10 Nisan 1932 tarihinde İskenderiye'de Michel Demitri Chalhoub ismiyle dünyaya gelen Ömer Şerif, 1953 yılında "Sira` Fi al-Wadi" adlı filmle sinemaya adım attı. İlk önce 1962 yılında rol aldığı Arabistanlı Lawrance filmiyle Oscar ve Altın Küre'ye aday olan Şerif, 1965 yılında ise Doktor Jivago'daki rolüyle Altın Küre'yi kucakladı. gibi büyük Hollywood yapımlarında rol aldı. Yaklaşık 100 filmde oynadı.

Şerif'e bu yılın başında Alzheimer teşhisi konmuştu. Ölümünün ardından açıklama yapan Menajeri Steve Kenis, “Geçirdiği kalp krizi sonucu bugün öğleden sonra Kahire'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti” dedi. Ömer Şerif toplamda 100'den fazla Hollywood filminde rol almıştı.


Ömer Şerif kimdir

10 Nisan 1932'de Mısır'da doğan Ömer Şerif, Katolik Hıristiyan bir ailenin oğlu olarak Michel Demetri Chalhoub ismiyle doğdu. Babası Lübnan asıllı olan Joseph Chalhaoub ve annesi ise Claire Saada idi. Victoria College'de öğrenim gören Ömer Şerif'in burada Youssef Chahine ve Edward Said ismindeki iki Müslüman arkadaşının etkisiyle 1955 yılında Müslüman oldu ve Faten Hamama ismindeki Mısırlı Müslüman bir kadınla hayatını birleştirdi. 

Kahire Üniversitesi'nde matematik ve fizik bitiren Şerif, beş yıl boyunca babası ile çalıştıktan sonra Londra'daki Kraliyet Akademisi'nde drama eğitimi aldı. Oyunculuğa 1953 yılında Sira Fi al-Wadi filmiyle başladı. Ancak onu dünyaca üne kavuşturan ve kendisiyle özdeşleşen filmleri 1961 yapımı Arabistanlı Lawrence ve Doktor Jivago filmleri oldu. Bu yılın başında Alzheimer hastası olduğu basına yansıyan Ömer Şerif, 1963 yoşomda Arabistanlı Lawrence filmi ile 2 Altın Küre, 1966 yılında ise Drama Dalında Altın Küre'de En iyi Erkek Sinema oyuncusu ödülünün sahibi oldu. 2004 yılında ise İbrahim Bey ve Kuran'ın Çiçekleri filmi ile Cesar En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.
Mısırlı aktör Ömer Şerif 83 yaşında hayatını kaybetti.

  Ömer Şerif ve Julie Christie'nin başrolleri paylaştığı Dr. Jivago sinema filminin afişi.
Editör: TE Bilisim