Yenibosna Safa Hastanesinde yoğum bakım ünitesine kaldırılan duayen sanatçı Sezer Sezin'in yaşam savaşı verdiği öğrenildi.


Sezer Sezin kimdir?


25 Ekim 1929'da İstanbul Eyüp'te doğdu. Asıl adı Mesrure Sezer'dir. İlk ve orta öğrenimini Eyüp'te yaptı. Tiyatro'ya olan ilgisi sebebiyle o yaşlarda bale dersleri almaya başladı.

1945 ses opereti içinde Atilla Revüsü bale grubuna katıldı. 1 yıl sonra Vedat Örfi Bengü?yle birleşerek Sezer Tiyatrosunu kurdu. Sinemaya 1944 de Hürriyet Apartmanı, 1945 Köroğlu ve Yayla Kartalı filmlerinde küçük rollerle başladı.

Asıl çıkışını 1946 da Erman Kardeşlerin şirketine Damga filmiyle yaptı. Sanatçı Ömer Lütfi Akad yönetmenliğinde başrol oynadığı 'Vurun Kahpe?ye adlı film ile adını duyurdu.

Ardından Arzu ile Kamber, Tahir ile Zühre filmleri için 6 ay Bağdat?ta kaldı. Ömer Lütfi Akad, Atıf Yılmaz, Semih Evin, Memduh Ün gibi yönetmenleri sinemaya kazandırdı.

1955 de yılın en iyi başarılı kadın oyuncusu ödülünü aldı.1959 da Metin Erksan'ın yönetiminde Şöför Nebahat filmini çekerek türk izleyicisinin gönlüne taht kurdu.

1965 de İzmir Fuarında en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

1967 yılından itibaren sinemadan uzaklaştı.

1984 21. Antalya altın portakal film festivalinde onur ödülü

1993 de 12. İstanbul film festivali jüri onur ödülü almıştır.
Editör: TE Bilisim