı.
 
Filmin çekimleri İzmir Foça, Uşak, Kars ve Kağızman’a bağlı bir köyde gerçekleşti
 
Mucize filmi  sinemalarda ses sisteminde bir ilki gerçekleştirdi.Dolby Laboratuarlarının sinema salonları için geliştirdiği yeni nesil ses teknolojisi olan Dolby Atmos’u kullanarak Türk sinemasında ses konusunda yine öncü oldu.
Filmin final mixi Londra’ da yapıldı.
Mucize filmi için  Kars, Kağızman, Foça ve Uşak’ta Caddeler, sokaklar, dükkanlar ve evler döneme uygun olarak yeniden tasarlanıp dekore edildi. 

 
Döneme ait dekor ve kostüm çalışmalarına referans olması için 5000’in üzerinde fotoğraf ve doküman tarandı.
 
Boyut Film, iki yıl süren prodüksiyon çalışması (tarih araştırmaları, dekor ve kostüm tasarımları, döneme ait dokümanların taranması vs) gerçekleştirdi.

 
60’lı yıllar için 7000 parça özel kostümler dikildi.
 
Filmde oynayan tüm karakterlerin giydiği kıyafetler 60’lı yıllara uygun olarak tasarlanıp özel yapıldı.
 
Mucize’de yer alan ekek oyuncular,  film çekimlerine başlamadan önce 5 aylık bir sürede saç sakal uzattılar.
Filme konu olan Zaza’ların 1960 lı yıllarda ki binlerce resimleri tarandı.
Resim kalitesinin ön plan çıktığı geniş perde filmlerinde  2:35.1 formatı kullanıldı. Kırmızıgül ilk kez 35 mm negatif  kullanmayarak  Mucize filmini dijital kamerayla çekti.
İlk kez Beyaz Melek filminde 160 kişilik senfoni  okestarası kullanarak sektöre film müziği konusunda yol gösteren yönetmen  yine Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Opera Korosu tarafından seslendirildi.
MUCİZE sinema filimin Künyesi: 


YAPIM
ŞİRKETİ                  : BOYUT FİLM
YAPIMCI                               : MURAT TOKAT
DAĞITIM ŞİRKETİ             :PİNEMA
YÖNETMEN                         : MAHSUN KIRMIZIGÜL
SENARYO                             : MAHSUN KIRMIZIGÜL
GÖRÜNTÜ YÖN                  : SOYKUT TURAN
GENEL KOOR                     : CEREN ASLAN
MÜZİK                                   :MAHSUN KIRMIZIGÜL,  YILDIRAY GÜRGEN
UYGULAYICI YAPIMCI        : TEKİN DOĞAN
SANAT YÖN.                        : FIRAT YÜNLÜEL          
KOSTÜM                              : BARAN UĞURLU
MAKYAJ                               : DERYA ERGÜN
KURGU                                 : HAMDİ DENİZ
ÇEKİM YERİ                        : KARS, KAĞIZMAN, İZMİR FOÇA, UŞAK
VİZYON TARİHİ                 : 1 OCAK 2015
VİZYONA GİRECEĞİ ÜLKELER: TÜRKİYE, AVRUPA, AZERBAYCAN
SOSYAL MEDYA HESAPLARI:      twitter.com/mucizefilm    facebook.com/mucizefilm
 
OYUNCULAR:  
ALİ SÜRMELİ (Haydar), 
BERİVAN KARAMAN (Sare Bozat Eş),
ŞRA PEKİN (Güle Celal Eş), 
CEZMİ BASKIN (İsa), 
CİHAT TAMER (Milli Eğitim Müdürü), 
DİLEK DENİZDELEN (Rinde Nevzat Eş),
DOĞUKAN POLAT (Feyzi), 
ERDEM YENER  (Celal),
EROL DEMİRÖZ (Muhtar),
EYLEM YILDIZ (Hanım Cemilo Eş), 
HAKİ BİÇİCİ (Münübüs Şoförü),
MAHSUN KIRMIZIGÜL ( Bozat), 
MERAL ÇETİNKAYA (Hazar Muhtar Eş), 
MERT TURAK (Aziz),
METİN YILDIZ (Nevzat),
NAZMİ KIRIK (Şemsettin), 
NİLGÜN KARABABA (Bese Haydar Eş
SEDA TOSUN (Mızgın), 
ŞENAY GÜRLER (Cemile), 
TALAT BULUT (Muallim),
TANSEL ÖNGEL (Cemilo), 
YILDIZ KÜLTÜR (İsa Eş Anne), 
Editör: TE Bilisim